Адвокат на Навални: Да се бориш за човешките права в Русия не е безопасно

Всяка война рано или късно ще приключи
Обновена: 18 фев 2024 07:06 | 17 фев 2024 20:15, Стела Стоянова
107
Адвокат на Навални: Да се бориш за човешките права в Русия не е безопасно
Снимка Bulgaria ON AIR

Безопасно ли е да бъдеш борец за човешки права в Русия? И какво може да ти струва това?

Пред Милена Милотинова в Bulgaria ON AIR в предаването "Брюксел 1" за това разказва Вадим Прохоров - бивш адвокат на вече покойните опозиционни лидери Алексей Навални и Борис Немцов, както и на излежаващия в момента присъда Владимир Кара-Мурза.

Той заяви, че в Русия за него не е безопасно.

"Трябваше да напусна Русия април 2023 г. Няколко дни преди присъдата на моя близък приятел и клиент Владимир Кара-Мурза бях заплашен от държавния прокурор по тези съдебни заседания, а и от съдията. Най-накрая един от видните опозиционни лидери ме покани и ми каза, че една от високопоставените фигури в прокуратурата се интересува от мен и моята ситуация, че за мен ще бъде опасно да остана в Русия.

На Борис Немцов бях адвокат на 14 г., все още съм адвокат на Владимир Кара-Мурза. Половин година след това, на 13 октомври повечето от екипа адвокати на Алексей Навални бяха арестувани в Москва. Това бяха: Алексей Липцер, Игор Сергунин и Вадим Кобзев бяха арестувани в Москва - само заради работата си, за законната си дейност. Те не са политици, не са политически активисти. Те са просто си вършеха работата, упражняваха законната си професия, и понастоящем са в ареста, в московски затвор - в "Матроска тишина". Някои от нашите опозиционни лидери са в затвора в Русия. Някои други са в чужбина, но за съжаление това е обикновена ситуация за диктатурите", каза Вадим Прохоров.

Той изрази позицията си, че Украйна ще победи Русия: "Мисля, че всяка война рано или късно ще приключи. Надявам се на победа за Украйна, но както и да е, тази война също ще свърши. Абсолютно съм сигурен, че ситуацията в Русия ще се промени. Не знам кога - тази година, или може би след 10 години, не знам, но няма друг избор. Положението ще бъде променено", убеден е адвокатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 74 САЩ предаде. Непожела Навални да продължи проекта - Стани за да седна.
72
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом за него не е безопасно в Русия, значи трябва да е нещо повече от борец за правата на човека. Иначе за обикновените хора си е съвсем безопасно.
71
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На кого предател ве?? За да си предател, трябва и някой, когото си предал! Пиши кого е предал?? Царя ли?
70
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да си предател също е вредно за здравето. В Русия. Тук предателите цъфтят.
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И в БГ е опасно!! Постоянно ти трият постовете!! Искат да чуват само, че им поддъежаш наклона, който ти дават. Съсипват ти дома и т.н....Бият инакомислещите под колоните на МС и т.н.....Насилие навсякъде!
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бих поискал анамнезата от болницата, в която е отишъл да се лекува от отравяне с Новичок!
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Човешки права може да има там където има човеци в Мордора болшинството са мордорци, крепостни мужици и мамаши боящи се от свободата.
66
5
 
1
 
! Отговори
Течо Пармаков преди 2 месеца
Хе-хе жужето доволно се усмихваше, след като опатка дневалния, понеже се надява гундяев да ходайтства за него пред големия началник и като му дойде времето да иде в рая. А дали е така дори и Васко Кеца не може да каже.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 57Незнам кво наричаш огромни загуби///И аз незнам, питай руските военнкори Калашников, Марсов, Укоев, Сладков,които говорят за очень трудная война с много потери" и т.н.
64
6
 
6
 
! Отговори
Духът на Навални преди 2 месеца
БЕЗСМЪРТНИЯТ ДУХ НА АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ ВОДИ РУСИЯ И ЦЕЛИЯТ СВОБОДОЛЮБИВ СВЯТ ПРОТИВ КЛЕМЪЛСКИТЕ ПСИХОПАТИ !
63
4
 
6
 
! Отговори
ох преди 2 месеца
Ох, нема ли некой тука да излезе и да каже, че Русия умря, а Навални ще живее вечно в сърцата ни, ох!
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А ейайя какво казва, какво казва ейайа за Навални, Путин ли го утепа, Путин ли го утепа Навални, какво казва ейайя. Аааа, и Политковска, и Немцов, и Пуси Райат, и сички ги утепа Путин!
61
0
 
11
 
! Отговори
позиция преди 2 месеца
Кухи, кухи, кухи слова по повод смъртта на Навални. Нито една обикновена смислена човешка дума на истинска тъга, на чиста скръб! И това от държавници по целия свят. Клишета, изтъркани от употреба словосъчетания и нищо друго! Както разбира се, и закани към Путин! Къде бяхте досега да го спасите този човек? Да го измъкнете от там, дето се вика, от лапите на смъртта! Безполезници.
60
4
 
4
 
! Отговори
16.02.Св.Ал.Навални преди 2 месеца
16.02. Св.Алексей Навални ! КРЕМЪЛСКИТЕ ЖАБИ НЕ ТЪРПЯТ ЛЕБЕД В БЛАТОТО ! СЪС ВСИЧКАТА сиПРОСТОТИЯ КремълскитеТЪПАЦИ СЪЗДАДОХА НОВ ХРИСТИЯНСКИ СВЕТИЯ Св. Алексей Навални !
59
0
 
0
 
! Отговори
Турихте ли си го бре преди 2 месеца
Турихте ли си го, турихтели си го, Навални турихте ли си го, турихте ли си го Нaвални у фейса на профила, турихти ли си го Навални, хайде, хайди всички, всички да си го турат!
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Парапетов - Както виноги, пак не си разбрал. Ама, харвардско образование....
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С макетни ножчета ли ги раняват?
56
3
 
5
 
! Отговори
Парапетов преди 2 месеца
Гундяев се вози на мерцедес и въртолет и обяснява че не е страшно да умреш за родину, а холопите газят в гряз и мизерия докато руските попове, олигарси и чиновници грабят народа. Ето това е в интерес на расиюшка, според родните русофашистчета. А това че навални се бори за справедливост и против корупцията това не е в интерес на расията щот расията са болярите и царя, а те без кражби и корупция ще живеят много по-зле.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Незнам кво наричаш огромни загуби,да загубиш армията си,да изоставиш техниката си ,да изоставиш ранените си и да оставиш хората на смърт и плен това е нормално ,*** иначе руснаците били дали жертви.Алоу Незнаико на воина хората умират и от едната и от другата страна ,важно е кво печелиш .А тук спор няма едните си въстановяват територия ,а другите я губят
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 54 - Различно е, в Русия властта е в едни ръце, а у нас - в ръцете на точно тия, дето ги изброяваш.