Русия се превърна в най-големия износител на пшеница

Разширява балтийските пристанища, гледа към нови пазари на зърно
26 сеп 2024 22:20, Гергана Попова
37
Русия се превърна в най-големия износител на пшеница
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия, водещият световен износител на пшеница, разширява пристанищата си в Балтийско море , тъй като се стреми да увеличи износа на селскостопанска продукция с 50% до 2030 г., като същевременно намали зависимостта от традиционните черноморски маршрути, казаха официални лица, пожелали анонимност, пред Reuters.
Страната, която е изнесла най-малко 72 милиона метрични тона зърно през сезон 2023/24 г., търси нови пазари в Латинска Америка и Африка, за да разнообрази своите традиционни пазари на зърно в Северна Африка и Близкия изток.

Русия разчиташе на черноморските си пристанища да се справят с процъфтяващия износ на селскостопански продукти през последните десетилетия, но конфликтът с Украйна направи района рискован за корабоплаването, като и двете страни редовно си нанасят удари по съоръжения и инфраструктура.
„Миналата година с нейната рекордна реколта показа, че с темповете на натоварване за износ нямаме достатъчно капацитет“, каза Ксения Боломатова, заместник-ръководител на контролирания от държавата земеделски конгломерат OZK, който притежава няколко черноморски терминала, каза на индустриална среща в Сочи в Южна Русия.

През последните 18 месеца Русия отвори две големи пристанища, Висоцки и Лугапорт, във Финския залив, недалеч от Санкт Петербург, родния град на президента Владимир Путин.
Висоцки изпрати първото си зърно през април 2023 г., докато Лугапорт започна работа през юни тази година и се очаква капацитетът да достигне 7 милиона тона до началото на 2025 г., според неговия собственик Novaport.
Дмитрий Рилко от аграрната консултантска компания IKAR каза, че двете пристанища ще могат да обработват до 15 милиона тона селскостопански износ, включително зърно, годишно.
Трите основни индекса бяха позиционирани за месечни печалби, след като понижението на лихвения процент от Федералния резерв на 18 септември подсили надеждите за меко кацане.

Путин си постави за цел да увеличи износа на селскостопански продукти с 50% до 2030 г. като част от стратегия за укрепване на позицията на страната като селскостопанска суперсила заедно с Бразилия, Съединените щати и Китай.

Русия се превърна в най-големия износител на пшеница, царевица, ечемик и грах в света през последното десетилетие, но по-нататъшният растеж може да бъде ограничен от затруднения в транспортния капацитет.

Много руски пристанища обявиха планове за увеличаване на капацитета след рекордни реколти през последните две години. Очаква се терминалите в Балтийско море да се разширяват с по-бързи темпове.
„Разширяването на капацитета на терминалите в Балтийско море е въпрос на икономическа и транспортна сигурност и суверенитет“, каза Новотранс.

Прекъсванията се увеличават в Черно море и биха могли да намалят световните доставки на зърно, според доклад на Световната банка. Преди две седмици украински кораб, превозващ зърно за Египет, беше ударен от ракета.
През август руските местни власти съобщиха, че Украйна е потопила ферибот, превозващ цистерни с гориво в пристанище Кавказ , което също се използва за трансбордиране на зърно.

Русия е изнесла 62 милиона тона зърно по море през сезон 2023/24, като 90% от доставките са през Черно море, предимно за пазарите в Близкия изток и Северна Африка. Очаква се този дял да спадне с нарастването на инфраструктурата на Балтийско море.

Пристанищата на Балтийско море са натоварили 1,5 милиона тона зърно през миналия сезон, трикратно увеличение от предходния сезон, но все още само 2,4% от общия руски износ, според изчисления на Ройтерс, базирани на публично достъпни данни.

„От логистична гледна точка, Балтика има много предимства за износа на зърно“, каза Даря Снитко, вицепрезидент на Газпромбанк, една от най-големите банки в Русия и един от най-големите кредитори на фермерите.
Тя каза, че способността на балтийските терминали да обработват по-големи кораби трябва да помогне за намаляване на общите разходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от Русия
Владимир Путин: Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
По-точно преди 22 минути
На крадена от Украйна пшеница !
35
0
 
2
 
! Отговори
путин е от Урал, преди 27 минути
осиновен е в Ленинград.
34
3
 
1
 
! Отговори
Не е вярно. преди 1 час
Тя винаги си е била. И ще бъде.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Браво! А някаква технология нещо да измислят!? Изкуствен интелект!? Някаква иновацийка, нещо ново или само копат земята!?
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
САЩ пък се превърна в най-големият износител на нефт! Хаха!
31
2
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 час
Няма що, много евтино ще им излезе да го возят 2000 км по суша до Балтийско море и то в посока, обратна на дестинацията. Пак глу пашка показуха...
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Русия от край време си беше пръв износител. Новината не е че е първа сега, а че се е появил момент в който не е била.
29
2
 
8
 
! Отговори
До 28 преди 2 часа
То това беше идеята, след провал с Украйна, Руската Федерация да бъде разбита и да се усвоят ресурсите от малките държави както стана със Съветския съюз. Но този път САЩ удариха греда. Изглежда 8-те години подготовка на Украйна не бяха достатъчни, а и руската икономика не се оказа толкова слаба както си мислеха. А и не на последно място народа се сплоти вместо да въстане. След всичките тези години Запада все още не може да разбере славянското мислене.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ако има начин да й вземем петрола,,златото и пшеницата! Ама няма.
27
6
 
7
 
! Отговори
Слава на братска Рус преди 2 часа
Слава на братска Русия!
26
3
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 часа
РУСИЯ СЕ ПРЕВЪРНА В НАЙ - ГОЛЕМИЯТ ИЗНОСИТЕЛ НА РУСКИ И УКРАИНСКИ,АРМЕНСКИ И ГРУЗИНСКИ...СЪВЕТСКИ ЕВРЕИ ИБЕРО-ХАЗАРИ В ЕС. Е ТЕ ТВА Е ИСТИНАТА. РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И УКРАИНА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗРАВНЕНИ СЪС ЗЕМЯТА,КОГАТО ВЕЛИКИЯТ НАРОД НА САЩ ВЗРИВИ БЕЛИЯТ ДОМ НА Ч..И .Ф.У. Т.И.Т..Е БАЙДЪН,ТРЪМП,ХАРИС И КЕНЕДИ ПЛЕМЕНИК. ВСИПКИ ДО ЕДИН СЪВЕТСКИ НАРОДИ СА ЕВРЕИ ФАШИСТИ!
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Да ама ния внасяме от Украйна по заповед на ЕС което мирише на барут ,а ЕС внася от Русия ))
24
5
 
8
 
! Отговори
Русия преди 3 часа
Туркуробци, нали руснацити бяха гладни. Гладни на натуфскити трупове ф Полтава.
23
4
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 часа
За да потвърдя,че съм ЛОВЕЦ НА ЕВРЕИ,ще дам още един бонус,защото имеро ЕМАНЮЕЛ в масова употрвба идва от същото време,когато ЛОС МАНЬОС се съчетаха с ЛОС МЕРЕНГЕС(КАСТИЯ) чрез бракът на ч..и. ф. У ..т..и. т..е.. Изабел и Фернандо(роден в СОС в Пиринеите,където съм правил научни изследвания)..*** наводнили Майка България с marranos,тоест евреи п..о..м..а..ц..и. Така! CRISTOBAL COLON e евреинът Кристофор Кало.КАЛО евр.език..Проучвания съм правил и в къшата на Колумб в Генова. Приятна вечер!
22
3
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 3 часа
Никой не иска някаква България произвежда 7 пъти повече от колкото употребява
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Както и да е,но все пак хляба в Русия е с 19% по-скъп от миналия сезон.
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
и зърновозите им да се взривявят, както правят самите ***
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
значи трябва да се взривяват нивите им, за да нямат пари за войни
18
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Микропластмаса е открита в мозъка на Путин!
17
3
 
14
 
! Отговори
Бкп преди 3 часа
Санкциите работят, както каза - борелВчера купих - 500 г хляб за - 2,50