Москва ни размаха пръст: България да спре да преследва русофили

Обвиненията за шпионаж към двама задържани били недоказани
18 юли 2024 20:15, Нели Христова
729
Москва ни размаха пръст: България да спре да преследва русофили
Снимка: БГНЕС

Русия призовава българските власти да прекратят наказателното преследване срещу представители на национално движение "Русофили", заяви на пресконференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки ареста в Пловдив на председателя на местния клон на движението Златомир Дьовленски.

По-рано стана ясно, че при операция на Териториална дирекция Национална сигурност - Пловдив съвместно с Окръжна прокуратура - Пловдив на 8 юли са задържани две лица, заподозрени в разпространение на информация, представляваща държавна тайна – престъпление по чл. 357 ал. 1 от НК.

Още на следващия ден двамата задържани бяха пуснати под гаранция на стойност 5000 лв. Заподозрените са председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив, както и бивш служител на ДАНС.

Обвиняемите прекараха 24 часа в ареста. Срещу тях има и забрана да напускат пределите на страната.

Ако бъдат бъдат признати за виновни, двамата може да получат наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода, съобщи БТА.

"Недоказани обвинения в шпионаж са били отправяни срещу активисти на национално движение "Русофили" и преди", каза Захарова и добави: "Призоваваме българските власти да останат в рамките на правовия ред и да се откажат от преследване на свои граждани въз основа на скалъпени и несъстоятелни обвинения".

По думите на говорителката, подобни действия на българските власти, обявяващи се за демократично обществено устройство, демонстрират единствено "неуважение към правата и свободите на човека, включително на правото на свобода на словото".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


729
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
463
26
 
11
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 1 месец
Вън наглите окраинци!
462
24
 
17
 
! Отговори
гледахме кадрите преди 1 месец
До СРАМ! СРАМ! СРАМ!Какво ни заливаш с укро-фашистка пропаганда? Че тези нацисти, не разрешаваха на българите в Украйна, да говорят на родния си език, късаха български знамена, поругаваха български паметници, биха българи, а двама българи, бяха изгорени в Одеса и умряха, а в подземията , българи са умирали от глад, толкова са се страхували от Киевските фашистки власти, че са предпочитали да умират от глад, отколкото да излязат навън, а след това и ги насилваха да воюват, въпреки, че не искат,
461
2
 
6
 
! Отговори
Москва ни размаха пр преди 1 месец
Москва ни размаха пръст.
460
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До **внимание**Защо лъжеш най-нагло? Когато руските войски навлизат в България, правителството вече е било сменено и са били на страната на Русия и победителите, преврата и смяната на властта, са били организирани и се извършват от българските военни. Когато навлизат руснаците, българите ги посрещат с цветя и им дават подслон за кратко време, докато преминат. Криминални действия от страна на руснаците, не са били извършвани!
459
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам защо ги арестуват, те клуба на русофилите с нищо на никой не пречат, бездействат, даже и за руската газ и АЕЦ Белене, не се намесват и да бутнат едно рамо, да си построим Белене!
458
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кави държавни тайни в Пловдив?!? Миргацията на Столипиново по немските магистрали ли? Наречето го "обмяна на опит" от румънските жрици. Че са от един подвид в еволюцията. Че то не е никаква тайна.. Особено в центъра за кожно-венерически заболявания. чл. 357 е "Koйтo paзглacи инфopмaция, пpeдcтaвлявaщa дъpжaвнa тaйнa, ĸoятo мy e билa пoвepeнa или cтaнaлa извecтнa пo cлyжбa или paбoтa, ĸaĸтo и тoзи, ĸoйтo paзглacи тaĸaвa инфopмaция.." Това може да значи "шефът ми е нaркомaн-пияндe-връзкaр"...
457
7
 
16
 
! Отговори
**внимание** преди 1 месец
Link : historymuseum.org/09-09/ НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - На 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България. Сутринта на 8 септември съветски военни части навлизат през добруджанската граница и започват да заемат българската територия. съветските войници масово злочинстват (конфискации, убийства, грабежи, изнасилвания) и в същото време осигуряват комфорт на комунистическо-криминалните шпицкоманди, които избиват дотогавашния елит на държавата
456
12
 
13
 
! Отговори
До 538 преди 1 месец
Други просешки лозунги имаш ли , щото хората по морето по-нагли същества от украинските бежанци не са виждали
455
11
 
8
 
! Отговори
До 539 преди 1 месец
И що ние българите пък не мислим така или България няма пожарни да се справи с пожарите,а да храни наглите украинци пари има .Добре че горят села дето са се обезлюдили и са останали само 5-6 старци в тях.
454
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България и Украйна са толкова близо, че е напълно нормално да си омешаме ДНК-то с тях. Ние сме си братски народи. А по черноморието е пълно с украинско-български семейства, които датират от СССР че и от много преди това. Можете да манипулирате с историята, да си измисляте колкото си искате, но реалността няма как да я промените. И причината е много проста. Ми няма как Българи масово да идат в Дагестан, Русия, или дагестанци масово да идат във Варна. Това са украинци от СССР и преди.
453
3
 
6
 
! Отговори
До 534 преди 1 месец
При положение,че Турция е затворила Босфора за военни кораби,какво НАТО в Черно море или под НАТО трябва дa се разбира американците
452
2
 
7
 
! Отговори
До 533 преди 1 месец
И какво има България с Украйна или Украйна с НАТО
451
13
 
9
 
! Отговори
Путин преди 1 месец
Черно море никога няма да стане море на НАТО.
450
4
 
6
 
! Отговори
До 526 преди 1 месец
За същите българи дето имаше репортаж на БТВ,че бандеровците ги обстрелват през 2015г , защото не искали да ходят да се бият вместо тях в Донбас и украинския посланик беше в студиото да чупи пръсти и да мънка има го в Ю Туб.Сега е срам ,че същата телевизия и не само тя мълчат
449
3
 
10
 
! Отговори
Украински Братя преди 1 месец
В Украйна има БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ.
448
2
 
4
 
! Отговори
До 523 преди 1 месец
Знам беше чувал само за Азов със знамената от времето на Третия Райх,а кво стана с тях в завода
447
6
 
10
 
! Отговори
СРАМ! СРАМ! СРАМ! преди 1 месец
УКРАИНЦИТЕ СА НИ БРАТЯ. НЕ САМО. ТАМ ИМА МНОГО БЪЛГАРИ. НАРИЧАТ СЕ БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ. НЕ ЗНАМ ДАЛИ ВИ Е ИЗВЕСТНО. ТОВА СА БЪЛГАРИ, КОИТО ЖИВЕЯТ В УКРАЙНА. НИЕ СМЕ БРАТСКИ НАРОДИ. В БЪЛГАРИЯ ИМА ОБЩНОСТИ С УКРАИНСКИ ПРОИЗХОД. ТОВА НЕ ГО ЛИ ЗНАЕТЕ ТЪПAHAРИ РУСКИ? САМО РУСКА ПРОПАГАНДА ЛИ ВИ Е В ГЛАВАТА? МОЗЪКА ВИ Е СТАНАЛ НА ПИХТИЯ БЕ НЕОБРАЗОВАНИ ГAДОBЕ ТАКИВА! НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ БЕ? НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ? КАКВО ОБЩО ИМАТЕ ВИЕ С КРЕМЪЛ БЕ POБИ? НАВЕДЕНИ РОБИ? СРАМ! СРАМ! СРАМ!!!!!!!!!
446
3
 
8
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
До Анонимен До преди войната не бях чувал за нацистката групировка Вагнер. А за Украйна ако не си чувал - изпуснал си важни години в училище.
445
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До преди воината българите не бяха чували за държава украина .Укрите са братя на краварските терористи .
444
5
 
7
 
! Отговори
До 518 преди 1 месец
Само дето да не харесваш украинските нагляри няма нищо общо с русофилството и някой ти го каза по-надолу те са много малко