Москва ни размаха пръст: България да спре да преследва русофили

Обвиненията за шпионаж към двама задържани били недоказани
18 юли 2024 20:15, Нели Христова
729
Москва ни размаха пръст: България да спре да преследва русофили
Снимка: БГНЕС

Русия призовава българските власти да прекратят наказателното преследване срещу представители на национално движение "Русофили", заяви на пресконференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки ареста в Пловдив на председателя на местния клон на движението Златомир Дьовленски.

По-рано стана ясно, че при операция на Териториална дирекция Национална сигурност - Пловдив съвместно с Окръжна прокуратура - Пловдив на 8 юли са задържани две лица, заподозрени в разпространение на информация, представляваща държавна тайна – престъпление по чл. 357 ал. 1 от НК.

Още на следващия ден двамата задържани бяха пуснати под гаранция на стойност 5000 лв. Заподозрените са председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив, както и бивш служител на ДАНС.

Обвиняемите прекараха 24 часа в ареста. Срещу тях има и забрана да напускат пределите на страната.

Ако бъдат бъдат признати за виновни, двамата може да получат наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода, съобщи БТА.

"Недоказани обвинения в шпионаж са били отправяни срещу активисти на национално движение "Русофили" и преди", каза Захарова и добави: "Призоваваме българските власти да останат в рамките на правовия ред и да се откажат от преследване на свои граждани въз основа на скалъпени и несъстоятелни обвинения".

По думите на говорителката, подобни действия на българските власти, обявяващи се за демократично обществено устройство, демонстрират единствено "неуважение към правата и свободите на човека, включително на правото на свобода на словото".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


729
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
423
3
 
4
 
! Отговори
Русофила е в акция преди 1 месец
Русофила се свлече под масата да пребива укри. Имай малко милост бе човече!
422
3
 
1
 
! Отговори
До 485 преди 1 месец
Ами сигурно го е изключила от страх украинска копейко,а аз рутер не ползвам , защото съм с в страната и има мобилен интернет евтин
421
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коя страна ще спре да преследва предателите, та и България да спре да ги преследва? Русия смята българите за мaлоумници.
420
2
 
7
 
! Отговори
АЙДЕЕЕЕ преди 1 месец
РУСОФИЛА ЗАКЪЛВА МАСАТА - ВОДКАТА ГО ПОВАЛИ КАТО УКРА КИТАЙСКИ ТАНК.
419
3
 
7
 
! Отговори
Колеги, Лягайте СИ преди 1 месец
Колеги от посолството, лягайте си вече. Русофила пак отиде да бие укрите. Търсете го за още вълнуващи истории утре сабахлем.
418
2
 
1
 
! Отговори
До 483 преди 1 месец
Е що не дойде да провериш ефирно геройче дето се изложи като кифла без мармалад
417
3
 
2
 
! Отговори
АНКЕТА преди 1 месец
Престъпление ли е руснак да изнасили българска евроатлантичка? ДА - палец нагоре; НЕ - палец надолу; ГЛАСУВАЙТЕ СЕГА!
416
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде отиде ве кАпейко? Баба ти ти изключи рутера като видя, че пак почна да биеш укрите ли?
415
2
 
5
 
! Отговори
Какво следва преди 1 месец
Бог забавя но не забравя. Това малоумно късокрако кремълско изчадие ще го постигне същата участ като на останалите диктатори. Кремълската хунта ще е в суматоха и всичко ще е както е било в историята на блатото наречено русия. Хората ще се обърнат отново за помощ от запад но за разлика от както след ВСВ и 1991 този път цивилизованият свят ще си има едно на ум.
414
1
 
4
 
! Отговори
Интересно ми стана? преди 1 месец
Ама ти като ги биеше тези украинци буден ли беше?
413
1
 
9
 
! Отговори
Мераци преди 1 месец
Жалките РУСОФИЛИ си мечтаят един ден да носят подноса наведени под буквата Г на руски самодоволни войничета, след като са изнасилили български жени и деца и са убили българските мъже. Това ли искате за България, гagове? Няма да ви се получи. Да знаете.
412
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е ние бием нагли украинци дето им се провиждат русофили все -- хаха кой ве, ти и баба ти ли? То вече кво и да ги правите 10 урки да са ти се писали приятели и от другия ден вече да нямаш приятели Това не се връща, нали знаеш. Веднъж направят ли те кАпейка си остава за цял живот
411
2
 
2
 
! Отговори
Последните надежди преди 1 месец
Джорджа Мелони от Киев: "Това място е символ на провала на Москва и на гордостта на Украйна, то ни напомня, че има нещо по-силно от ракетите и войната и това е любовта към земята и свободата"Марин Льо Пен: "Дължим уважението и подкрепата си към украинската нация, която изтърпя агресията... Именно героичната съпротива на украинския народ ще доведе до поражението на Русия"
410
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на русофилите трябва да им се жигоса едно Z на челата
409
1
 
3
 
! Отговори
Ще има всичко преди 1 месец
Пий си водката и си лягай.
408
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофилите или накратко *** не са българи. Тия предпочитат на националния ни празник да веят знамена на държава, която ни е окупирала. Кви българи са това?
407
0
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 1 месец
До До 462. - до сега докосвал ли си жив украинец с мазните си руски ръчички? Ако беше, вероятно нямаше да говориш тези фантасмагории.
406
3
 
0
 
! Отговори
До 470 преди 1 месец
Ами то тогава нито войници ще има нито Украйна докато стане трета световна
405
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-запалените "русофили" са си укро русофилите,защото самите укри си приличат на руснаци,говорят руски,слушат руска музика и имат роднини в Москва.Едно време тези укри си ги знаехме като "руснаците".Шизофренично е да говорите за русофилии русофоби и да сочите укри хаха.Просто ни разделят на две,за да изнасят от държавата.
404
2
 
3
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
Таа' мара фурламата няма мирясване, ама то самагона от гнила и ферментирала блатна вода от содомасковската канализация не прощава, като се почне от сутринта и халюцинации до ступор... Щом толкоз' ги либи тукашните гоморофили, да си ги прибира в гоморашата, направо ще и ги пратим със все карго полета, с който ще и пратим и мутрофанатата, и останалите ... от антуража гоморашки пацолски. Па ако щат, после да си направят на почетни гомораши за заслуги там, в блатата (примерно кат' оня, тарабата).