Адвокат на Навални: Да се бориш за човешките права в Русия не е безопасно

Всяка война рано или късно ще приключи
Обновена: 18 фев 2024 07:06 | 17 фев 2024 20:15, Стела Стоянова
107
Адвокат на Навални: Да се бориш за човешките права в Русия не е безопасно
Снимка Bulgaria ON AIR

Безопасно ли е да бъдеш борец за човешки права в Русия? И какво може да ти струва това?

Пред Милена Милотинова в Bulgaria ON AIR в предаването "Брюксел 1" за това разказва Вадим Прохоров - бивш адвокат на вече покойните опозиционни лидери Алексей Навални и Борис Немцов, както и на излежаващия в момента присъда Владимир Кара-Мурза.

Той заяви, че в Русия за него не е безопасно.

"Трябваше да напусна Русия април 2023 г. Няколко дни преди присъдата на моя близък приятел и клиент Владимир Кара-Мурза бях заплашен от държавния прокурор по тези съдебни заседания, а и от съдията. Най-накрая един от видните опозиционни лидери ме покани и ми каза, че една от високопоставените фигури в прокуратурата се интересува от мен и моята ситуация, че за мен ще бъде опасно да остана в Русия.

На Борис Немцов бях адвокат на 14 г., все още съм адвокат на Владимир Кара-Мурза. Половин година след това, на 13 октомври повечето от екипа адвокати на Алексей Навални бяха арестувани в Москва. Това бяха: Алексей Липцер, Игор Сергунин и Вадим Кобзев бяха арестувани в Москва - само заради работата си, за законната си дейност. Те не са политици, не са политически активисти. Те са просто си вършеха работата, упражняваха законната си професия, и понастоящем са в ареста, в московски затвор - в "Матроска тишина". Някои от нашите опозиционни лидери са в затвора в Русия. Някои други са в чужбина, но за съжаление това е обикновена ситуация за диктатурите", каза Вадим Прохоров.

Той изрази позицията си, че Украйна ще победи Русия: "Мисля, че всяка война рано или късно ще приключи. Надявам се на победа за Украйна, но както и да е, тази война също ще свърши. Абсолютно съм сигурен, че ситуацията в Русия ще се промени. Не знам кога - тази година, или може би след 10 години, не знам, но няма друг избор. Положението ще бъде променено", убеден е адвокатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Навални приключи!!!
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е безопасно да отстояваш чужди интереси в Русия . Да си *** в Русия . Да си гъзолизец в Русия .Тук обаче е безопасно ... Кирчовчи и кокорчивци , тикви и приятели на посолството бол....
51
0
 
4
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 2 месеца
Абе хора не го разтягайте Навални бог да го прости, вижте какво става в България.Събодете се. Англеро дойде на посещение и онези майкопродсвци се надупиха.Ама това си заслужаваме... Бии магарето е чуждо.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 51 - Като те чета, явно и ти точиш ред сълзи, два сополи........
49
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера когато НАВАЛНИ Е умрял е бил убит от Путин ! По емесията новини водещата Виктория Петрова щеше да се разплаче.. Днес на мача Левски в публиката фенове държаха синя лента на която пише, НАВАЛНИ ЗНАЧИ СВОБОДА ! ЕДИНСТВЕНИЯТ КОЙТО ЩЕШЕ ДА СМЕНИ ПУТИН НАВАЛНИ Е УБИТ ОТ ПУТИН ! БЕЗ ПРИЧИНА ГО ВКАРАХА В ЗАТВОРА ТРОВИ ГО И НАЙ НАКРАЯ ГО УБИ.
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво ти не е безопасно, в Русия да защитаваш човешки права си е направо смъртоносно! Там, където човешкият живот не струва една копейка. Дива диктатура!
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 41 Я, бе другарю виж в интернет руски военкори кво се жалват за огромните загуби в Авдеевка. Толкова много, че според тях не си е заслужавало да се дадат за едно разбомбено градче. Още повече, че след Авдеевка попадат на силно укрепени украйнски позиции. Па ти си пиши за украйнско бягство и руско настъпление колкото щеш. Никой немож да излъжеш.
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тука някаква копейка само говори за предателя Асандж.
44
6
 
7
 
! Отговори
.!. преди 2 месеца
то в рашистан каквото и да кажеш против путин и вече си със смъртна присъда! така правят диктаторите и тираните! вижте сталин, вижте хитлер вижте пол пот вижте *** амин вижте ким чен ун! така беше и пр нас преди 1989г. вкарваха те в затвора за един политически виц за бай Тошо! так ми се иска всичката продажната путинофилия да иде я в рашистан я в северна корея! така или инак според тях по ония земи боло земния рай! ама ходете там бря! идете у рая! оставете ни нас да се мъчим тука!!!
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе като погладуват малко и всичко ще си доиде на мястото ,що изобщо да ги атакуваш .Авдеевка на практика е гробище а като започнат да се разлагат и убитите и започнат заразите -пльховете ще изпълзят един по един ,то за тях шанса сега е само един бърза капитулация -белки спасят някои ранен
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 33Чудно, наистина, от къде е имал пари да плаща на екип, говорител, адвокат, )))Навални от десетилетия е бизнесмен. Търговия с дърва, Транспортни фирми и др.Освен това той беше и блогер с милиони последователи, наградата Сахаров е с премия от 50хил.евро.Навални осъди Русия през 2017 г. за 4 млн. рубли /около 100 хил. евро.А от къде си сигурен, че адвокатите не са съйдейници на Навални или някой от вън им плаща?
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 38 Какъв ред и принципи при ББ? Мащабна корупция, последни по доходи и първи по смъртност. Това харесва българинът. Ако не сме в ЕС, щяхме да сме като азиатската са трапия.
40
3
 
5
 
! Отговори
Еврогей преди 2 месеца
Хааай гааааййз, хау'с гойн'? Хайде да се сабереме БиДжи евporейове и да проведем карбан фри гей парад на байкс и тротинетки в подкрепа на Навални, така хем ще пръвайднем сапорт на Юкрейн и хем ще спасим планетата от карбан имишаните!
39
7
 
2
 
! Отговори
социалисти и комунис преди 2 месеца
пиши, пиши за Артьомовск-бахмут, така писахте и за Авдеевка за 3 години. "рашистите" вече са в Часов яр и разказват играта на товйте приятели със СС-овските нашивки. вече газят и през Работино, затова днеска ви сапунисват с навални, още малко ви остава и почвате да пишете пак за парниковите емисии и правата на жените в Афганистан. Сирски още първата си седмица на новото работно място влезе в темата - истински съветски офицер.
38
2
 
1
 
! Отговори
Авдеевка преди 2 месеца
Врагът няма голям избор: да се предаде и да оцелее, да умре в полетата или да умре под развалините на многоетажните сгради. Но това не означава, че всичко е свършило. На руските войници все още предстоят битки по фланговете на котела и атаки по високите сгради.
37
4
 
3
 
! Отговори
До36 преди 2 месеца
Ми няма да пишем 100 статий за Навални стиха, вече да лижем за... ика на англосаксонците да кажат някаква новина за Асандж къде е, къде го крият
36
5
 
9
 
! Отговори
Чекай малко преди 2 месеца
Кой финансираше тази шушумига? Британските служби през едно НПО. Те си го и унищожиха, за да го припишат на Путин преди изборите. Куците коне ги убиват. Кому е нужен жив затворник?!
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 34 - Никого не е увредил социализмът. Днешната уж-демокрация уврежда хората и най-вече младите. Не искат господар хората, а ред и принципи, да се гради, не да се руши. Не на кой какво му щукне да си го върши, та дори и Конституцията да нарушава.
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 32 Цял ден за Асандж пишеш, над 100 поста еднотипни. Не ти ли свърши раб. време към Централата?