Зеленски: Няма да отстъпим пред болния дядка от Червения площад

Украйна за пръв път използва ново оръжие - ракета-дрон
Обновена: 24 авг 2024 17:36 | 24 авг 2024 17:00, Стела Стоянова
479
Зеленски: Няма да отстъпим пред болния дядка от Червения площад
Снимка БГНЕС, архив

"В ракетната програма на Украйна има клъстер "Паляниця". Днес там се провеждат изпитания на три изделия: тестът на първия елемент премина успешно. Това е ракета-дрон, която е много по-бърза и по-мощна от нашите далекобойни дронове. Това е всичко, което мога да ви разкрия засега", допълни Зеленски. Той каза още, че Украйна ще прави "мощни и далекобойни ракети".

САЩ и другите страни от НАТО засега забраняват използването на техните далекобойни ракети за нанасяне на удари по територията на Русия. Затова Зеленски каза, че Украйна ще произведе собствени далекобойни ракети.

Тази нощ ВСУ атакува с дронове склад за боеприпаси във Воронежка област. Взривовете продължават вече почти 9 часа. Пострадали са двама души, съобщи губернаторът на региона Александър Гусев. "Дежурните сили на ПВО и средствата за радиоелектронна борба унищожиха няколко безпилотни летателни апарати. В резултат на падане на фрагменти избухна пожар, предизвикал детонация на взривоопасни обекти", допълни той. Евакуирани са около 200 души. В района на три населени места е обявено извънредно положение, пише "Сега".

Руското МО твърди, че над Воронежка област са свалени пет украински дрона.

"Няма да отстъпим пред болния дядка от Червения площад. Украинците винаги връщат дълговете си и бумерангът на злото се връща към враговете ни", заяви още Зеленски в обръщение към нацията по случай 33-ата годишнина от незавимостта на Украйна, която страната чества на 913-ия ден от началото на руската агресия от 24 февруари 2022 г.

"Украина. Нашата земя. Дадена от Бог. Целувана от слънцето. Разлюляна от ветровете. Закалена с огън. Защитена от своите синове и дъщери. Не може да се обърка с нищо друго. Не може да бъде подарена на никого. Честит Ден на незавимостта на Украйна", казва Зеленски.

Обръщението си той е записал в Сумска област - близо до източната граница, откъдето украинските въоръжени сили (ВСУ) наскоро започнаха голямото си настъпление в руската Курска област. Зеленски обещава по-нататъшно възмездие на враговете на Украйна, говорейки за "бумеранг на злото".

"Украинците винаги си връщат дълговете. И който желаеше бедствие на нашата страна, ще го получи у дома си. С лихва. Който искаше да сее зло на нашата земя, ще жъне неговите плодове на своята територия. Това не е пророчество, не е злорадство, не е сляпа мъст. Това е закономерност. Справедливост. Бумеранг на злото. И пускането му започна недалеч от мястото, където записвам това обръщение", казва Зеленски.

"Няма да дадем да бъде превърната в сива неутрална зона земята, където по право трябва да се вее синьо-жълто знаме. Няма да ни диктува каквито и да е червени линии болният дядка от Червения площад, който постоянно заплашва с червеното копче", казва Зеленски.

Той казва още за Путин, че има избледнели очи, а руската армия нарича "орки", летищата на Русия - "проклети", а територията на Курска област - "блата". Самата Русия Зеленски нарича "терористична държава №1" и добавя, че украинското православие "прави стъпка към освобождение от московските дяволи".

"Преди 33 години Украйна се възроди на световната карта, а сега печели сърцата на целия свят. Тя вдъхновява със смелост и служи за пример как не трябва да се страхуваме от Путин и обединява света около себе си. В 21-и век терористите трябва да са в международния съд в Хага, а не във Валдай (б.р. - луксозната резиденциа на Путин)", казва още Зеленски и добавя, че Украйна ще бъде отново свободна.

Украйна и Русия обмениха военнопленници по формулата 115:115. В Русия се връщат наборниците, които бяха пленени по време на настъплението на ВСУ в Курска област.

"В Украйна се връщат воини от Националната гвардия, ВСУ, Военно-морските сили и Граничната служба", съобщи Володимир Зеленски в Телеграм.

Всички върнали се в Украйна воини са попаднали в плен още в първите месеци на войната през 2022г. Сред тях са деветима незаконно осъдени в Русия военнослужещи, моряци, граничари, 82 защитници на Мариупол и "Азовстал". Всички спасени този път са редови войници, сержанти и матроси. У дома се връщат и шестима гвардейци от охраната на Чернобилската АЕЦ, както и участвали в защитата на летището в Гостомел. Голяма част от освободените имат здравословни проблеми, съобщиха от украинския Координационен щаб.

Посредник при обмена отново са Обединените арабски емирства. В момента руските военнопленници са в Беларус, откъдето ще се върнат в Русия със самолет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Още от Русия
Русия не използва най-мощните си оръжия в Курск, защото се страхува... да не се самоудари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Двайсет инча са си двайсет инча, но както е казал Путин, още по важно е да е твърд и дебел!
322
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 333 И АЗ ЩЕ МУ ДОБАВЯ И МОИТЕ 20 ИНЧА
321
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ОЩЕ МАЛКО И УКРАИНА ЩЕ БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА А НАШИТЕ КОЗАРЧЕТА КРАВАРЧЕТА СИ ПИШАТ ГЛУПОСТИ ПО ТЕХНИТЕ ФАШИСТКИ САИТОВЕ
320
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин бил много стресиран, и излизал от бункера вече с две куфарчета!
319
1
 
0
 
! Отговори
Ахмакът преди 3 седмици
взриви ли вече френския комплекс или още търси местонахождението му.
318
3
 
11
 
! Отговори
Зел..... преди 3 седмици
Как е възможно бивш президент да употребява такива епитети.Спрете да ни уведомявате за такива изказвания на ЗеменскиЖалко за загиналите руски и украински войници.Говори за мир, а непрекъснато ,,иска,, оръжия заробвайки определени страни да са му склад за оръжия.Как да му вярваме на това което казваТо непрекъснато се мени
317
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Войници от специалните сили на Ахмат използваха дрон в посока Курск, за да изгорят френския зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) Crotale, който струва 8 милиона евро..
316
8
 
4
 
! Отговори
Учете история преди 3 седмици
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
315
8
 
4
 
! Отговори
Бомба преди 3 седмици
Укрите ни взривиха най-могучият склад с боеприси и детонациите продължават. Всьо русь бяга на тагадък.
314
10
 
5
 
! Отговори
НАДАРЕН 20 ИНЧА ! преди 3 седмици
Тряббва да се излекува болния дядка, и войната може да спре!
313
12
 
6
 
! Отговори
Страшно е преди 3 седмици
Да нападнеш 23 пъти по-малка държава и да те чупят от бой. На собствена територия. Армия от пандизчии да сбереш и тя да избяга. 10 години ракета да строиш и да се пукне като пуканка. Рублата на стинка да ти стане. За Париж и Лондон да тръгнеш -в Суджа да пристигнеш. Флагманът по дъното да лази. На Рамзан и Тарзан да се надяваш. Страшно е!
312
2
 
2
 
! Отговори
Спешно преди 3 седмици
МОСКВА, 4 авг - РИА Новости. Верховный шаман России Кара-оол Допчун-оол будет принимать пациентов в Москве с 4 по 8 октября, рассказала РИА Новости представитель верховного шамана в Москве Анастасия Тарасова.
311
4
 
4
 
! Отговори
Путин преди 3 седмици
Ей тоя *** дра,фамилийката ми разкова
310
7
 
6
 
! Отговори
Do 327 преди 3 седмици
Тя и славата на Ленин растеше, докато един ден кoмyнягитe се събудиха и осъзнаха, че комунизмът е химера и балон надут с пpъдлuв газ... Експлозия и се размириса. За това русожопите вият като хиени.
309
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ванга ги е метнала! Славата на русия е потъпкана от укрите и всеки ден се спихва!
308
7
 
3
 
! Отговори
казано сериозно преди 3 седмици
Ванга ги е метнала! Славата на русия е потърсана от укрите и всеки ден се спихва!
307
7
 
5
 
! Отговори
Зеленски преди 3 седмици
За Вова ще оставим първите три букви на Курск
306
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Москва ще отговори с мощен парад на Филип Киркоров
305
9
 
7
 
! Отговори
Ванга беше права преди 3 седмици
Антихристът Путин ще дойде от Изток и ще донесе войни,смърт и страдание. Тогава ще бедя спрян от Владимир,който ШЕ възроди истинската Рус. Киевска Рус!
304
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин ще се оплаче в ООН, че го наричат болен дядка, а той джинса си му е такъв!