ƒоц. »ванов: ¬ кра€ на 2024 г. ще има пренареждане на политическите пластове

Ѕългари€ и –умъни€ може да бъдат превърнати в нова "буферна зона"
ќбновена: 25 фев 2024 21:30 | 25 фев 2024 21:25, јниси€ »ванова
102
ƒоц. »ванов: ¬ кра€ на 2024 г. ще има пренареждане на политическите пластове
—нимка: Bloomberg TV Bulgaria

јко пред –уси€ бъдат направени отстъпки, или ако по н€какъв начин конфликтът се развие така, че –уси€ да го разпознае като победа, има опасност това да буферира Ѕългари€ и –умъни€. “оест, да ги превърне в следващ буфер пред руското вли€ние в ≈вропа. «ащото и за ”крайна се говореше така: "“€ е буферът. “€ е тази зем€, ко€то тр€бва да съществува, за да има мир между ≈— и –уси€, за да може газът спокойно да тече към ≈вропа". ƒа, Ѕългари€ и –умъни€ са членки на Ќј“ќ, членове на ≈—, но как ще изглежда архитектурата за сигурността в региона след кра€ на войната, е не€сно. “ова каза доц. д-р »скрен »ванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в предаването " луб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ »вайло Ћаков.

≈дна победа на “ръмп в —јў би отслабила Ќј“ќ, най-малкото защото той ще превърне алианса в онова, което външни€т министър на ≈— нарече "алианс ала карт"*. “ръмп каза само преди дни: "–уси€ е победила Ќаполеон и ’итлер. ≈вропа тр€бва да се притесн€ва от не€. Ќас ни дели ц€л океан". “ова означава, че за него приоритет е сдържането на  итай, а не на –уси€, подчерта »ванов. "¬ такъв случай или ще тр€бва да предаде защитата на ¬еликобритани€, или ще остави ≈вропа сама да се оправ€".

»ма републиканци, които симпатизират на –уси€ и искат компромис с не€, добави гостът. "“ова е тръмписткото крило, което иска нова архитектура за сигурност в ≈вропа. (...) Ѕез диалог между €дрените сили н€ма как да бъде разрешен конфликтът с ”крайна. ¬ъпросът е каква ще е цената. «ащото –уси€ вдигна залога".

"¬ момента в политически€ елит в Ѕългари€ има сътресени€, тъй като не се знае по какъв начин ще се наред€т пластовете в —јў. ќтделно предсто€т избори по ц€л св€т. 4 млрд. избиратели ще гласуват.  акво ще стане ако “ръмп се върне в Ѕели€ дом? Ќ€ма ли да има възраждане на неоконсерватизма в Ѕългари€ и консервативно правителство?", каза гостът.

¬ кра€ на 2024 година очаквам да има по-решително пренареждане на политическите пластове, защото тогава са президентските избори в —јў, прогнозира политологът.

"¬ ÷ентрална и »зточна ≈вропа има огромна подкрепа за създаване на общоевропейска арми€, но и вли€нието на —јў в ÷ентрална и »зточна ≈вропа е най-гол€мо, независимо от общественото мнение. «ащото «ападна ≈вропа имаше навика да си затвар€ очите за руското вли€ние тук - √ермани€, на моменти ‘ранци€. “очно по тази причина ние тр€бва да сме внимателни в плановете за стратегическа автономи€, защото не се знае в рамките на тази стратегическа автономи€ каква ще е рол€та на Ѕългари€, –умъни€ и напр. ѕрибалтика. ƒали н€ма да се окажем удобни€т буфер",1 каза гостът.

‘актът, че руснаците пуснаха за издирване премиерът на ≈стони€ със заповед за арест за демонтиране на исторически паметници, гостът коментира така: "≈то един пример за политически актьор, който може да се буферира в руското политическо мислене, а оттам крачката към компромисите е много малка. » точно това е причината, поради ко€то кра€т на тази година ще бъде решителен. »зборите в —јў ще решат много неща - как ще изглежда ≈вропа и ”крайна през бъдещите 4-5 години", см€та »ванов.

 акво ще се случи с проруското крило в българската политика, ако руснаците постигнат целите си в ”крайна?

*(бел. ред.) »зразът "ала карт" (à la carte) идва от френски език и означава „според картата”. ѕървоначално се отнас€ за свободни€ избор на €сти€ в ресторант без предварително определена последователност, без правила, задължени€ и отговорности.

¬ижте цели€ коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


102
ќще по темата: Bloomberg TV Bulgaria
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
82
0
 
0
 
! ќтговори
offff преди 1 месец
» за ”крайна се говорело така, айде, айде, само ”крайна не е в Ќј“ќ. –азликата е от зем€та до космоса, доценте
81
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќа мен пък този доцент ми харесва .
80
2
 
14
 
! ќтговори
Ѕезсмислен разговор. преди 1 месец
ѕак всичко е обърнато срещу “ръм, а Ѕайдън е последната надежда на човечеството. ќбсъждат се такива теми дето не им е работа на обсъждат, а връзките, които прав€т са потресаващо неадекватни. ¬одещи€ на това предаване е интелектуални€ капацитет на чамова дъска, а младежа-доктор е като политически ветропоказател - ужасно безхарактерен и само по течението.
79
4
 
11
 
! ќтговори
свободни€ запад преди 1 месец
толко е свободен запада от вли€нието на фащ, че от ¬—¬ насам германците са без конституци€ и  анцлер јкт-а се подписва в бели€ дом.... :D :D :D кой точно в източна европа иска обща арми€? тва са брътвежите на *** само....
78
6
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕренареждане вика.–уснаците ще избес€т мафиотите които ни крадат вече толкова години казано на български.ј дано е по-скоро.
77
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо до 77 за фашистите ли говориш ? Ќе е много €сно. јко е за фашистите да прав си. Ѕъди по €сен.
76
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
“ръмп ако е корумпиран защо не е по ћагнитски ?!?
75
1
 
11
 
! ќтговори
√лаванак преди 1 месец
ѕовече от €сно е , че на това племе с робска психика ще са му необходими още поне 45 години, за да почне да мисли и да разбере- управл€ва го мафи€, събрана с предатели!» сега искат "делкане" 50:50.- гениална глупост! ÷елите са две- първата- да се дораздели наци€та, т€ и без това е тотално разделена, ивтората- да се краде на вол€! “ака управл€ва мафи€та. ј народът- народът е стадо, и без да му завъртиш сопата!“ежко и горко на тези, които идват след нас!
74
10
 
19
 
! ќтговори
—Ћј¬ј на –”—»я преди 1 месец
ƒа изчисти ≈вропа от  ирчовци и  окорчовци .„акаме €.
73
7
 
8
 
! ќтговори
ƒо 77 преди 1 месец
 акво може да се очаква от хората ограбвали преди 1944г собствените си съсел€ни и при€тели? «ащо въпреки това мнозина все още им се довер€ват?
72
7
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
–уси€ вдигна залога, защото високомерни€т «апад не прие услови€та на ѕрезидента ѕутин от 17.12.2021 г. и от март 2022 г. - "Ќравитс€, ненравитс€ - “ерпи мо€ красавица".
71
15
 
10
 
! ќтговори
—ър ѕичук преди 1 месец
“ръпм ще бъде облечен в оранжеви одежди скоро. Ќ€ма как корумпиран клоун да е президент пак
70
1
 
18
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕоредни€т експерт?!!! ≈ксперт до експерта ?!!!Ѕългари€ е страна на експертите и точно заради това е най-корумпираната и най-бедна държава в ≈—. — тези експерти толкоз!
69
3
 
5
 
! ќтговори
’ей зомбита преди 1 месец
ѕолицаите избиха половин Ѕобов дол какво правиме, това е √еноцид!? Ќикой не реагира!
68
2
 
5
 
! ќтговори
’ора пазете се преди 1 месец
ќѕ√ от полицаи вилнее в ц€ла Ѕългари€!
67
7
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Trump 2024!
66
2
 
22
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒа му мисл€т нашите управници едните са жадни за власт а другите се кри€т зад власта за да избегнат затвора
65
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо мнение ..Ѕрежнев е украинец .
64
7
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо 63. ј какво ще стане ако »зраел бъде съден за геноцид? ј какво ще стане ако азовците бъдат съдени за военни престъплени€?
63
1
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
“ова доцентче се прави на ’ари ѕотър, но много гел изсипал, та чак се гипсирал акъла му.