Украйна ще бойкотира срещата на ОССЕ заради Лавров

Кулеба няма да отиде в Скопие
28 ное 2023 17:32, Стела Стоянова
160
Украйна ще бойкотира срещата на ОССЕ заради Лавров
Снимка БГНЕС

Украйна заяви, че ще бойкотира срещата на ОССЕ в Скопие тази седмица след отправената покана към руския външен министър Сергей Лавров, който заяви, че планира да присъства, предаде АФП.

Съобщението дойде денq след като България заяви, че ще отвори въздушното си пространство за руския министър, правейки дипломатическо изключение за "европейското небе", което е затворено за Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

"Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще бойкотира министерската среща на ОССЕ заради решението да се позволи на Лавров да присъства", заяви говорителят на външното министерство на Киев Олег Николенко пред АФП.

Подложенят на европейски санкции Лавров поиска от Северна Македония и България да отворят въздушното си пространство, за да може да лети до Скопие. Висшият руски дипломат заяви, че планира да пътува до Скопие, ако бъде пропуснат. "Ако всичко се нареди и се получи, ние ще присъстваме", каза министърът пред медиите.

Още по темата

Годишната министерска конференция в Скопие започва на 30 ноември.

Киев призова Москва да бъде изключена от организацията. "Трябва да работим заедно, за да спасим ОССЕ от Русия", заяви по-късно Николенко в публикация в социалните мрежи.

Той посочи, че Русия трябва да бъде изключена от ОССЕ, тъй като е отприщила най-голямата военна агресия в Европа след края на Втората световна война.

Естония, Латвия и Литва също заявиха, че техните висши дипломати няма да присъстват на срещата в знак на протест срещу поканата към Лавров.

Северна Македония в момента е ротационен председател на европейския орган за сигурност./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Краят на кървавия клоун е близо и той се върти панически в президентския стол, който се измъква изпод него.
52
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Днес превзеха ли пак, коксовия завод?
51
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След провала на НАТО в Украйна руското оръжие се продава като топъл хляб, вече има опашка за сключване на договори. Добро, надеждно, изпитано, доказано в боя. Русия не трябва нищо да измисля, само да произвежда. Може и като екстра модернизирани варианти за справяне с HIMARS, Patriot, Leopard, ATACMC.
50
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Европейското небе е затворено за Русия, тъй както руското небе е затворено за ЕС.
49
17
 
4
 
! Отговори
а бе, джендъри преди 9 месеца
Айде приемайте я тая Украйна в НАТО, то скоро няма да остане кой да приемате. Айде приемайте Украйна в НАТО на части ли, на цяло ли, и се включвайте мощното НАТО във войната, задействайте петата статия, Русия е слаба, рублата е 100 рубли за долар, включвайте се във войната да победим Русия. Айде само приказки досега и излагация в Украйна.
48
4
 
0
 
! Отговори
До 51 преди 9 месеца
Отиди на място, да се запознаеш!
47
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За контранастъплението, за контранастъплението питам, какво става с контранастъплението?
46
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руснакът усети вкуса на победата. Руският войник сега има ясното съзнание, че са най-добрата армия в света. Ако тръгне в настъпление, не се знае къде ще спре.
45
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Войната се завърна в Европа след бруталната атака на Путин срещу Украйна. Това промени ситуацията на заплаха. Сега най-важното е да се подготвим за голямата война, защото ако позволим на Путин да победи в Украйна, то следващите сме ние.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НАТО: Остават пет до девет години до голяма война на континента. Трябва да се подготвим за голямата война с Русия!
43
11
 
1
 
! Отговори
До 41 преди 9 месеца
До Анонимен "A какво става с контранастъплението?" Пак ли ти си бе, с дебилния си въпрос! Питай нещо друго, че като стара изтъркана плоча само запецваш.
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия доказа, че може да воюва в съвременна война, а западът още нищо не е доказал, освен че може да воюва в колониални войни.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Финландия е член на ЕС. Могат да пътуват и да работят навсякъде в ЕС. Ако Русия започне специална военна операция във Финландия всички ще се изнесат в ЕС, Финландия е само 5 милиона, нищо страна. Русия ще трябва да демилитаризира обезлюдена страна. А НАТО? Според петата статия страните трябва да окажат помощ. Ще окажат - ще изпратят бензин, боеприпаси, техника. Или може би ще започнат ядрена война с Русия? Как мислите?
40
8
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Много е правилна позицията на екс съветски републики. Те взаимно се подкрепят защото на гърба си са изпитали "братската" прегръдка и подкрепа на големият брат.
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
A какво става с контранастъплението?
38
7
 
3
 
! Отговори
Габриелката преди 9 месеца
Язък дето Габриелката се наведе дълбоко на североизток
37
12
 
0
 
! Отговори
Крим не е руски преди 9 месеца
Ясно е че Ловров е таз да провокира и да използва срещата за медийна пропаганда . *** ще са нашите ако отидат защото 100% ще използва това за да настройва македонците. Разделяй и владей.. Знаем кой измисли македонската нация.
36
0
 
9
 
! Отговори
Petro Poroshenkov преди 9 месеца
Голям праз, *** фашизоиден.
35
16
 
2
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 9 месеца
Явно лобито около Лавров са натоварени да преговарят условията по капитулацията на Руската Федерация. Ако ястребите в Москва надделеят, Лавров го чака полет от 18-я етаж без парашут.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре.