Лавров с предупреждение към САЩ за “червените линии”

Това е второ предупреждение за седмица
4 сеп 2024 22:45, Инна Ангелова
109
Лавров с предупреждение към САЩ за “червените линии”
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров предупреди САЩ да не се шегуват с "червените линии" на Москва в отговор на въпрос за потенциалната доставка на американски ракети с голям обсег на действие в Украйна, предаде Ройтерс.

Руският първи дипломат заяви, че САЩ губят от поглед чувството за взаимно възпиране, което е в основата на баланса на сигурността между Москва и Вашингтон от времето на Студената война, и че подобни действия са опасни.
Лавров коментира доклад на Ройтерс, според който САЩ са близо до сключването на споразумение за снабдяване на Киев с крилати ракети въздух-земя с голям обсег JASSM, които могат да достигнат дълбоко навътре в територията на Русия, за което лобира украинският президент Володимир Зеленски.

"Няма да бъда изненадан от нищо – американците вече прекрачиха прага, който сами си поставиха. Те са подтиквани към това, а Зеленски, разбира се, вижда това и се възползва", заяви Лавров пред интервюиращ го журналист от руска телевизия.

"Но те трябва да разберат – те се шегуват с нашите червени линии тук. Те не бива да се шегуват с тях", добави руският първи дипломат. Лавров заяви, че Вашингтон знае къде са тези граници, но греши, ако смята, че последиците от евентуална ескалация на войната в Украйна ще бъдат понесени главно от Европа.

"Те са генетично убедени, че никой няма да ги пипне", каза той. Според него това подкопава всички принципи, които са в основата на стратегическата стабилност с Вашингтон от съветско време насам. "Това усещане за взаимно възпиране – по някаква причина те започват да го губят. Това е опасно", допълни руският външен министър.

Лавров намекна за забележките на съветника по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби, който през юни заяви, че президентът Джо Байдън многократно е казвал, че Вашингтон не се стреми към "Трета световна война". Тогава Кърби заяви, че голяма ескалация на войната в Украйна може да има "катастрофални последици, потенциално, на целия европейски континент" и това няма да е добре за интересите на Вашингтон.

За втори път в рамките на малко повече от седмица Лавров предупреждава САЩ, че една Трета световна война няма да се ограничи само в границите на Европа, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес Кремъл заяви, че Русия прави промени в ядрената си доктрина, защото Вашингтон и съюзниците му заплашват Москва, като ескалират войната в Украйна и пренебрегват законните интереси на Русия в областта на сигурността.

Кремъл не съобщи какви промени планира да въведе в политическия документ, в който се посочват обстоятелствата, при които може да бъде използвано ядрено оръжие, нито кога промените биха влезли в сила. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: САЩРусия
Още от Русия
Владимир Путин формира руската младеж по свой образ и подобие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
9
 
16
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 седмица
ного ви мола да влезете в директен сблъсък с НАТО и най накрая света да се освободи от вас. Стиска ли ви....май не.
44
10
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 седмица
Има ли някой да не разбра за "руските червени линии" и "китайското последно предупреждение"?
43
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Товарищ Ким отправя по две предупреждения на ден, рашките има да го догонват.
42
15
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 1 седмица
Укропитеците си мислеха, че могат да скачат на велика сила. Е сгрешиха - превърнаха държавата си в развалини, обрекоха децата си на дългове и рискуват съществуването си въобще с хвърлянето на живи хора в месомелачката на световната геополитика и кукловодите от САЩ. И ако продължават да си търсят белят ще берат гъби, струва ми се. "Който сее ветрове, ще жъне бури"!
41
7
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Кво цвили тоя, нали побеждават?
40
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е иде ада на земята. Америка ще потъне заедно с всички останали.
39
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Който го е страх от смъртта вече е мъртав. Лавров е една дърта тъпЪ грозна мумия
38
5
 
3
 
! Отговори
Нане преди 1 седмица
Трай ве.... ===))) това е за кравароробите си мислят, че е много дълго във времето.... Пък то е таз година... ===)))
37
9
 
9
 
! Отговори
крундел преди 2 седмици
хах, тъжният кон и той е включен в "плашенето"... все пак ми се струва, че дЕржава с подобно разпределение на населението, като рф, например, не би трябвало да плаши с ядрена война през ден, защото "плашените" имат няколко десетки цели, а "плашещите" имат хиляди, като разликата в бойните глави не е особено голяма...да не говорим кои работят и кои са показуха
36
9
 
10
 
! Отговори
аааахахахааааа преди 2 седмици
Тоя татарин жив ли е още бе?
35
6
 
5
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 2 седмици
Украина е Нашият Небесен Йерусалим - нямам търпение да се нанесем и да почнем да живеем там, но 1во да разчистиме Г0йте! в Палестина - също чистиме с пълна сила!!
34
9
 
11
 
! Отговори
Аха преди 2 седмици
Само изцвили, или изтропа и с копита по масата ?
33
11
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 седмици
За съжаление България следва руския модел и докато е така няма да прокопса.
32
8
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 седмици
Доларът е Цар, рублата хартийка.
31
10
 
5
 
! Отговори
Радиоактивен преди 2 седмици
Няма обаче кой да го чуе и ще поникнат гъбки, ядрени.
30
0
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 2 седмици
...и Бог не кълне. И не наказва. Ние сами се наказваме чрез грозните си постъпки - кармата е това. Но също зависим и от свободната воля на други хора, тъй че е сложно нещо животът.:)
29
1
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 2 седмици
Дори и така да е, стой далеч и не прави коментари за него, защото така се свързваш с подобни души. Но знам, че такава е болестта. Виж и Гергана, която даваха по тв, е с подобни прояви. Психиката на човека е крехко нещо и лесно се чупи.
28
5
 
5
 
! Отговори
Нане преди 2 седмици
Ако бях на местото на Императора.... Оше сега, мъ е сега, ще изстрелям целият ядрен боен арсенал по краварите.... Там е антихриста.... ===)))
27
5
 
5
 
! Отговори
Архиваря преди 2 седмици
Лавров, предупреждаваме те и теб и Пyтя-та ти: нова операция "Снежен вълк" по романа на Глен Мийд, е винаги възможна! Книгата е писана за Сталин, но и върху новия диктатор може да се приложи... В края на книгата автора намеква че е по действителни събития
26
4
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 2 седмици
Уффф ..типичен директор на водопад!