Русия не съди дезертьорите, праща ги директно на първа линия на фронта

Отменени са процесите срещу най-малко 170 войници и са изпратени край Харков
4 юни 2024 10:25, Петър Бойчев
290
Русия не съди дезертьорите, праща ги директно на първа линия на фронта
Снимка БГНЕС

Руските военни власти вече не съдят, а изпращат на първа линия на фронта мъже, отказващи да се бият в Украйна. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава изданието "Украинска правда“, цитирано от "Фокус".

Според предварителната оценка на ISW, руските войски са започнали настъпление в северната част на Харковска област, когато Северната групировка войски на Въоръжените сили на Руската федерация е била недокомплектована. Затова Министерството на отбраната в Москва е започнало да изпраща военнослужещи в очакване на съдебен процес на фронта в Харковска област с цел укрепване на ограничените сили в района.

Руското опозиционно издание "Верстка“ съобщи на 3 юни, че военните власти на Москва са започнали принудително да изпращат на фронта в Украйна стотици военнослужещи, отказали да участват във военните действия. По-специално през май те са били разположени в Харковска и Донецка области.

"Верстка“ пише, че руските военни държат военнослужещи в подразделения, докато чакат съдебен процес за престъпления, свързани с отказа им да воюват. След това процесите им внезапно биват отменяни и те са изпращани набързо в Украйна.

Освен това руските власти използват физическо насилие, за да принудят някои войници доброволно да отидат в Украйна, докато други са извеждени от килиите си с оръжие и изпращани принудително на фронта.

Руските власти са отменили процесите срещу най-малко 170 войници, отказали да се бият, и са ги изпратили в Украйна, без следователи, прокурори и адвокати да са били наясно с тези действия.

"Верстка“ цитира няколко източника, включително един от администрацията на руския президент, според които руската армия изпраща наборници и "некомпетентни“ резервисти, подписали договори с Министерството на отбраната, за небойни мисии в руските гранични войски, за да освободи опитен военен персонал за офанзива в северната част на Харковска област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре, как може подобни тъпотии. Като ви гледам "сериозните източници", направо ми прималява. То все едно да цитираш Киро Брейка в щатите, за да опишеш положението в България. Всъщност - това ще е с пъти по правдиво.
162
7
 
17
 
! Отговори
блатото Рашистан преди 3 месеца
Нищо ново за държава и армия от крепостни и пандизчии чиито войници в 21 век крадат тоaлетни чинии като военни трофей .
161
6
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 3 месеца
Във ВСУ не съдят дезертьорите - направо ги разстрелват! Наскоро имаше случаю на избягал украински военен на Т64 с пълен боен комплект. Страх го било да не го застрелят в гръб........
160
6
 
10
 
! Отговори
(^.^) преди 3 месеца
Тези около путин да си пратят синчетата там, на първа линия, а не да се крият зад гърба на жертвите на режима си ... товарищ Сталин навремето го е направил, за да даде личен пример, но путин и вампирясалата клика около него, могат само да смучат народна кръв, било то руска или украинска ... !!!
159
7
 
3
 
! Отговори
До 175 преди 3 месеца
Май украинците са такъв,че един клоун ги превърна в просяците на света,а да и понеже са и бедни като църковни мишки други им казват,какво да правят,та даже и правото на избор вече нямат.Може би за това тия дето имат малко пари си биха камшика от Украйна и не им пука,а ти искаш на другите да им пука
158
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голям смях с този коментар долу ,че Путин избил редовната си армия?! Ами защо тогава,евроатлантически ми приятелю, това страшилище наречено калинки воин,подкрепяно от от разширеното и непобедемо НАТО не пред портите на Москва ,кой ги спира и срещу кого се бият и защото напредват на запад,вместо на изток..но бива простотии да пишете ама ползвайте ги тези глави на раменете си ,не само за баланс!
157
6
 
4
 
! Отговори
До 170 преди 3 месеца
Май ти си в такива що вярваш или искаш другите да вярват на Евроатлантическите глупости ,ако имаше такива вярвай ми западната пропаганда щеше да намери начин да ги покаже.Нещо за изборите имаш ли да кажеш.
156
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А брягкедсхр ли бТВ новините ,даваха военни от украинската армия и пълен смях,деца обмеоени в униформи веоятно малолетни деца които нямат брада ,пръстите и тънки като на жени ,само дето лак немаха ))но сащ и ЕС пак си затварят очите ,на всичкото отгоре Зеленски е мобилизирал и затворни ци да се бият срещу свободата си ))квасения само има зелето ))гад фашиска
155
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Аз "Още не съм виждал в Русия някой да го бият и да го натикват в някакъв бус и после на фронта" Муахаха. Трябва да си бил в будна кома последните 2 години, за да "не си виждал" такива.
154
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За тях това е СИГУРНА смърт. По-добре да обръщат оръжието и да рендосат колкото може повече от "събратята" си окупатори.
153
8
 
23
 
! Отговори
Слава Путину ! преди 3 месеца
Няма по-голям НАТО-вец от Путин - Столтенберг ряпа да яде... - Путин обедини и консолидира организацията, увеличи държавите членки с още две, а границата между Русия и НАТО се увеличи с 1 300 километра засега... Изби цялата си редовна армия и натори с нея украинските полета... Показа на целия свят каквo реално e новия ZФашизъм.. Поради това мисля, че заслужава някакъв орден или медал за заслуги...
152
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички ''инструктори '' на НАТО , тренират за Тайван !
151
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А в Укрия , няма и войници , минават на европейци '' инструктори'' !Най-вече българските ''инструктори'' , са ''най-добрите'' КАДРИ ... Освен за теляци , за друго ...!?
150
5
 
11
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
Още не съм виждал в Русия някой да го бият и да го натикват в някакъв бус и после на фронта ,както е в Украйна може би за това в Русия се проведоха избори за президент,а в Украйна не.
149
6
 
6
 
! Отговори
Зеленски преди 3 месеца
Останаха ли още Ф16 в Украина, останаха ли? Мхм...
148
3
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 3 месеца
Не гледайте средна работна заплата, а париатет на покупателна способност. При това данните са на МВФ и СБ.Това е реално сравнение.
147
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ФЪФ Българи си имаме , Генерали БЕЗ АРМИЯ !
146
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До абе---Ф-ките нямало вече къде да кацнат , няма летища в Укрия !А армията на НАТО /САЩ/ са в Украйна , ''уШ'' като "еНСТРУКТУРИ "!Започва ПЛАН-''Б'' , ДО ПОСЛЕДНИЯТ ЕВРОПЕЕЦ !След като украинците свършиха , то и от Запада започват да свършват ..
145
0
 
3
 
! Отговори
До Милчо преди 3 месеца
Едно, че си постъпил отговорно, мислейки за подсилването на украинския фронт, друго, че мислиш и за жена му, да не я оставаш да скучае. Пази се само твоята да не надуши. Успех!
144
5
 
5
 
! Отговори
абе преди 3 месеца
Аз не можах да разбера добре НАТО в Украйна ли е или не е в Украйна? Понеже нашият върховен главнокомандващ и генерал от НАТО, каза, че алиансът отдавна е в Украйна. А компетентните коментатори-евроатлантици обясняват, че не е и само ако отиде, Русия ще бъде приключена за една седмица. Последно, какво е положението? А, и още нещо - къде са F-ките? Защо ги няма още F-ките над украинското небе?