Адвокат на Навални: Да се бориш за човешките права в Русия не е безопасно

Всяка война рано или късно ще приключи
Обновена: 18 фев 2024 07:06 | 17 фев 2024 20:15, Стела Стоянова
107
Адвокат на Навални: Да се бориш за човешките права в Русия не е безопасно
Снимка Bulgaria ON AIR

Безопасно ли е да бъдеш борец за човешки права в Русия? И какво може да ти струва това?

Пред Милена Милотинова в Bulgaria ON AIR в предаването "Брюксел 1" за това разказва Вадим Прохоров - бивш адвокат на вече покойните опозиционни лидери Алексей Навални и Борис Немцов, както и на излежаващия в момента присъда Владимир Кара-Мурза.

Той заяви, че в Русия за него не е безопасно.

"Трябваше да напусна Русия април 2023 г. Няколко дни преди присъдата на моя близък приятел и клиент Владимир Кара-Мурза бях заплашен от държавния прокурор по тези съдебни заседания, а и от съдията. Най-накрая един от видните опозиционни лидери ме покани и ми каза, че една от високопоставените фигури в прокуратурата се интересува от мен и моята ситуация, че за мен ще бъде опасно да остана в Русия.

На Борис Немцов бях адвокат на 14 г., все още съм адвокат на Владимир Кара-Мурза. Половин година след това, на 13 октомври повечето от екипа адвокати на Алексей Навални бяха арестувани в Москва. Това бяха: Алексей Липцер, Игор Сергунин и Вадим Кобзев бяха арестувани в Москва - само заради работата си, за законната си дейност. Те не са политици, не са политически активисти. Те са просто си вършеха работата, упражняваха законната си професия, и понастоящем са в ареста, в московски затвор - в "Матроска тишина". Някои от нашите опозиционни лидери са в затвора в Русия. Някои други са в чужбина, но за съжаление това е обикновена ситуация за диктатурите", каза Вадим Прохоров.

Той изрази позицията си, че Украйна ще победи Русия: "Мисля, че всяка война рано или късно ще приключи. Надявам се на победа за Украйна, но както и да е, тази война също ще свърши. Абсолютно съм сигурен, че ситуацията в Русия ще се промени. Не знам кога - тази година, или може би след 10 години, не знам, но няма друг избор. Положението ще бъде променено", убеден е адвокатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Видиш ли адвокат - тресни го със бухалката :)))
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 25 Руснаците си искат диктатурата, искат подчинение и крепостничество, затова гласуват за азиатски сатрапи. Същото е и в Бг- българинът иска един господар, на който да се кланя, така ББ се задържа 13 год. Сега пак верните сл уги ходят под строй да гласуват за него. Социализмът е увредил цели народи.
31
5
 
9
 
! Отговори
ллоли преди 2 месеца
До Кви права?! Чудно, наистина, от къде е имал пари да плаща на екип, говорител, адвокат, жена му да обикаля скъпите европейска магазини, пък той, Навални горкият , в затвора!?
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 22Какво стана с Асандж другари нали и той гние в затвора къде е демокрацията)))Асансж е предател, даде на враговете на САЩ секретна информация. Имена на агенти на *** под прикритие в Латинска Америка.Агенти на ЦРУ по цял свят. Планове за действие при различни кризисни ситуации по света. Кореспонденция между различни US ведомстваи т. н.Във всяка нормална държава Асанж щеше да изгние в затвора.
29
1
 
6
 
! Отговори
. преди 2 месеца
Бидоня ша пукяса преди да го преизберат. Щом вече си говори с Франсоа Митеран, начи вече е наполовина "там". :D
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Протестиращите пред Капитолия за фалшифициране на президентските избори в САЩ бяха съдени за държавен тероризъм като прокурорите изискваха присъди от 10 години. Същите имат доживотна забрана да ползват самолет. Подобни жестоки присъди имаше в Канада на протестиращите шофьори.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И в Бг се потъпкват човешките права. Само да се закачат за някого службите, унищожават съдбата му, лишават го от елементарни граждански права. Сега ме из тр ийте по съветски образец.
26
7
 
8
 
! Отговори
Кви права?! преди 2 месеца
Тоя беше платен от ЦРУ!
25
6
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 2 месеца
До Анонимен"От Хрушчов до Елцин , Русия беше много по-демократична. Путинизъмът сега се конкурира със сталинизъмът." Сега е много по-лошо дори от сталинските времена. Тогава народът е бил в много голяма степен необразован и неинформиран. Но сега с толкова възможности да се информираш да продължаваш да живееш в тъмнина и да вярваш на тоталната пропаганда е непростимо и недопустимо.
24
6
 
13
 
! Отговори
Груба грешка преди 2 месеца
Навални никога не се борил за нищо. Неговото задължение беше да разлага държавността в Русия в името на интереса на Великобритания и САЩ. Също както и на ПП -ДБ и Пеевски. Новият ни господар вече не е САЩ, а Великобритания.
23
3
 
12
 
! Отговори
Цирк преди 2 месеца
Аха а наличието на концлагера Гуантанамо бел от САЩ в 21 век.е демократично значи.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво стана с Асандж другари нали и той гние в затвора къде е демокрацията
21
4
 
10
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Тези който пищят за демокрация и срещу Русия държат Асандж вече пет години затворен!
20
1
 
0
 
! Отговори
Теди преди 2 месеца
виж и в БРАЗИЛИЯ Е ИМАЛО РОБСТВО РОБИТЕ НЯМАТ НИКАКВИ ПРАВА
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За Асандж мълчат западните другари
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво казва другарят Копейкин за *** на Навални. Нищо не се чува.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За Навални разбрахме къде е Асандж и той се бори за демокрация
16
0
 
2
 
! Отговори
Никъде преди 2 месеца
А къде е безопасно?!
15
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 2 месеца
аз съм си пуснала Робинята Изаура голям сериал и там робството много се обсъжда
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За Навални всички говорят за Асандж мълчат