Фараж набира сила на Острова, а подкрепя ли Путин?

„Ако боднете руската мечка с прът, не се изненадвайте, ако тя отговори“
Обновена: 26 юни 2024 18:15 | 25 юни 2024 19:00, Елка Василева
143
Фараж набира сила на Острова, а подкрепя ли Путин?
Снимка: архив, БГНЕС

Ново проучване на общественото мнение в Обединеното кралство потвърди, че партията "Реформирай Обединеното кралство" на Найджъл Фараж изпреварва Консервативната партия само 10 дни преди общите избори на 4 юли.

Ако преди десетина дни проучване на "YouGove" може би не беше прието напълно сериозно, когато за първи път даде макар и минимална преднина на "реформаторите" пред торите, то сега резултатите от анкетата на "Редфийлд и Уилтън" могат вече да се приемат за шокиращи, защото потвърдиха тенденцията за пренасочване на избиратели от управляващата партия към партията на Фараж, предаде кореспондентът на БНР. А до изборите остават само 10 дни.

Убедително начело продължават да са лейбъристите с 42-процентно одобрение, "реформаторите" са с 19%, а консерваторите - с 18%.

Провелите проучването заявиха, че резултатът донякъде е изненадващ след последните коментари на Фараж, че "Западът е виновен за войната в Украйна, защото е провокирал Путин", за които той беше осъден от целия политически спектър и най-вече от видни фигури на торите.

Според "Редфийлд и Уилтън", лейбъристите на Киър Стармър могат да получат мнозинство от 250 места в новия парламент. Анкетата обаче потвърди и предположението, че "Реформирай Обединеното кралство" ще открадне гласове не само от избиратели на консерваторите, но и на лейбъристите.

Преди дни лидерът на британската партия "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фараж защити твърдението си, че Западът е провокирал руската инвазия в Украйна, след като бе осъден за коментара от лидери от целия политически спектър.

Найджъл Фараж заяви по-рано в интервю за Би Би Си, че "Западът е провокирал Путин за войната в Украйна" и че това е следствие от разширяването на ЕС и НАТО на изток.

Премиерът Риши Сунак го разкритикува, заявявайки, че това е абсолютно грешен коментар и само "налива масло в огъня на агресията на Путин". Лидерът на лейбъристите Киър Стармър определи думите на Фараж като "позорни", а лидерът на либералдемократите Ед Дейвид нарече популиста "апологет на Путин". От Шотландската национална партия отбелязаха, че казаното е "обида за всички пострадали украинци".

Фараж обаче реагира със статия във "Дейли телеграф", в която пише, че никога не е бил "апологет или поддръжник на Путин", "но ако боднете руската мечка с прът, не се изненадвайте, ако тя отговори".

"Не ме обвинявайте, че казвам истината за войната на Путин в Украйна", казва Фараж и прави уточнението, че "нахлуването в Украйна е било неморално, възмутително и незащитимо".

"Като защитник на националния суверенитет аз вярвам, че Путин сгреши напълно, като нахлу в суверенна Украйна. Никога не съм се опитвал да оправдая инвазията на Путин по какъвто и да е начин. Но това не променя факта, че прозрях какво ще се случи преди десетилетие, предупреждавах, че идва и съм една от малкото политически фигури, които винаги са били прави и честни относно войната на Русия в Украйна", изтъкна Найджъл Фараж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от Русия
Петте предизвикателства пред бъдещия шеф на НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 дни
Скоро мързеливите и некадърни британци ще лижат подметките на прокажените пред Тадж махал да ги приемат в БРИКС. В същото време неграмотните и некадърни про'с'таци у нас дет гласуват за ЕС и НАТО да им дадат МРЗ и "европейско бъдеще" ще са затрити заедно със семeто си.
54
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Дедо казваше: Дай власт на селяните и им гледай сеира!
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Кралството върви надолу след управленията на Тони Блеър, Дейвид Камерън,Борис Джонсън,Лиз Тръс и Риши Сунак.И все пак те бяха диалогични и балансирани,но излизането от ЕС беше голямата им обща грешка.Идването на политическия М-р Бийн( Фараж) веднъж вече изигра лоша шега на Острова,качването на власт ще е катастрофа!
52
2
 
6
 
! Отговори
Той преди 5 дни
И какво не е истина в думите? Напълно откровени, жалко, че всички останали ги знаят, но поради някаква причина не желаят да го споделят публично, което е позорно и лицемерно. Имаше си договори за Не разширяване на НАТО към изтока, защо го правят, никой не ще да излезе и да го каже.
51
3
 
6
 
! Отговори
да преди 5 дни
ако я боднеш, а ако я настъпеш, нямаш време да се прекръстиш!...учете се, натовци!
50
2
 
8
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 5 дни
На Запад и особено във Великобритания още не са готови да признаят, че войната в Украйна беше предизвикана от намесата на САЩ и европейските им сателити. Всеки, който, като Фараш каже нещо подобно, е нападан яростно и започва да се оправдава. За евроатлантиците тази л'ъжа, че Путин не е бил провокиран да започне войната е "свещена".
49
2
 
8
 
! Отговори
Виц преди 5 дни
Британец се оженил за украинка и питат бабата на британеца хубава ли е булката.Абе хубава е само дето на безалкохолното вика разредител
48
4
 
6
 
! Отговори
До 48 преди 5 дни
Май ще бият такива като теб,където пишат просешки лозунги.Пак ще четеш статии деца набиха 19 годишен украинец
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
По-скоро подкрепя себе си, да влезе в парламента! Извън парламентите няма живот!
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Този се появява когато трябва да се свърши някаква работа. Значи ще стане.
45
10
 
4
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 5 дни
БИЙ РУСОФИЛА ПО ГЛАВАТА БИЙ БИЙ БИЙ
44
10
 
4
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 5 дни
ЕЙ РУСОФИЛИ МА1КА ВИ Ш3БААААААА
43
9
 
4
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 5 дни
САМО ЛЕВСКИ, ТЕСНИ П1ЧКИ И СМ1РТ ЗА ЦЯЛАТА РУСОФИЛСКА И3МЕТ И М0ЧА НА СМЕТИЩЕТО
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Фактите са такива запада умишлено дразни мечката
41
1
 
5
 
! Отговори
До 42 преди 5 дни
Само дето тия дето побеждават никой не ги съди
40
6
 
6
 
! Отговори
Да живее братска Рус преди 5 дни
Да,подкрепя Путин.Тй е истински Путинист.Всеки разумен човек трябва да уважава Русия.Тя е силна ,необятна,огромна и сплотена.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А бе никога не съдят провокатора, съдят извършителя на престъплението! Всеки има глава на раменете си за да решава сам и сам носи отговорност за това
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 39 Май спряха да шумолят доларите
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Фараж и Тръмп, кравари ли са?
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Шумолят ли, шумолят ли банкнотите?