Великобритания реже Украйна за използването на ракети Storm Shadow

Володимир Зеленски многократно е искал разрешение да използва оръжието
28 авг 2024 21:26, Гергана Попова
163
Великобритания реже Украйна за използването на ракети Storm Shadow
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лондон не възнамерява публично да подкрепя ударите на украинската армия дълбоко в руска територия с ракети Storm Shadow, тъй като това може да въвлече Вашингтон в конфликта. За това пише Телеграф .
„САЩ се страхуват повече от нас от ескалация, защото те трябва да се справят с нея. Не за нас. В крайна сметка те ще трябва да се справят с последствията. Малка Великобритания не може да воюва с Русия“, цитира изданието високопоставен източник от военните среди.

Както отбелязва изданието, ракетите Storm Shadow се използват заедно със секретни американски системи, като това изисква разрешение от САЩ.

Володимир Зеленски многократно е искал разрешение да използва оръжието, което може да избягва радарите на врага и да поразява точни цели на разстояние до 190 мили (повече от 300 километра), за да нанесе удари дълбоко в Русия, въпреки объркването относно позицията на правителството. Даунинг стрийт подкрепя това, но ракетите обикновено се използват заедно със секретни американски системи, което изисква разрешение от Вашингтон. Обединеното кралство не е отправило официално искане към САЩ относно използването на ракети от Украйна.

Източник от Белия дом твърди, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е загрижена, че използването на тези ракети, дори и без одобрението на Вашингтон, може да доведе до ескалация на ситуацията и да въвлече американски войски в конфликта.

Британският премиер Кийр Стармър не иска да провокира конфликт по този въпрос и възприема "консултативен подход“ към преговорите със САЩ. Източник от британското правителство подчертава: "Искаме да обсъждаме подобни неща със съюзниците, вместо да се опитваме да ги тласнем към това“.

САЩ се оплакаха от авангардния подход на Великобритания за предоставяне на военно оборудване на Украйна. По-рано тази година Грант Шапс, като тогавашен министър на отбраната, настоя гръмко Киев да удари руски военни кораби в Крим, докато Америка беше по-предпазлива. Източници разкриват, че решението на Великобритания да стане първата западна страна, която доставя на Украйна танкове, както и желанието й да достави изтребители F-16, са предизвикали безпокойство във Вашингтон, тъй като официални лица смятат, че Лондон се опитва да ги тласне към такива решения.

В допълнение към опасенията, че ударите със Storm Shadow срещу Русия ще ескалират конфликта, САЩ също се опасяват, че ракетите няма да могат да унищожат руски цели, защото Москва ги преместени по-далеч от границата, пише още изданието.

"Вярно е също, че украинците обръщат голямо внимание на определена група оръжия и това е класическа тактика на Зеленски да настоява за нещо подобно. Руснаците също не останаха настрана и най-критичните активи бяха изведени извън обсега на тези системи“, отбелязва един от източниците на вестника.

По данни на The Telegraph по-рано това лято британското правителство е поискало САЩ да отстъпят от позицията си и да позволят използването на западни оръжия в Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от Русия
Русия не се трогна на ареста на Дуров: Не сътрудничи с ФСБ, значи не е герой!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
6
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
само социалистическите работнически челавеки, било то бсп(к), лейбъристите или американските либерални утописти, може да ти продадат нещо и после да ти четат лекции кое как се прави. по същата причина медиите ни са пълни с експерти, инфекционисти, сигурностари, телевизионери, културтрегери и прочие директори на водопад
95
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Голямо разочарование е новото лейбариско управление на кралството. Рискуват да бъдат потопени и да изчезнат от картата на света.
94
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бати комикса е тоя сайт. Тука два русофила коментират и си лайкват коментите, ше кажеш, че половин България 80% от българите били русофили. Ц ц ц, опасна работа е тая путинофилска секта.
93
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Въй пазете се, копейките почнаха да метат нюковете, никой не е в безопасност.
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А некой пее приспивна песен. За къде ли се готви щурмът. А носещите медалчета дали се събудиха или пак задрямаха.
91
0
 
7
 
! Отговори
До Математик преди 2 седмици
Зависи от къде стреляш, умнико. И зависи по какво стреляш. Аз бих казал, че и за 3 ще стигнат някои от ракетите, не за 10 минути.
90
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Малка Великобритания не може да воюва с Русия" - е те това е ключовата фраза в тази статия.
89
3
 
11
 
! Отговори
Shshshshsh преди 2 седмици
До 90. Ако ще и милиард армия да има ОТАН, като захвърчат нюковете ще е все тая. Руснаците няма да водят обикновена война с Прогресивните. Ще гледаме големите гъби. И ще ги гледаме около половин час. После няма да има никой.
88
4
 
7
 
! Отговори
Шукаар преди 2 седмици
До 96 ..... Пропускаш разните подводници в близост до ЮСА.... Няма да летят 6к мили. Вероятно помниш посещението в Куба миналия месец на 3 кораба и подводница на русите. На 90 мили .... Ореваха света, че били ужасяващо близо. А англетата взеха сякаш да се усещат че са на една приливна вълна 10-20 метра. Русите имат да им връщат прилично мизерия.
87
2
 
4
 
! Отговори
Путин ке Векува преди 2 седмици
и за тва 72 годишен - е твърде Млад дори, до 100-ка има 28 години, да Заличи Колонията на Ционистите и Империя на Злото!
86
1
 
8
 
! Отговори
ъцз преди 2 седмици
проблема е щото малллоумните урки ще ударят някой АЕЦ
85
3
 
8
 
! Отговори
.|. преди 2 седмици
Проблемът е, че ако ги използват, ще завалят атоми.. тополи... сеш се? И англичанина го е бъз, че от острова му нищо нема остане.
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е, как ги реже? Тука гледам мн. математици, ядрени физици,химици, аналитици. Някой знае ли ? Тези ракети STORM SHADOW дадени ли са на Украйна? Ако не са дадени какво има да им забранява? Те са виртуални. Но ако са дадени какъв е проблема да ги използват?
83
0
 
5
 
! Отговори
.|. преди 2 седмици
Страх лозе пази.
82
16
 
4
 
! Отговори
WTF преди 2 седмици
Путин отвори кутията на Пандора! Тои от малък има мерак да възроди Руската Империя, проблема е че е на 72 години и няма време вече! За руснаците има само едно спасение от мъките и страданията в които ще ги вкара Путин, а именно неговото елиминиране! Нищо друго няма да има ефект! Както ги излъга, че в Украйна ще са максимум 2 седмици, така ще ги излъже, че Запада е тяхният враг! Но Запада не е Украйна, особенно ако паднат задръжките!Тежък нокаут ще има за Русия!
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За какво спорите, след като всичко може да се провери? Необходими са 26 минути и 40 секунди на балистична ракета, за да стигне от стартова площадка в Русия до източното крайбрежие на Съединените щати. Това беше вярно през 1959-60 г., когато (ядрен физик и бивш учен от Пентагона при Дуайт Айзенхауер) Хърб Йорк за първи път направи анализа, и това е вярно днес.29.04.2024 г.
80
1
 
6
 
! Отговори
До 95 преди 2 седмици
Сложих ви плюс, защото четенето на вашите екстраординарни размишления ми оправят настроението. :)
79
6
 
4
 
! Отговори
Математик преди 2 седмици
След като балистичните ракети ще стигнат до САЩ за 10 минути при разстояние около 6000 мили. В задачката се пита, с каква скорост трябва да лети балистична ракета, за да премине това разстояние за 10 минути. Следователно, в коментарите има пияни математици от извънземен ориджин. Смях, другаре, путюнисти. Як смях!
78
1
 
8
 
! Отговори
До 94 преди 2 седмици
Когато някой си каже мнението и мнението е различно от Вашето, Вие скачате на пожар без да мислите изобщо. За Вас хората са 2 вида. Едните са за САЩ, другите са за Путин. Това обяснява всичко. Други хора не съществуват. По вашата логика (ваше мнение) не съществуват хора, които ненавиждат и едните, и другите. Но това е психология. Нямам намерение да споря. На мен никой не ми плаща. Пиша каквото си искам. Никой не Ви кара да четете. Хахахахахаха Хахахахахаха
77
4
 
12
 
! Отговори
До 93 преди 2 седмици
Ядрените физици не си губят времето из разни чaтapници. Следователно ти си путински гном от гвардията на тролеите. Пий по-малко, за да не се въздигнеш, като Медведев.