Адвокат на Навални: Да се бориш за човешките права в Русия не е безопасно

Всяка война рано или късно ще приключи
Обновена: 18 фев 2024 07:06 | 17 фев 2024 20:15, Стела Стоянова
107
Адвокат на Навални: Да се бориш за човешките права в Русия не е безопасно
Снимка Bulgaria ON AIR

Безопасно ли е да бъдеш борец за човешки права в Русия? И какво може да ти струва това?

Пред Милена Милотинова в Bulgaria ON AIR в предаването "Брюксел 1" за това разказва Вадим Прохоров - бивш адвокат на вече покойните опозиционни лидери Алексей Навални и Борис Немцов, както и на излежаващия в момента присъда Владимир Кара-Мурза.

Той заяви, че в Русия за него не е безопасно.

"Трябваше да напусна Русия април 2023 г. Няколко дни преди присъдата на моя близък приятел и клиент Владимир Кара-Мурза бях заплашен от държавния прокурор по тези съдебни заседания, а и от съдията. Най-накрая един от видните опозиционни лидери ме покани и ми каза, че една от високопоставените фигури в прокуратурата се интересува от мен и моята ситуация, че за мен ще бъде опасно да остана в Русия.

На Борис Немцов бях адвокат на 14 г., все още съм адвокат на Владимир Кара-Мурза. Половин година след това, на 13 октомври повечето от екипа адвокати на Алексей Навални бяха арестувани в Москва. Това бяха: Алексей Липцер, Игор Сергунин и Вадим Кобзев бяха арестувани в Москва - само заради работата си, за законната си дейност. Те не са политици, не са политически активисти. Те са просто си вършеха работата, упражняваха законната си професия, и понастоящем са в ареста, в московски затвор - в "Матроска тишина". Някои от нашите опозиционни лидери са в затвора в Русия. Някои други са в чужбина, но за съжаление това е обикновена ситуация за диктатурите", каза Вадим Прохоров.

Той изрази позицията си, че Украйна ще победи Русия: "Мисля, че всяка война рано или късно ще приключи. Надявам се на победа за Украйна, но както и да е, тази война също ще свърши. Абсолютно съм сигурен, че ситуацията в Русия ще се промени. Не знам кога - тази година, или може би след 10 години, не знам, но няма друг избор. Положението ще бъде променено", убеден е адвокатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За какви човешки права се е борило това нищожество? Един два пъти призова към безредици, но само западните медии го отразиха. Може би и руските, но никой не обърна внимание. Руснаците имат достъп до целия интернет. Не е да не са информирани нещо си
94
0
 
0
 
! Отговори
32 преди 2 месеца
"Да се бориш за човешките права в Русия не е безопасно"Да си агент на ЦРУ в Русия по време на война тоже.
93
0
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
До Янева Какво да се оплакваме за Асанж и Сноуден точно? Хората са живи. Да не ги обърка с Политковская?
92
0
 
0
 
! Отговори
Янева преди 2 месеца
А защо не плачете за Джулиан Асанж, който от пет години гние в единична килия в Англия?! И той като Навални е инакомислещ! Да, ама за Навални целият така наречен "демократичен" свят рони сълзи, а забрави за Асанж и Сноудън! Още през 1600 година Джордано Бруно за инакомислие бе изгорен на кладата! А какво ще кажете за Христос? И той бе разпнат за инакомислие! Така че онези са лоши, а ние сме добрите не хваща дикиш! На съвеста на плачещите за Навални на запад, лежат милиони избити и поробени!
91
0
 
1
 
! Отговори
Кавални преди 2 месеца
Некъф си там се разлага бавно и вмириса моргата та се наложило да го местят..... някой да отвори прозореца моля бухахахахахах
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По време на война правата отпадат! Врагът и предателите не спят!
89
0
 
3
 
! Отговори
До адвоката преди 2 месеца
А в Украйна безопасно ли е ? За един познат американски журналист питам. Казва се Гонзало Лима
88
1
 
2
 
! Отговори
НЕудобни въпроси преди 2 месеца
Попитайте този пишман адвокат за американския журналист Гонзало Лима който разказа "някои неща" за човешките права в Украйна...И после беше убит брутално в затвора в Киев ! Факт.
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А как е в германия?
86
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Човешките права са записани в конституцията на всяка държава. Ако се бориш за права извън обсега й, значи извършваш противоконституционна дейност.
85
2
 
4
 
! Отговори
Алексей Нахални преди 2 месеца
Спрях да нахалствам завинаги!
84
3
 
5
 
! Отговори
Докер преди 2 месеца
Защо никой не обърна внимание на факта, че Навални почина почти веднага след лична среща с адвоката си? или фактът, че Навални, за да покаже антируската си позиция, е бил ваксиниран четири пъти добровольно с ваксини Pfizer.
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако се бориш за елементарни човшки права, като да няма убийства, да има работещ съд, да има законност означава да си англосаксонски подлизурко значи сте изплискали легена отдавна.
82
5
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 2 месеца
Най-опасно е да си предател на Родината си и да си поставил доброволно за слуга на англосаксонците, които на края ти виждат сметката.
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те бившите бегали все така разправят нали требе да заработят некой лев.
80
2
 
2
 
! Отговори
Така е преди 2 месеца
До АнонименОтворих статия да напиша нещо подобно! Ще добавя журналиста Кашоги от Саудитска Арабия, Мошо бирата и още куп в България!
79
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Човешки права имат само хората. Къде беше този отявлен защитник на човешките права когато в Украйна затвориха Гонсало Лира? Къде беше когато убиха американци убиха бившия съдружник на.американския президент Осама Бин Ладен? Защо не е толкова деен за човешките права на палестинците? Запада е толкова двуличен и лицемерен, че направо ми се повдига. Няма и не бива да има правила ако те не важат за всички!
78
11
 
4
 
! Отговори
Коста Мутрофанов преди 2 месеца
Путер всичко дава за се вози на яхтата Шехерезада и да яде черен хайвер в двореца на брега на морето.
77
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е наградата която получават пуделите на САЩ. След като вече са ненужни, непотребни биват отстранявани ефективно. Като разбира се за убийствата се обвинява винаги някой друг.
76
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ какво общо имат със Югославия, Сирия, Виетнам, Афганистан и още много други държави, че отидоха и започнаха да обстрелват местното население в тези държави, да не би да са собственост на САЩ? САЩ нападнаха Ирак под фалшив претекст дори има доказателства за това. Кога осъдиха действията на САЩ някой сеща ли се? Зеленски е същата маша, точно като Навални. След време когато вече е ненужен ще го отстрелят и него господарите му за благодарност.