Русия използва Калининград, за да прекъсва сателитите на ЕС

Европейските компании са обект на руски радиочестотни смущения
2 юли 2024 23:45, Анисия Иванова
112
Русия използва Калининград, за да прекъсва сателитите на ЕС
Снимка: БГНЕС/EPA

Русия използва Калининград, своя ексклав, който граничи с Полша и Литва, като една от базите си за прекъсване на сателитните системи на Европейския съюз, според агенция на ООН, която контролира комуникационните технологии.

Русия трябва „незабавно да прекрати всякакви умишлени действия за причиняване на вредни смущения в честотите на други администрации“, каза Бордът по радиорегулации на Международния съюз по телекомуникации в понеделник в резюме на срещата си миналата седмица.

Констатациите се основават на геолокация на сигналите за смущения, които бордът нарече „изключително тревожни и неприемливи“.

Европейските сателитни компании са обект на руски радиочестотни смущения в продължение на месеци, което доведе до прекъсване на излъчването и, в най-малко два случая, насилствено програмиране, заместващо съдържание в детски канал. Оплакванията на няколко членове на НАТО по-рано казаха, че смущенията идват от континентална Русия и окупирания Крим.

Калининград е тежко въоръжена територия, отделена от руския съюзник Беларус от Сувалкския пролом, коридор по границата на Полша и Литва, който, ако бъде прекъснат, ще отреже сухопътния достъп на балтийските държави до останалата част от НАТО, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Регулаторният съвет каза, че последните смущения са дошли от руски територии, включително Калининград и Москва. Според доклада намесата е засегнала предимно телевизионни и радио канали с украинско съдържание.

Няколко държави, включително Швеция, Франция, Украйна и Холандия, се обърнаха към борда по въпроса. Русия все по-често се стреми да наруши европейските комуникационни системи след нахлуването в Украйна през 2022 г., докато тества готовността на ЕС и НАТО.

Русия не е отговорила на констатациите, според доклада на борда. В отговор на предишна френска жалба Москва каза, че се е опитала да идентифицира източниците на смущения, „но не е открила емисии, които биха могли да причинят вредни смущения“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Руските части контролират целия ж.к. "Канал" в Часов Яр.
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Като гледам коментарите то побърканите се напъвали цяла нощ пък аз питам дали е разбрал някой нещо от статията.
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Някой разбра ли нещо от тая каша ? Че те сателитите могат "да се прекъсват" отвсякъде. Какво точно е по-особеното в Калининград ?
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Приблатистите квартали паксеоякаха. Нито Франция, нито Испания, Португалия Италия, Англия и Германия имат проблеми, а блатистите квартали с проблеми. Че то в тиянята кой ли ням да има проблеми. На тия същите свтли търговци са им шитнали развалюема техника софтвери и бавноскоростни мрежи и са Калини9н град им виновен. Айде оро и дръжте право. С подобни статии няй вече нанясят съкрушителни удари по Щатите и Германия които издържат и УКерутките и Блатутките и Естутерасите, майнъ Филибето!
50
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Както си прецакаха флота, така ще си прецакат и собствената мрежа със задълбочените плиткоумни хрумки. То някой ще ги търпи чунким. Да си поиграят на вълнички, ама да не се правят на ощипани девици сетне.
49
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Русия ще трябва да върне на запада Калининград, или Кьонигсберг, защото й е подарен, или настойчиво поискан, след края на Втората световна война. Преди тази земя никога не е била руска.
48
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Руси копейков: Руси, какво общо има икономическото ембарго с изказването ти? Ние можем да гледаме през нета и афганистанска телевизия, ако решим, но рашките не могат да гледат европейски тв. Забранени са им. Повредата е в твоя и техния телевизор. Нямаш предвид Тръмп, надявам се, защото той не подкрепя Путин. Това, че обича да се бъзика с публиката, е негов (и твой проблем). Не разчитай, че хамериканците обичат руското джудже, нито, че ще правят напук на Европа. Ние сме им официални съюзници.
47
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Руси Как да не знаем? Телефонната връзка с Русия не е прекъсната, имат си социални мрежи. Путин е международен престъпник-мародер. И не го крие. Сякаш е доволен да служи за плашило. Иска да му имат страх, каквато е мечтата на всеки средностатистически комплексар.
46
11
 
6
 
! Отговори
До 40 преди 4 дни
Ами като не признават "този съд", защо джуджака го е страх да прехвърчи до някоя европейска държава. Нали не му дреме от съда в Хага!?
45
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Путин е убиец. Всеки в България лови голяма част от руските телевизии. Могат да се гледат и през други канали. Пълни глупости. Постоянно лъжат и си противоречат. А т.ъ.п.ите копейки искали руски емисии, сякаш знаят езици. Там не предават за фронта. Тук-таме кой какво поразил. Само интервюта и студийни мнения, пълни с омраза, редуващи се с индийски и туркменистански сериали през деня. И те не знаят кого мразят. Все едно гледаштелевизионен канал на Възраждане. Пълна скръб.
44
9
 
7
 
! Отговори
Путин преди 4 дни
се е uзпyтuл отново. Толкова могат джуджетата.
43
11
 
9
 
! Отговори
Явор преди 4 дни
Джуджето-убиец ще връща скоро Кьонигсберг, както и Крим!
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това е несериозно. Путин да се излага така? Не може да е истина.
41
7
 
8
 
! Отговори
Руси преди 4 дни
Как разбрахте какво прави Русия след ембаргото ,което имате наложено ?! Хора и медии , които редовно си правят гаргара с миролюбивия Путин,как така имат очи да го споменават и псе хранят на негов гръб ? Казвам миролюбив понеже ,ако беше друг руснак на негово място войната досега щеше да е приключила. Явно има договорка между Путин и САЩ. Като казвам САЩ, нямам в предвид Байдън! Който има нещо под каскета разбира какво имам в предвид..
40
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 30 "...аз това го знам от 100 години!!!" От сто години значи живееш с една и съща руска пропаганда, която ти е накиснала мозъка ....
39
8
 
6
 
! Отговори
A1 преди 4 дни
Путин го премести!
38
6
 
8
 
! Отговори
Война е преди 4 дни
всички средства са позволени...................не мога да разбера защо реват западняците!!!Да се оплачат на арменския поп!!!
37
7
 
9
 
! Отговори
До Путлер Капут преди 4 дни
Тоя съд в Хага никой не го признава.....................нито САЩ, нито Русия!!!
36
5
 
9
 
! Отговори
Ббб преди 4 дни
А така.. Не е ли точно обратното.. Има заглушаване на руските сателити и в Калининград не могат да гледат руска ТВ. Както и тука, и в Украйна и в цяла Европа, руските ТВ са забранени и заглушени, защо ли, защото не искат да се показва и другата гледна точка за войната, истината за войната. Украинските бежанци в Европс да не научават на чист руски за успехите на Русия на фронта.. Затова спряха руските ТВ. Айде..
35
8
 
7
 
! Отговори
Путлер Капут преди 4 дни
Скоро ще го използва и за междинна спирка до затвора в Хага.