САЩ са предупредили Русия през последните седмици за възможна атака

САЩ имат разузнавателна информация, потвърждаваща, че "Ислямска държава" е отговорна за нападението в Подмосковието
Обновена: 23 мар 2024 06:22 | 23 мар 2024 06:22, Елка Василева
148
САЩ са предупредили Русия през последните седмици за възможна атака
Снимка: БГНЕС

САЩ разполагат с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на терористичната организация "Ислямска държава", че тя е отговорна за нападението в концертна зала в Подмосковието, предаде Ройтерс, като се позова на американски представител.

САЩ са предупредили Русия през последните седмици за възможна атака. "Предупредихме руснаците по съответния начин", е казал източникът, пожелал да запази анонимност, без да съобщи подробности.

Още по темата
Въоръжени мъже в камуфлажни дрехи откриха снощи стрелба с автомати по хора, дошли на концерт на рокгрупата от съветско време "Пикник". По най-нови данни при нападението са били убити над 60 души и ранени 145 души, около 60 от които са в критично състояние. Отговорност за атаката пое групировката "Ислямска държава".

Руски следователи публикуваха снимки на автомати "Калашников", тактически жилетки с множество резервни пълнители и торби с гилзи.

Някои руски медии разпространиха снимка на двама от предполагаемите нападатели в бял автомобил. Съдбата на нападателите за момента е неясна, тъй като в суматохата пожарникарите се бореха с огромен пожар, а службите за спешна помощ евакуираха стотици хора, докато части от покрива на сградата рухваха.

"Ислямска държава" заяви, че нейни бойци са извършили нападение на многолюдно събитие в покрайнините на Москва, като са "убили и ранили стотици и са причинили тежки разрушения, преди да се изтеглят безопасно в базите си".

Русия все още не е съобщила кой според нея е отговорен за този акт.

Нападението срещу зала "Крокус сити хол", на около 20 км от Кремъл, става само две седмици след като посолството на САЩ в Русия предупреди, че "екстремисти" планират в най-скоро време нападение в Москва.

Часове преди предупреждението на посолството руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че е осуетила атака срещу московска синагога от  страна на клона на "Ислямска държава" в Афганистан (известен като "ИД-Хорасан" или ИДИЛ-К), който има за цел създаването на халифат на територията на Афганистан, Пакистан, Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан и Иран, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Путин промени хода на гражданската война в Сирия, като се намеси през 2015 г. в подкрепа на президента Башар Асад срещу опозицията и "Ислямска държава".

"През последните две години ИДИЛ-К е завладяна от фиксация върху Русия, като често критикува Путин в пропагандата си", казва Колин Кларк от базирания в Ню Йорк мозъчен тръст - Център "Суфан".

По-широката организация "Ислямска държава" пое отговорност за смъртоносни нападения в Близкия изток, Афганистан, Пакистан, Иран, Европа, Филипините и Шри Ланка.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви снощи, че край Москва е извършена "кървава терористична атака", която целият свят трябва да осъди.

САЩ, европейски, арабски страни, бивши съветски републики и много други държави, както и Съветът за сигурност ООН, заявиха, че са потресени от случилото се и изразиха съболезнования и съчувствие. Съветникът на украинския президент Зеленски - Михайло Подоляк -отрече всякакво украинско участие.

Русия повиши сигурността по летищата, транспортните възли и в района на столицата, в която живеят над 21 милиона души. Всички големи публични прояви в страната бяха отменени.

Кремъл съобщи, че президентът Путин е бил информиран още в първите минути на атаката и редовно получава информация за действията за справяне с кризисната ситуация.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При толкова много камери и система за лицето разпознаване е въпрос на време нещата да се изяснят,само не ми се мисли като знам колко са отмъстителни руснаците какво ще се случи с тия които са замесени е тоя ужас!
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега някоя друга пияница от обкръжението на джуджето пак ще заговори за "червените линии" и за великите победи "силната армия" срещу една малка страна.
82
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ФАЩ са платили на ИДИЛ иначе откъде знаят :)))
81
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците сами си избраха това изперкало джуде. Още не осъзнават накъде ги води и какво ги чака. Такъв страхливец, злобен и отмъстителен човек е способен на всичко. Прословутата им армия се видя на какво е способна и в Сирия и в Украйна. Затъна в Сирия 12 г, сега няма излизане и от Украйна.
80
3
 
5
 
! Отговори
Пешев преди 1 месец
Как бре, те са голяма вълна. Как ве на тях не може да се случи. Те са велики и страшни. Кой на нас ли бре?
79
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква стана тя терористи стрелят по терористичната държава на Путин хм!
78
3
 
2
 
! Отговори
АМОН преди 1 месец
До Анонимен .УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ЛИБЕРАЛА ПУТИН НЯМА ДА НАПРАВИ НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНИ ГРЪМКИ ИЗЯВЛЕНИЯ!! Това той го прави като КАШПИРОВСКИ повече от 25 години!! Да виждаш въоръжените им сила да са преведени в някаква по ВИСОКА степен на ГОТОВНОСТ! НАПРОТИВ!! Сега пигмея ще унищожи всички неудобни нему ВОЕННИ ДНЕС Е ПУРИМ И Е ВРЕМЕ ЗА РАЗПЛАТА С ВРАГОВЕТЕ!!
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ИНТЕРЕСНО Напротив, за атентата на кулите, имаше много предупреждения от американски и европейски служби. Просто новата администрация тогава на Буш, не им обърна сериозно внимание.. Не знам на колко години си, но понеже тогава пътувах редовно до САЩ, на 7 септември сменях самолет в Амстердам. Тамошната гранична полиция ни разпредели на няколко потока и с всеки проведе подробно интервю (над 300 човека) преди да се качим на самолета.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ай сиктир бе....групата терористи още не е хваната ли бе?
75
0
 
2
 
! Отговори
Пе преди 1 месец
https://investor.bg/a/527-svyat/390559-zapadni-posolstva-preduprezhdavat-za-vazmozhni-teroristichni-ataki-v-rusiya
74
4
 
9
 
! Отговори
НИМРОД преди 1 месец
ТОВА Е ОПИТ НА САЩ ДА ОТКЛОНЯТ РУСИЯ ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА В ПОСОКА СИРИЯ!! Последен ще си каже думата ЛИБЕРАЛА ПУТИН!! Времето на МАЗНИТЕ му приказки свърши!! В МОМЕНТА ТОЙ Е КАТО НААКАН!! Службите му са тотална ЩЕТА! НА ХОД Е АРМИЯТА!! ВЕЧЕ Е ПОСТАВЕН ВЪПРОСА ЗА СЪДБАТА НА РЪКОВОДСТВАТО НА УКРАЙНА!! Русия и обяви война!! ЕТО И ПРЕКРАСЕН ПОВОД ДА ВЛЕЗНАТ В КИЕВ ПО НАЙ БРУТАЛНИЯ НАЧИН. Не допускам това да се случи!! Либерала Путин няма да го направи. ТОЙ Е МАЛОДУШЕН ПИГМЕЙ!
73
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна твърди, че това еПровокация на руските служби??? Е тия украински фашисти заслужават да бъдат избити до крак!
72
4
 
3
 
! Отговори
по пързалката преди 1 месец
До Анонимен 76 "охранителните камери" Пак ли ще правим фейкове, другаре? Къде са видеата на ОЧЕВИДЦИТЕ? Къде са публикуваните в момента на случващото се кадри с простреляните?
71
5
 
3
 
! Отговори
по пързалката преди 1 месец
До Анонимен 71 Няма никакви кадри с многобройни простреляни. А видеата със стрелбата показват мъже в униформи стрелящи по - празни седалки, докато хората от балконите снимат отгоре. Смях и бутафория.
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До по пързалкатаКъде си бе пързалка, Путин те търси за да ти прати кадрите от охранителните камери. Точно от такъв експерт, като теб има нужда сега!
69
2
 
4
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 1 месец
Никой не предвиди атентата на кулите, никой не предвиди атентата в Израел, а предвидиха атентата в Москва.
68
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 68. Путин не е Зеленски, не го бъркай. Ще се появи точно когато трябва. Очаквай отговора му утре сутрин.
67
0
 
2
 
! Отговори
А преди 1 месец
Защо се забравя Кадиров, кой е той и какви са отношенията му с Путин?
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кадри има много , също и интервюта с очевидци. Запис дори от самата стрелба.Гледай телеграм.
65
4
 
5
 
! Отговори
по пързалката преди 1 месец
200 ЧОВЕКА убити и ранени, 400 ПЛЮС СВИДЕТЕЛИ всеки с телефон в джоба и НИТО ЕДИН кадър от видео с множество простреляни. Мислете бе!