Украйна обвини Русия в разстрел на предали се войници

Започва разследване, базирано на видеоклип
3 дек 2023 18:20, Стела Стоянова
456
Украйна обвини Русия в разстрел на предали се войници

Украйна обвини Русия във военно престъпление и започна разследване. Става дума за убийство на двама предали се войници, за което може да съди от видеоклип. Официална реакция от Москва няма, съобщава БГНЕС.

В събота кратък видеоклип, чиято автентичност може да бъде потвърдена от АФП, беше публикуван в Telegram. Той показва как двама мъже излизат от убежище, единият с ръце над главата си, преди да легнат на земята пред друга група войници. Това е последвано от нещо, което изглежда като стрелба и издигащ се дим, преди видеото да прекъсне внезапно. Прокуратурата в Донецк каза, че според предварителни данни изображенията са заснети край село Степове, близо до източния град Авдиевка, където бушуват боевете. „На видеото се вижда как група хора в руски униформи разстрелват отблизо двама невъоръжени военнослужещи в униформа на украинската армия, които се предадоха в плен“, пишат от прокуратурата. Следователи и прокурори са започнали разследване.

Убийството на военнопленници е грубо нарушение на Женевските конвенции и се класифицира като сериозно международно престъпление. Центърът за стратегически комуникации на украинската армия заяви, че притежава "потвърдена информация", че видеото показва "екзекуцията" от руските сили на "невъоръжени войници". "Украинските войници бяха обезоръжени и ръцете им бяха вдигнати. Те не представляваха никаква заплаха! Руската страна трябваше да ги залови и да им даде статут на военнопленници", написа украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец в Telegram. Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук обвини руските сили в нарушаване на правилата за водене на война. Украинската армия призова международната общност да потърси "отговорност" на военното ръководство на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия 2ри път няма да взима заложници и после те да бъдат върнати отново в редиците. Пример, заложниците от Азов които бяха предадени на Ердоган, а той ги прати обратно при наркомана и ефекта е че гледаме в момента повторение на мача само че малко по-близо до Киев. Така че скоро няма да се питат в Русия като се срещат 2ма: Крим наш? Во истина наш! А ще е Киев наш, во истина и он наш!!! Извинявам се за българоруския ама с тая хамериканска пропаганда почнах да ги мешам 3те езика
20
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пак имат явка тук проруските сво.....чи
19
22
 
6
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
По много причини не харесвам руснаците,но по една-единствена ги мразя,че точно тея бездарни ботове са ни освободили! Смърт за окупаторите! Слава на Украйна!
18
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До СЛАВА УКРАИНЕ Ама защо пишеш на руски бе како Гошо,нали уж имало украински език?
17
5
 
25
 
! Отговори
Bad Face преди 9 месеца
На експреса до Бандера: наемници от Канада и САЩ бяха унищожени близо до Авдиевка
16
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Автентичността на този фейк е потвърдена.
15
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно положението на фронта е наистина критично!
14
10
 
21
 
! Отговори
абе преди 9 месеца
Няма смисъл от тези спектакли. Зеления да стяга багажа, ще ходи на круиз с яхта. Ще бъде под формата на прах и ще се пръсне над океана. Това се случва с подчинените на началниците. Дуда, Гнуда, Денков и Тагаренков да гледат внимателно.
13
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щях да питам как върви контранастъплението, ама щом се предават...
12
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Това е последвано от нещо, което изглежда като стрелба и издигащ се дим, преди видеото да прекъсне внезапно".............Това е едно нещо, което прилича на едно друго нещо, ама или е нещо или е нищо. Ако такива глупости се прилагат като "доказателства" за военни престъпления, май трябва да преразгледаме всички случаи през последните години.
11
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искате да кажете, че руснаците сами са заснели как убиват военнопленици и публикуват в Телеграм??? Това са пълни глупости. Клипът може и да е автентичен, но да е постановка на украинците.
10
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Храбрите Супер Дупер Кибрги от ЗСУ започнаха да се предават, използвайки честота Волга. Това е предупреждение към тях, не се предавайте, че руснаците ще ви разстрелят. Само най-надъханите Бандеровци не се предават. Мобилизираните го направиха и ще живеят, да се приберат при близките си.
9
16
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
БРАВО НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ! НЯМА ТАКОВА ПОНЯТИЕ КАТО ПРЕДАВАМ СЕ ПРИ ВОДЕНЕТО НА ВОЙНА! НЯМА ПРЕДАВАМ СЕ! И ДВЕТЕ СТРАНИ СЕ БИЯТ БЕЗ ПРЕДАВАМ СЕ!
8
3
 
34
 
! Отговори
Вярващ преди 9 месеца
Някакъв видеоклип чиято автентичност можела да бъде потвърдена от АФП.И по нататък; нещо което прилича на стрелба. Хахахаааа
7
10
 
33
 
! Отговори
ъхъ преди 9 месеца
Нещо като в Буча, а? Хора в различни униформи, стрелба в земята, клипът прекъсва. Зеленият наркоман и началниците му се чудят каква глупост да измислят вече. Но това не решава въпроса защо 100 000 души бяха пратени на смърт, когато предварително беше ясно, че нямат никакъв шанс за успех. Този въпрос тепърва ще се поставя все по-сериозно. Военопрестъпници несъмнено има и те ще си понесат наказанието. Светът се променя, времената на безнаказаните издевателства над народи и държави отминават.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Случка...На гурбет живеем в крайпътен хотел на първият етаж сме ние...на вторият ресторант...Всяка вечер данги дунги....лошо няма...Една вечер група бл...се напиха и започна един бой...вупене...Проводничката се обади на полицията...Като дойдоха като ги подлепаха с ръце с крака с палки..не ти е майко работа...Казвам на проводничката...не е ли много грубо...И тя ми каза......Вие....не познавате нашите мъже....после ги опознах...малко са ги били...Гледат да свалят някой на земята и го започват.
5
7
 
30
 
! Отговори
Фитьо преди 9 месеца
Истина или не този на фотото си мисли,че след като научат воините му ще спрат да се предават,но има пък и вероятност да хвърлят униформите и да се скрият в необятната Украйна или директно да ни гостуват на хотелите у нас.
4
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Днес бендеро-нацисткият киевски режим обстреля Донецк и Горловка.
3
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не се учудвам...сво.....ите са способни на всякаква мизерия...живял съм там и ги познавам отблизо...
2
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А пари ? Хората в Украйна питат къде са им пенсиите ? Нямало превод от ,,големите шефове,, на боко предателя .