ЕС ще даде на Украйна печалбите от руските активи

Има обещание 1 млрд. евро да бъдат осигурени до юли
22 мар 2024 14:08, Анисия Иванова
90

Съветът на ЕС се събра на заседание в Брюксел с фокус върху военното подпомагане на Украйна. Идеята за използване на печалбите, генерирани от активите на Руската централна банка, които са замразени в Европейския съюз, да бъдат дадени на Украйна, получи "зелена светлина". На този фон - тази нощ отново сме свидетели на атаки с ракети и дронове. Украйна твърди, че е успяла да неутрализира повечето от тях.

"Парите са изключително важен фактор, особено когато трябва да се противостои на една сравнително мощна военна машина, каквато е руската армия и чието настъпление продължава. Има преобладаваща подкрепа за този предложен от Жозеп Борел план, според който чрез отделянето на печалбите от замразените руски активи, да се генерират средства, които да се пренасочват за военно подпомагане на Украйна", каза журналистът от БНР Григори Недялков в студиото на "България сутрин".

Той припомни думите на Урсула фон дер Лайен, че сумата е 3 млрд. евро годишно.

"Има обещание, че 1 млрд. евро ще могат да бъдат осигурени до юли месец. Посланието е недвусмислено - Европейският съюз трябва да покаже, че е готов да действа бързо и решително. ЕС по този начин показа на Путин, че е способен да му противодейства, независимо от появилите се колебания в САЩ. Според това, което до момента приема Европейският съюз, не става въпрос за конфискация на руските активи, а става въпрос за лихвите. Сред факторите за тези печалби са високата инфлация, санкциите, които бяха въведени и вдигането на лихвите от страна на ЕЦБ", допълни Недялков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Журналистът поясни, че от началото на войната до този момент общо в света са замразени над 300 млрд. руски активи, а около 2/3 от тях са в ЕС.

"Около 70% от тези 2/3 се държат от една белгийска компания, като се смята, че само за миналата година от тези активи е спечелила 4,4 млрд. евро. Европейският съюз се е погрижил, за да намери правилния механизъм, по който отчисления - става въпрос за отчисления на депозитарите, които държат активите", коментира още Григори Недялков.

А Зеленски, макар и дистанционно, участва в заседанието на ЕС.

"Еднозначно той сочи какви са големите нужди на украинската армия в момента. Това са боеприпаси. Не пропуска да спомене и нуждата от модернизиране на тяхната бойна авиация. Нека не забравяме, че САЩ позволиха страни, които притежават техни самолети, да бъдат прехвърлени към Украйна, но и там има дефицити. За Киев най-важно е в момента да си набави боеприпаси за артилерийски системи. В този контекст е планът на Чехия, чрез който се смята, че вече са осигурени около 800 000 боеприпаси и снаряди за украинците. Има изгледи до края на тази година те да станат 1 милион", каза още журналистът.

От думите му става ясно, че боеприпаси по чешкия план ще бъдат набавени от страни, които са извън ЕС: "Все повече се признава необходимостта и експлоатация на ядрената енергия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
13
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 5 месеца
ЧАКАМ С НЕТЪРПЕНИЕ ОТ ГОДИНИ КИТАЙ ДА СИ ПОИСКА ДЪЛГОВЕТЕ ОТ САЩ АКО ОТКАЖАТ ДА ГИ ПОСТНЕ НА БОРСАТА И С САЩ ЗАПАДА ДОЛАРА И НАЙ ВАЖНТО ДОМИНАЦИЯТА НА *** Е СВЪРШЕНО ДОЛАРИТЕ И ЕВРАТА НЕ СТРУВАТ И ХАРТИЯТА СИ....ЩЕ ИМА ДОСТА САМОУБИЛИ СЕ БАРОВЦИ
60
5
 
21
 
! Отговори
Баце преди 5 месеца
Контрата остава в руснаците. Току виж европейските компании ще вземат да позагубят собственост в Русия.
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Едва ли от необвързаните страни някой ще продава въоръжения на ЕС!
58
16
 
5
 
! Отговори
ДЖО БАЙДЪН преди 5 месеца
ДО 60/ ПРИЗНАВАМ, ЧЕ 500 ХИЛЯДИ ПУТИНИСТА СА ТВЪРДЕ МАЛКО ИЗБИТИ НО ОБЕЩАВА ДА СА МНОГО ПОВЕЧЕ ПРЕЗ 2-РИЯ МИ МАНДАТ :D
57
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Досега са дадени над 400 милиарда долара някакъв ефект да сте видяли от това ? Украфашистите всеки божи ден губят територия и хиляда човека на ден. Руснаците вече имат ФАБ 3000 запознатите знаят какво прави ФАБ 1500 сега е двойно. Русия в момента сформира две нови армии с численост до 550К и до края на годината със сигурност ще се открие нов фронт ново направление Сумск, Харков. Преди тяколко месеца Шойгу обяви края на СВО ще бъде през 2025 явно това е имал пред вид. Не парите воюват а хората.
56
5
 
15
 
! Отговори
Дядката преди 5 месеца
Груба грешка!
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А Русия какво ще върне за дадените нейни активи?
54
2
 
10
 
! Отговори
аха преди 5 месеца
Гейтаците гепиха парицита на ръшите. Обаче ония са паметливи. Следва продължение.
53
9
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
АКО СПЕЧЕЛИ ТРЪМП ЩЕ ГИ ВРЪЩАТ ТЕЗИ ПАРИ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ! АКО ДЖО БАЙДЪН СПЕЧЕЛИ ВТОРИ МАНДАТ НАЙ-ВЕРОЯТНО РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЩЕ СЕ ОБЯВИ ЗА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ И ВСИЧКИ ЗАПОРИРАНИ ПАРИ НЕ САМО ПЕЧАЛБИТЕ СЕ ДАВАТ АВТОМАТИЧНО НА УКРАЙНА!
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пък Русия конфискува едни 400 западни самолета...
51
16
 
5
 
! Отговори
Някой преди 5 месеца
Това трябваше отдавна да е направено, и защо се мотат? Затова и Путин бърза с ордите си, независимо жертвите, защото много добре знае ,какво го чака! По-скоро тия русначета, изпратени на фронта, не знаят какво ги очаква! Касапницата ще е страшна! И въпросът си остава отворен...Чий го дири башибозукът на Путин в Украйна?
50
8
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 5 месеца
Това се нарича грабеж по евроатлантически.
49
3
 
19
 
! Отговори
От тази новина преди 5 месеца
излиза, че е по-сигурно да си държим парите в буркани. Утре някой евроатлантик у нас може да реши да ни сложи данък върху влоговете за подпомагането на братска Украйна. Понеже няма лихви от активи, които да откраднат, ще има данъци.
48
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Отиде вече частната собственост в банки . Могат да ти вземат парите май . И да ги дадат където някои каже . Бурканбанк се завръща . Да не настане масово теглене от западни банки ....
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С лихвите от активите на западни компании в Русия, купуват снаряди и ракети от КНДР и шахиди от Иран!
46
6
 
7
 
! Отговори
КВО толкова преди 5 месеца
Мизата за влизане на запада в преговори ще се качи с няколко стотин милярда. И Русия не връща таксите за участие.
45
9
 
2
 
! Отговори
Лихвите преди 5 месеца
А главницата, кога?
44
6
 
27
 
! Отговори
Докога ще лъжете, че преди 5 месеца
Русия воюва с Украйна? САЩ и ЕС воюват с Русия! И понеже се разбра, че си имат работа с една "савнително мощна военна машина" и т.нар. контранастъпление се оказа наркомансо бълнуване вече изпаднаха дотам, че с мега кражби "от лихви по активите" на Русия да продължават финансирането на нацисткия режим в Украйна?! И да избиват стотици хиляди хора?! Не им били конфискували активите, но са ги "замразили"?! С други думи, банките не са независими финансови институции, а са управлявани от политици!
43
3
 
11
 
! Отговори
Лошото за гейЕС ЕС преди 5 месеца
е че активите им в Русия са няколко пъти повече.
42
4
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 5 месеца
След тия новини даже и тия дето не са се разправяли с чси , ще помислят дали да дьржьт пари в банка