Москва отказа международно разследване за самолета на Пригожин

Не са допуснати експерти на бразилския производител
30 авг 2023 20:20, Стела Стоянова
93
Москва отказа международно разследване за самолета на Пригожин
Снимка БГНЕС, архив

Русия отказва участието на специалисти от Бразилия, където е произведен разбитият самолет на Пригожин "Ембраер", в разследването на инцидента, предаде руската секция на BBC, цитирана от "Сега".

Москва е информирала бразилския Център за разследване и предотвратяване на самолетни катастрофи (CENIPA), че катастрофата на самолета "Embraer Legacy 600", чийто произход е от Бразилия, "засега" не се планира да бъде разследвана в съответствие с международните правила.

Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) заяви, че полетът на Embraer Legacy 600 от Москва до Санкт Петербург е бил вътрешен полет, поради което Русия не е задължена да провежда разследване в съответствие с международните правила и не е длъжна да привлича чуждестранни специалисти.

Бразилският център за разследване и предотвратяване на самолетни катастрофи също потвърждава това. "Те не са задължени [да разследват в съответствие с международните правила], това е само предложение", заяви говорителят на CENIPA Марсело Морено.

Още по темата
Американският консултант по авиационна безопасност Джон Кокс отбелязва, че вътрешното разследване на катастрофата на руския самолет без участието на Бразилия повдига въпроси. Американският експерт по разследване на въздушни катастрофи Джеф Газети също отбелязва, че Русия е трябвало да се съгласи поне дистанционно да включи бразилски експерти в разследването.

Отказът да се включат бразилски експерти би се възприел като потвърждение, че разследването няма да бъде прозрачно.

Производителят на бизнес самолетите Embraer е бразилска компания и нейните самолети се смятат за много надеждни. CENIPA подчерта, че както агенцията, така и производителят на самолета биха искали да участват в разследването, за да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще, ако се окаже, че катастрофата се дължи на неизправност в системите на самолета.

Самолетът "Embraer Legacy 600", на борда на който се намираха Евгений Пригожин и ръководството на ЧВК "Вагнер", се разби на 23 август малко след излитането си от Москва - в небето над Тверска област. Това се случи точно два месеца след опита за бунт, ръководен от основателя на ЧВК "Вагнер".

Кремъл нарече "абсолютни лъжи" спекулациите за роля на руските власти в гибелта на Пригожин. Това обаче е една от основните версии, изказани от независими експерти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: РусиясамолетПригожин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе мисисирки, кога ще махнете това "пиле" под статията. Туитър вече не съществува...
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русите потвърдиха това което вече знаем. Пирожкин е гътнат нарочно. Ако беше случайна катастрофа русите нямаше да се притесняват и щяха да пуснат бразилците да си разследват. Все пак са партнери в иБрикс, нали така?!
81
3
 
12
 
! Отговори
Сту преди 7 месеца
Джуджето е насрано пак като мишка. Тоя като направи метежа, така се беше насрал джуджака, че избяга от собствената си столица с правителствения самолет. Представяте ли си, какво унижение. Уж най-влиятелния човек в света избяга от някакъв готвач. Страшен мъжкар!!!После като се спряха метежа, джуджето се поуспокои и пак стана голям мъж, и почна с поръчките за изчистване. Няма смисъл от международно разследване, тя работата е ясна на всички!
80
3
 
8
 
! Отговори
Pepe преди 7 месеца
Аве, копейчици мамини златни. Има си утвърдени методики и правила, които се спазват в целия свят. Как така русия да ги заобикаля, щото иска??? А се е включил някой международен екип, а се е размирисало яко на кафяво, и ватките го знаят отлично. Бразилия е производителя на Ембраер, злополучния самолет, нали са приятелска държава по Брикс, защо не ги пускат и тях, ами защото ще им лъснат з***ниците :) Скъсанa държава дето се мисли за империя
79
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И защо трябва да има международно разследване? Нима допуснаха Русия да участва в разследването за взрива на Северен Поток?
78
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Направление Запорожие, район Ореховски. Продължават ожесточените боеве в южните покрайнини на Работино. Зомбакнацистишен се втурва напред, към позициите на ВС на РФ, но получава артилерия и минохвъргачки в пълен обем. По техниката на зомбитата работят баражиращите боеприпаси "Lancet". Авиацията работи по горските пояси в района на населеното място - по зомбитата, които са се установили там. Съобщава се, че южната част на Работино е под контрола на ВС на РФ. Според нацистистката пропаганда Киев отдавна е взел Работино и скоро ще пробие втората линия на отбраната.
77
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Южнодонецко направление, Времевски район. Зомбитата на киевската хунта атакуват по посока на Заветное желание, по тях се нанасят удари от артилерия и авиация. В Урожайное зомбитата всъщност не можаха да се закрепят и започнаха да изтеглят части в тила за допълнителна докомплектовка. Темпът на напредък в тази област досега е намалял. Зомбакнацистишен трупа сили за нови опити да пробие към Заветное желание. Малко на запад зомбитата атакуват в района на Приютное. Малко на изток са позициите на въоръжените сили на РФ в района на Новодонецк.
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Старобелско направление. На Купянския сектор напредването на руските войски спря. Продължават позиционните боеве в района на Синковка. Освен това битките се водят край селищата Петропавловка, Кисловка, Котляровка. Зомбитата на киевският наркокартел продължават да събират допълнителни сили източно от Харковска област, за да попречи на въоръжените сили на Руската федерация да се приближат до Купянск.
75
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че има ли чужд гражданин на самолета, че друга държава да иска международно разследване???
74
9
 
7
 
! Отговори
Хххх преди 7 месеца
До 71Всъщност голямата част от света е с Русия...разбираме че за теб светът свършва с *** в Вашингтона и мириз...ливците от Брюксел
73
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе, нали Бразилия е "съюзник", що така?
72
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ми щото знаят, че Пригожин не е загинал! Всичко е инсценировка, както "бунтът " на Вагнер. Впрочем, защо има струпване на толкова полски войски по границата с Беларус, да не би заради страха от Вагнер?!
71
3
 
7
 
! Отговори
Хе хе преди 7 месеца
Пригожин вече е с ново лице, някъде в Африка!
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега се играе мача, стойте си вкъщи и няма да боли
69
16
 
11
 
! Отговори
Светът срещу Русия преди 7 месеца
Сега се играе мачът целият Свят срещу Русия. Този мач сме го гледали вече. Спомням си как завърши предишния подобен мач с разпадането на СССР...
68
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е как американците няма да се изкажат, те искат всички да са им пудели. Евала на тези които си пазят държавите от кърлежи. При янките всичко е пари и изсмукват всеки който ги допусне, но на думи се правят на много загрижени, това лицемерие взе много да прозира.
67
8
 
6
 
! Отговори
до 67 преди 7 месеца
за мен си е екстра потъването на сибирската империйка . нема да рева за тея варвари .
66
13
 
1
 
! Отговори
до 64 преди 7 месеца
И каква точно ми е ползата че пиша ня кирилица (която дори не е и кирилица) ? Никаква ! Нулева !
65
14
 
6
 
! Отговори
Русия потъва преди 7 месеца
Русия бавно, но сигурно потъва, а това не е добре за никого...
64
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 64 Напълно възможно е да ви изхвърлим от нашата държава, окупатори. Каквито и манипулации да използвате. България си е България. Нито е русия, нито Америка. Факт в България е руското присъствие от много години, не американското. Та не се опитвайте да лъжете хората с тая америка, руски роби