САЩ са предупредили Русия през последните седмици за възможна атака

САЩ имат разузнавателна информация, потвърждаваща, че "Ислямска държава" е отговорна за нападението в Подмосковието
Обновена: 23 мар 2024 06:22 | 23 мар 2024 06:22, Елка Василева
148
САЩ са предупредили Русия през последните седмици за възможна атака
Снимка: БГНЕС

САЩ разполагат с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на терористичната организация "Ислямска държава", че тя е отговорна за нападението в концертна зала в Подмосковието, предаде Ройтерс, като се позова на американски представител.

САЩ са предупредили Русия през последните седмици за възможна атака. "Предупредихме руснаците по съответния начин", е казал източникът, пожелал да запази анонимност, без да съобщи подробности.

Още по темата
Въоръжени мъже в камуфлажни дрехи откриха снощи стрелба с автомати по хора, дошли на концерт на рокгрупата от съветско време "Пикник". По най-нови данни при нападението са били убити над 60 души и ранени 145 души, около 60 от които са в критично състояние. Отговорност за атаката пое групировката "Ислямска държава".

Руски следователи публикуваха снимки на автомати "Калашников", тактически жилетки с множество резервни пълнители и торби с гилзи.

Някои руски медии разпространиха снимка на двама от предполагаемите нападатели в бял автомобил. Съдбата на нападателите за момента е неясна, тъй като в суматохата пожарникарите се бореха с огромен пожар, а службите за спешна помощ евакуираха стотици хора, докато части от покрива на сградата рухваха.

"Ислямска държава" заяви, че нейни бойци са извършили нападение на многолюдно събитие в покрайнините на Москва, като са "убили и ранили стотици и са причинили тежки разрушения, преди да се изтеглят безопасно в базите си".

Русия все още не е съобщила кой според нея е отговорен за този акт.

Нападението срещу зала "Крокус сити хол", на около 20 км от Кремъл, става само две седмици след като посолството на САЩ в Русия предупреди, че "екстремисти" планират в най-скоро време нападение в Москва.

Часове преди предупреждението на посолството руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че е осуетила атака срещу московска синагога от  страна на клона на "Ислямска държава" в Афганистан (известен като "ИД-Хорасан" или ИДИЛ-К), който има за цел създаването на халифат на територията на Афганистан, Пакистан, Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан и Иран, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Путин промени хода на гражданската война в Сирия, като се намеси през 2015 г. в подкрепа на президента Башар Асад срещу опозицията и "Ислямска държава".

"През последните две години ИДИЛ-К е завладяна от фиксация върху Русия, като често критикува Путин в пропагандата си", казва Колин Кларк от базирания в Ню Йорк мозъчен тръст - Център "Суфан".

По-широката организация "Ислямска държава" пое отговорност за смъртоносни нападения в Близкия изток, Афганистан, Пакистан, Иран, Европа, Филипините и Шри Ланка.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви снощи, че край Москва е извършена "кървава терористична атака", която целият свят трябва да осъди.

САЩ, европейски, арабски страни, бивши съветски републики и много други държави, както и Съветът за сигурност ООН, заявиха, че са потресени от случилото се и изразиха съболезнования и съчувствие. Съветникът на украинския президент Зеленски - Михайло Подоляк -отрече всякакво украинско участие.

Русия повиши сигурността по летищата, транспортните възли и в района на столицата, в която живеят над 21 милиона души. Всички големи публични прояви в страната бяха отменени.

Кремъл съобщи, че президентът Путин е бил информиран още в първите минути на атаката и редовно получава информация за действията за справяне с кризисната ситуация.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предполагам в тая зала е бъкано с камери,плюс кадрите заснети от присъстващите,така че е въпрос на време всичко да се обработи и анализира и нещата да се изяснят,кой има пръст в тоя терористичен акт!
63
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо Путин не се появи сред московчани да им вдъхне кураж, а продължава да мишкува в бункера.
62
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САШ предупраждават за атентат, който е под тяхна диктовка.
61
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-големите терористи в света са САЩ.
60
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И при атентата срещу кулите-близнаци и сега са знаели само две институции - ЦРУ и президента на САЩ!
59
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ са предупредили Русия, че ще им спретнат атентат.
58
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вижте колко са прости и слаби руснаците,САЩ им казват че ще има атентати.И щели да превземат запада.Смешници.
57
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами предупредиха ги, и нашите *** писаха. Обаче в русия човешкитят живот няма стойност. 100-200 души по-малко не са проблем за властта.
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей, големи "разбирачи" тука. Абе пуснете си телевизорите. Сменяйте каналите като нямате доверие. Сега ги има много - от Русия до Ал Джазира. Ислямска Държава е поела отговорност. Като не вярваш на нищо, най-лесно можеш да повярваш в лъжата. В социологията сте известни като "полезни и..о.и".
55
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Терористичното нападение е разработка на сащ и укро-фашистите ! Сащ ги е страх от възмездие и сега лъжат , като дърти евроатлантици !
54
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей много информирани тия говедари бре,имали информация за участие на три-пет лица от ИД в атентата ама за хилядите който нападнаха евреите спаха като буби!
53
8
 
11
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Гаднярите\краварите\хамериканците\янките са предупредили руския мир, но кой да слуша.
52
6
 
7
 
! Отговори
по пързалката преди 1 месец
НЯМА видеа на очевидци, които да показват десетки жертви и ранени (по собствените данни на руските власти става дума за НАД 200 ЧОВЕКА!!!), НЯМА "терористи" които да са се опитвали да разширят операцията извън сградата, дори движението покрай уж атакуваната сграда не е било спряно, за сметка на това сградате "удобно" е запалена, за да няма никакъв начин да се покаже и обследва "местопрестъплението". Още ли мислите, че това не е бутафория?
51
14
 
9
 
! Отговори
Естествено знаят преди 1 месец
Какво ли да си помислим по въпроса???!!!Преди седмица имаше предупреждение от янките към техни сънародници да не посещават масови мероприятия и сбирки в Русия защото се очакват взривове и атентати!!!!!А янките освен, че имат склонност към такива дейности, са и в близки отношения с държави (разбирай Украйна, Полша и т.н.) склонни и имащи интерес към това, като янковете участват и като подбудители, инструктори и съветници.От няколко дни явно и гласовито и Макрон тръби, че ще изпращат и войски и специалисти...Ееее какво да си помислим за организатора и изпълнителя на този грозен акт!!!!
50
11
 
0
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 месец
Колкото и либераслъка да *** от кеф и да подмокря гащичките - такъв кеф като когато Ал Кайда събори двата небостъргача в Ню Йорк и погреба живи 2000 човека - не е имало.
49
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много интересно е американското разузнаване. Хващат организация за атентат с участието на 3-4 човека, а проспиват атентат в Израел с организацията и участието на 2-3000 преки участници. Много е интересно това ЦРУ, 4 човека са с много по-високо ниво на конспирация от 3000, а там се очакваше и Мосад да помагат. Май демократите пак организират атентат и обвиняват най-близката си марионетка. Да не забравяме как натопиха Украйна за СП, после се оказа, че ние сме участвали с камиона за кримския мост..
48
2
 
5
 
! Отговори
По пързалката преди 1 месец
Този "атентат" е пълна бутафория и инсценировка. Няма кадри на стотици простреляни и убити, няма кадри от видеа от хора в конкретната ситуация, няма никакви доказателства за това, че нещо подобно се е случило, няма ЛОГИКА в начина, по който са действали уж "терористите", и за капак удобно сградата е запалена, за да няма и начин да се докаже какво се е случвало.. Имаме няколко видеа с хора, които правят "стрелба" в празна зала (спокойно може да е с халосни патрони) и ТОВА е.
47
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ислямистите изпълняват това което им нареди господарят им ВАЩ
46
18
 
9
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 месец
ИД друг път. Всички помним снимчиците на Маклейн с лидера на ИД. Краварника вижда , че Оркрайна няма са спечелили войната и се опитва да насъска всички срещу Русия. Вова , приключи ги тия , много ги бави вече. Пускай ракетите , направи от държавата им гьол със сажди.
45
6
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Русия === Дрогаре колхознически тpoлoве, използвайте chatGPT за по-точен превод на български :))))