Лавров с предупреждение към САЩ за “червените линии”

Това е второ предупреждение за седмица
4 сеп 2024 22:45, Инна Ангелова
109
Лавров с предупреждение към САЩ за “червените линии”
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров предупреди САЩ да не се шегуват с "червените линии" на Москва в отговор на въпрос за потенциалната доставка на американски ракети с голям обсег на действие в Украйна, предаде Ройтерс.

Руският първи дипломат заяви, че САЩ губят от поглед чувството за взаимно възпиране, което е в основата на баланса на сигурността между Москва и Вашингтон от времето на Студената война, и че подобни действия са опасни.
Лавров коментира доклад на Ройтерс, според който САЩ са близо до сключването на споразумение за снабдяване на Киев с крилати ракети въздух-земя с голям обсег JASSM, които могат да достигнат дълбоко навътре в територията на Русия, за което лобира украинският президент Володимир Зеленски.

"Няма да бъда изненадан от нищо – американците вече прекрачиха прага, който сами си поставиха. Те са подтиквани към това, а Зеленски, разбира се, вижда това и се възползва", заяви Лавров пред интервюиращ го журналист от руска телевизия.

"Но те трябва да разберат – те се шегуват с нашите червени линии тук. Те не бива да се шегуват с тях", добави руският първи дипломат. Лавров заяви, че Вашингтон знае къде са тези граници, но греши, ако смята, че последиците от евентуална ескалация на войната в Украйна ще бъдат понесени главно от Европа.

"Те са генетично убедени, че никой няма да ги пипне", каза той. Според него това подкопава всички принципи, които са в основата на стратегическата стабилност с Вашингтон от съветско време насам. "Това усещане за взаимно възпиране – по някаква причина те започват да го губят. Това е опасно", допълни руският външен министър.

Лавров намекна за забележките на съветника по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби, който през юни заяви, че президентът Джо Байдън многократно е казвал, че Вашингтон не се стреми към "Трета световна война". Тогава Кърби заяви, че голяма ескалация на войната в Украйна може да има "катастрофални последици, потенциално, на целия европейски континент" и това няма да е добре за интересите на Вашингтон.

За втори път в рамките на малко повече от седмица Лавров предупреждава САЩ, че една Трета световна война няма да се ограничи само в границите на Европа, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес Кремъл заяви, че Русия прави промени в ядрената си доктрина, защото Вашингтон и съюзниците му заплашват Москва, като ескалират войната в Украйна и пренебрегват законните интереси на Русия в областта на сигурността.

Кремъл не съобщи какви промени планира да въведе в политическия документ, в който се посочват обстоятелствата, при които може да бъде използвано ядрено оръжие, нито кога промените биха влезли в сила. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: САЩРусия
Още от Русия
Владимир Путин формира руската младеж по свой образ и подобие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 2 седмици
Грешиш. Точно в това се изразява болестта му. Така е, за жалост.
24
2
 
2
 
! Отговори
До нане преди 2 седмици
Първата ти прогноза беше по- вярна. 24.12.2924 година. Прав си!:)))
23
1
 
1
 
! Отговори
Директорът преди 2 седмици
Така. 21 Анонимен, ти поеми нецензурните коментари. 19, ти се заемаш с отговарянията. И си купи една вратовръзка си сложи. 18, ти ми направи списък с хората. С номера. И си смени Никнейма. Двамата отзад, вие минете на други статии, на тия от България. 14 да поеме Тийн Проблемс. Ами това е. Действайте, момчета!
22
1
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 2 седмици
И теб какво те топли това?! Болест като всяка друга и ти също не си застрахован, нито децата ти!
21
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не съм чул досега сащ да заплашват така просташки и почти през ден човечеството с ядрен Армагедон. А руснаците го правят най безцеремонно и нагло!
20
5
 
4
 
! Отговори
Нане преди 2 седмици
Виж ква убава дата 24.12.2024 година.... Бум.... И кравария на два континента я няма вече на картата... ===)))
19
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Червените линии на Тъжния кон и Путин станаха кафяви дири. JASSM удря здраво и далече.
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато децата на лавров и прочее червени глави се върнат от запада...чак тогава може би и да се случи нещо опасно за сащ и запада... Гледайте къде са децата и внуците им, не слушайте какво говорят.
17
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В началото на войната си мислех, че руската армия е реална сила. В момента всички вече видяха какво реално представлява. Същата работа и с тия червени линии.
16
4
 
4
 
! Отговори
Ахахаххаха преди 2 седмици
Хаххахахахахаххахаххаха
15
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
САЩ може да унищожи Русия а обратното не може да стане
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Меркел е за бой. Ама е късно.
13
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
САЩ СЕ СМЕЕ НА ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯТА НА ТОЗИ ДЪРТ ИСТЕРИК
12
6
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 2 седмици
Да, до 2924 - може. Би?
11
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
След удара по Лвов, руснация даде де факта разрешение за обратен удар на подобна дестинация, тоест за далечни цели.
10
8
 
5
 
! Отговори
Нане преди 2 седмици
Залог 1,01 към 1.....че Русия, ще удари кравария до 24.12.2924 година с дроб сърмата.... ===)))
9
3
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 2 седмици
Хммм...директор на Водопад?! Браво!:)
8
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
една шепа изкуфяли пенсионери няма как да шантажират половината, че и повече от половината свят. вижте колко от приближените на Путл3р на високи държавни постове са над 70 години. Тези хора са за старчески дом, а не да отправят предупреждения наляво и надясно през ден и през час!
7
4
 
3
 
! Отговори
До Патриот преди 2 седмици
Аз съм голяма работа бе, аз съм директор. А ти какъв си? Ти никакъв не си.
6
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Въобще Не си го и помисляйте!!! След първия удар, нищо няма да остане от Москва.