САЩ са предупредили Русия през последните седмици за възможна атака

САЩ имат разузнавателна информация, потвърждаваща, че "Ислямска държава" е отговорна за нападението в Подмосковието
Обновена: 23 мар 2024 06:22 | 23 мар 2024 06:22, Елка Василева
148
САЩ са предупредили Русия през последните седмици за възможна атака
Снимка: БГНЕС

САЩ разполагат с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на терористичната организация "Ислямска държава", че тя е отговорна за нападението в концертна зала в Подмосковието, предаде Ройтерс, като се позова на американски представител.

САЩ са предупредили Русия през последните седмици за възможна атака. "Предупредихме руснаците по съответния начин", е казал източникът, пожелал да запази анонимност, без да съобщи подробности.

Още по темата
Въоръжени мъже в камуфлажни дрехи откриха снощи стрелба с автомати по хора, дошли на концерт на рокгрупата от съветско време "Пикник". По най-нови данни при нападението са били убити над 60 души и ранени 145 души, около 60 от които са в критично състояние. Отговорност за атаката пое групировката "Ислямска държава".

Руски следователи публикуваха снимки на автомати "Калашников", тактически жилетки с множество резервни пълнители и торби с гилзи.

Някои руски медии разпространиха снимка на двама от предполагаемите нападатели в бял автомобил. Съдбата на нападателите за момента е неясна, тъй като в суматохата пожарникарите се бореха с огромен пожар, а службите за спешна помощ евакуираха стотици хора, докато части от покрива на сградата рухваха.

"Ислямска държава" заяви, че нейни бойци са извършили нападение на многолюдно събитие в покрайнините на Москва, като са "убили и ранили стотици и са причинили тежки разрушения, преди да се изтеглят безопасно в базите си".

Русия все още не е съобщила кой според нея е отговорен за този акт.

Нападението срещу зала "Крокус сити хол", на около 20 км от Кремъл, става само две седмици след като посолството на САЩ в Русия предупреди, че "екстремисти" планират в най-скоро време нападение в Москва.

Часове преди предупреждението на посолството руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че е осуетила атака срещу московска синагога от  страна на клона на "Ислямска държава" в Афганистан (известен като "ИД-Хорасан" или ИДИЛ-К), който има за цел създаването на халифат на територията на Афганистан, Пакистан, Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан и Иран, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Путин промени хода на гражданската война в Сирия, като се намеси през 2015 г. в подкрепа на президента Башар Асад срещу опозицията и "Ислямска държава".

"През последните две години ИДИЛ-К е завладяна от фиксация върху Русия, като често критикува Путин в пропагандата си", казва Колин Кларк от базирания в Ню Йорк мозъчен тръст - Център "Суфан".

По-широката организация "Ислямска държава" пое отговорност за смъртоносни нападения в Близкия изток, Афганистан, Пакистан, Иран, Европа, Филипините и Шри Ланка.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви снощи, че край Москва е извършена "кървава терористична атака", която целият свят трябва да осъди.

САЩ, европейски, арабски страни, бивши съветски републики и много други държави, както и Съветът за сигурност ООН, заявиха, че са потресени от случилото се и изразиха съболезнования и съчувствие. Съветникът на украинския президент Зеленски - Михайло Подоляк -отрече всякакво украинско участие.

Русия повиши сигурността по летищата, транспортните възли и в района на столицата, в която живеят над 21 милиона души. Всички големи публични прояви в страната бяха отменени.

Кремъл съобщи, че президентът Путин е бил информиран още в първите минути на атаката и редовно получава информация за действията за справяне с кризисната ситуация.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
1
 
! Отговори
Уточнение преди 1 месец
"САЩ имат разузнавателна информация, потвърждаваща, че "Ислямска държава" е отговорна за нападението в Подмосковието" - да се чете: САЩ имат разузнавателна информация, потвърждаваща, че САЩ са отговорни за нападението в Подмосковието
123
0
 
0
 
! Отговори
Бах мама му. преди 1 месец
САЩ са предупредили , а Путин: Те ще ми кажат. Ай сиктир.
122
1
 
1
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Колко трябва да си наивен,да вярваш на ЦРУ!?
121
1
 
2
 
! Отговори
ФАЩ предупреждава преди 1 месец
ЦРУ ви изпраща наши вербувани за по 500 000 долара мюджита да извършат терористичен акт в Москва.
120
2
 
2
 
! Отговори
Фащ ги предупредили преди 1 месец
После ГИ вербували за 500 000 долара и Ги изпратили да извършат терористичен акт в Русия...ей англосаксонската наглост няма край !!!!
119
2
 
3
 
! Отговори
666 преди 1 месец
ЦРУ е в играта. ЦРУ саботира Северен поток 1 и 2. ЦРУ са замесени във взривовете на кулите на Търговския център в САЩ и Пентагонът. ЦРУ са навсякъде /дори в НАТО/.
118
2
 
2
 
! Отговори
113 преди 1 месец
А всички знаят ли за руското присъствие на изток много преди вашингтон
117
8
 
8
 
! Отговори
мак преди 1 месец
А защо не са предупредили за 11.09., нали са супер компетентни.
116
5
 
6
 
! Отговори
Карма преди 1 месец
Те знаят че като предупреждават за злите си намерения кармата ще е по лека.
115
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама сащ кви са,дружелюбни с Русия от де знаят може да са украинци ,до скоро пращаха оръжия и милиарди за Украйна ))долу сащ ,ЕС НАТО Украина
114
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Копейкин Това е такава безотговорност. Путин за пореден път доказва, че не му пука изобщо за хората. Ама, те като са овце и никой не смее да му потърси отговорност.
113
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ислямска държава са мъпети на САЩ и това всички го знаят.
112
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия ще изпраща още 2 армии над 3 милиона. Сега ЕС ако не почне масови мобилизации просто го пиши бегал
111
9
 
10
 
! Отговори
Копейкин преди 1 месец
Сега, разбира се, в колата на терористите ще бъдат намерени паспортите им трудовите книжки и дипломи за успешно завършване на школа за тероризъм издадени от Ц Р У. Снимки със Зеленски и Байдън. Само не разбрах, как са се събрали в това Рено 25 терориста???
110
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Невероятно е колко плитки умове се хвърлят да защитават Путин, когато провалът на неговите служби е очеваден. Не е лесно за преглъщане, че Могучая търпи провал след провал. Нали беше много сигурно там.
109
6
 
14
 
! Отговори
Копейкин преди 1 месец
Защо пропускате, че Путин нарече предупрежденията "шантаж" и "провокация"? Сега украинците му виновни. Пак той прав.
108
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шефът на ФСБ е доложил на Путин за 11 задържани терористи, 4 от които непосредствени извършители на стрелбата! 5 украинци, 2 таджикистанци и 4 на араби с френски паспорти.
107
3
 
8
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Точно Русия са предупредили... истината е, че са публикували предупреждение към гражданите си на страницата на посолството... три реда..
106
16
 
15
 
! Отговори
Накратко преди 1 месец
Тренирани от ЦРУ украински терористи, с фалшиви бради, след подпалването, си свалят маските, преобличат се и се смесват с тълпата, ЦРУ подбутва ИД да публикува фейкове, а нашите родни американски агенти раздухват медиите - колко лоши вътршните служби на Русия и колко лош е Путин и тн...
105
10
 
12
 
! Отговори
ЗНАЕМ ЗНАЕМ преди 1 месец
че организаторите са "предупредили" за събитието.