САЩ са предупредили Русия през последните седмици за възможна атака

САЩ имат разузнавателна информация, потвърждаваща, че "Ислямска държава" е отговорна за нападението в Подмосковието
Обновена: 23 мар 2024 06:22 | 23 мар 2024 06:22, Елка Василева
148
САЩ са предупредили Русия през последните седмици за възможна атака
Снимка: БГНЕС

САЩ разполагат с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на терористичната организация "Ислямска държава", че тя е отговорна за нападението в концертна зала в Подмосковието, предаде Ройтерс, като се позова на американски представител.

САЩ са предупредили Русия през последните седмици за възможна атака. "Предупредихме руснаците по съответния начин", е казал източникът, пожелал да запази анонимност, без да съобщи подробности.

Още по темата
Въоръжени мъже в камуфлажни дрехи откриха снощи стрелба с автомати по хора, дошли на концерт на рокгрупата от съветско време "Пикник". По най-нови данни при нападението са били убити над 60 души и ранени 145 души, около 60 от които са в критично състояние. Отговорност за атаката пое групировката "Ислямска държава".

Руски следователи публикуваха снимки на автомати "Калашников", тактически жилетки с множество резервни пълнители и торби с гилзи.

Някои руски медии разпространиха снимка на двама от предполагаемите нападатели в бял автомобил. Съдбата на нападателите за момента е неясна, тъй като в суматохата пожарникарите се бореха с огромен пожар, а службите за спешна помощ евакуираха стотици хора, докато части от покрива на сградата рухваха.

"Ислямска държава" заяви, че нейни бойци са извършили нападение на многолюдно събитие в покрайнините на Москва, като са "убили и ранили стотици и са причинили тежки разрушения, преди да се изтеглят безопасно в базите си".

Русия все още не е съобщила кой според нея е отговорен за този акт.

Нападението срещу зала "Крокус сити хол", на около 20 км от Кремъл, става само две седмици след като посолството на САЩ в Русия предупреди, че "екстремисти" планират в най-скоро време нападение в Москва.

Часове преди предупреждението на посолството руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че е осуетила атака срещу московска синагога от  страна на клона на "Ислямска държава" в Афганистан (известен като "ИД-Хорасан" или ИДИЛ-К), който има за цел създаването на халифат на територията на Афганистан, Пакистан, Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан и Иран, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Путин промени хода на гражданската война в Сирия, като се намеси през 2015 г. в подкрепа на президента Башар Асад срещу опозицията и "Ислямска държава".

"През последните две години ИДИЛ-К е завладяна от фиксация върху Русия, като често критикува Путин в пропагандата си", казва Колин Кларк от базирания в Ню Йорк мозъчен тръст - Център "Суфан".

По-широката организация "Ислямска държава" пое отговорност за смъртоносни нападения в Близкия изток, Афганистан, Пакистан, Иран, Европа, Филипините и Шри Ланка.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви снощи, че край Москва е извършена "кървава терористична атака", която целият свят трябва да осъди.

САЩ, европейски, арабски страни, бивши съветски републики и много други държави, както и Съветът за сигурност ООН, заявиха, че са потресени от случилото се и изразиха съболезнования и съчувствие. Съветникът на украинския президент Зеленски - Михайло Подоляк -отрече всякакво украинско участие.

Русия повиши сигурността по летищата, транспортните възли и в района на столицата, в която живеят над 21 милиона души. Всички големи публични прояви в страната бяха отменени.

Кремъл съобщи, че президентът Путин е бил информиран още в първите минути на атаката и редовно получава информация за действията за справяне с кризисната ситуация.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
9
 
14
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
В САЩ трябва да престанат да предупреждават руснаците,защото последните са невменяеми. А не познавам един само руснак,който може да диалогира,общува,приятелствува. Всички живеят като копъки в консерва. Невменяеми са.
103
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък си мислех,че е Осама но се сетих,че той действа със самолети! Ислямска държава е създадена от Израел с подкрепата на САЩ! Където трябва причина да се нападне ,пращат ,, терористите,, и войната започва!
102
18
 
14
 
! Отговори
Ислямската държава преди 1 месец
е за децата до 4-ти клас! Михайло Подоляк се вие като червей, защото знае много добре кой е изпълнителя! Няма нормален човек, който да вярва, че ислямисти са изпълнителите! Истината ще излезе по късно, ни не сега! Сега ще следва отговора на Русия към тяхната западна немирна съседка с лабораториите и скритите френски войници по територията на Окрайна-та!
101
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"още тази вечер ще има голяма заря в Киев." - Па това го слушаме и гледаме вече 3 та година. И кво? Е пак нищо
100
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
укротерористите действат в отчаяние, което всъщност е добра новина - сигнализира предстоящия им край, но разбира се, бъдейки тотални проклетници, не могат да си отидат без да завлекат максимален брой невинни хора със себе си, човешки отnадък
99
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в превод, "предупреждението" е заплаха, но Русия не се поддава на терористични заплахи, политиката на Путин по въпроса е ясна - заличаването им до последния терорист, още тази вечер ще има голяма заря в Киев.
98
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми те ги предупредиха хората, предупредиха ги и че ако влязат при урките ше настъпят мотиката, ВСВ им помагаха яко да оцелеят срещу швабите. Кога ли ше ги изоставят тия азиатски племена да се удавят веднъж завинаги?
97
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са предупреждавали Русия, а гражданите си в Русия. И естествено че знаят, все пак са те самите, остава и да не знаят. Всички хора с акъл за поне 2 стотинки знаят!
96
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бас държа че никой не се е трогнал от зачистването на Крокус сити . Имам предвид човек с нормална психика.
95
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е Киев да заприлича на Газа
94
3
 
5
 
! Отговори
по пързалката преди 1 месец
До Я па ти.. РЕАЛНОСТТА те опровергава, другарю. От всички атентати с масови жертви имаше ДЕСЕТКИ видеа показващи стрелбите , как хората бягат, как се крият, жертвите по улиците, а в някои случаи дори и отделни сцени случайно хванали някой терорист стрелящ или бягащ в някакъв кратък момент. В този случай нямаме такива видеа с многобройни простреляни, търсещи помощ и какво ли още не, но имаме едно видео на "терористи" стрелящи в празни седалки и хората от балконите отгоре спокойно си снимат.
93
1
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До Анонимен 93 Украинците се указаха по отмъстителни.Я виж кво става.Мамата си е ......
92
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един народ поддържащ фашистката си власт с 88 % какво да му пожелаеш - ВСЕКИ ДЕН АТЕНТАТИ естествено .
91
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ако почнете и ИДИЛ да възхвалявате ще ви призная. Прегърнахте фашизма, сега и радикалния ислям ви е на сърце. Ееех, съжалявам ви, честно. Не е лесно да си безродник. Да не знаеш на коя врата да застанеш. И всичко това за едната коричка оръфан хляб...
90
4
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
До Анонимен 97 То и войната на Путин бе инсценировка.Замаскираха я като малка военна из-лаг-а-ция.
89
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Атентата е ясен. Бойци за демокрация избиха няколко страшни руски терористи и им показаха също като на извънземната империя на 11.09, че недосегаеми няма. Кажете как върви контранастъплението? Колко територия освободихте? Колко ракети от несъществуващите прехванахте? ИДИЛ си е доказано чедо на САЩ. Няма какво да се коментира. Не вярвам да са те. Нали щатите ги унищожиха? Защо да отиват в Русия? Тя не води война с исляма... Бели конци висят отвсякъде...
88
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До по пързалката 70 Като засвяткат куршуми около теб , няма да се сетиш за телефон .Попитали свидетел на убийство с съда: Какво чу ? Чух два изстрела. На какво разтояние беше ? При първия изстрел на около 25 метра . А при втория ? Ооо , при втория има , няма 300 метра.Дали ще се сети за телефон ?
87
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моладци !!!
86
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 93 Няма никакъв "ужас" има ужасно цинична инсценирвка на КГБ.
85
4
 
6
 
! Отговори
НИМРОД преди 1 месец
До А НЯМА НУЖДА ОТ ХИПОТЕЗИ!! Когато в неделя свърши празника ПУРИМ, честващите го Путин и Медведев ще кажат за какво иде реч!! Можем да допуснем само едни МАЗНИ НАПОИТЕЛНИ РЕЧИ на либерала Путин с последваща САМОРАЗПРАВА с останалите що годе живи РУСКИ ВОЕННИ!! Ако 25 години не си разбрал какво представлява Путин, то поне от последните 10 години трямва да си видял как се държи РЕПЛИКАТА му управлявана от КРЕМЪЛСКИТЕ АДМИНИСТРАТОРИ в лицето на АНТОН ВАЙНО! Това име вероятно нищо не ти говори