Москва отказа международно разследване за самолета на Пригожин

Не са допуснати експерти на бразилския производител
30 авг 2023 20:20, Стела Стоянова
93
Москва отказа международно разследване за самолета на Пригожин
Снимка БГНЕС, архив

Русия отказва участието на специалисти от Бразилия, където е произведен разбитият самолет на Пригожин "Ембраер", в разследването на инцидента, предаде руската секция на BBC, цитирана от "Сега".

Москва е информирала бразилския Център за разследване и предотвратяване на самолетни катастрофи (CENIPA), че катастрофата на самолета "Embraer Legacy 600", чийто произход е от Бразилия, "засега" не се планира да бъде разследвана в съответствие с международните правила.

Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) заяви, че полетът на Embraer Legacy 600 от Москва до Санкт Петербург е бил вътрешен полет, поради което Русия не е задължена да провежда разследване в съответствие с международните правила и не е длъжна да привлича чуждестранни специалисти.

Бразилският център за разследване и предотвратяване на самолетни катастрофи също потвърждава това. "Те не са задължени [да разследват в съответствие с международните правила], това е само предложение", заяви говорителят на CENIPA Марсело Морено.

Още по темата
Американският консултант по авиационна безопасност Джон Кокс отбелязва, че вътрешното разследване на катастрофата на руския самолет без участието на Бразилия повдига въпроси. Американският експерт по разследване на въздушни катастрофи Джеф Газети също отбелязва, че Русия е трябвало да се съгласи поне дистанционно да включи бразилски експерти в разследването.

Отказът да се включат бразилски експерти би се възприел като потвърждение, че разследването няма да бъде прозрачно.

Производителят на бизнес самолетите Embraer е бразилска компания и нейните самолети се смятат за много надеждни. CENIPA подчерта, че както агенцията, така и производителят на самолета биха искали да участват в разследването, за да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще, ако се окаже, че катастрофата се дължи на неизправност в системите на самолета.

Самолетът "Embraer Legacy 600", на борда на който се намираха Евгений Пригожин и ръководството на ЧВК "Вагнер", се разби на 23 август малко след излитането си от Москва - в небето над Тверска област. Това се случи точно два месеца след опита за бунт, ръководен от основателя на ЧВК "Вагнер".

Кремъл нарече "абсолютни лъжи" спекулациите за роля на руските власти в гибелта на Пригожин. Това обаче е една от основните версии, изказани от независими експерти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: РусиясамолетПригожин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Джеф Газети бил отбелязал, че Русия е трябвало да се съгласи. Ах, Джеф, Русия забрави теб да попита какво й е трябвало и какво й е нужно. Този Евгений Пригожин не беше ли готвачът на Путин, който западът наказа със санкции? Какво изведнъж западът така се загрижи за него?
42
3
 
4
 
! Отговори
алоооо преди 8 месеца
а защо не вземете сами да се разследвате, много неща ще излезнат зарити и покрити в обора кравешки.
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хах тук става въпрос за допускане на бразилски експерти ве копейки, кви САЩ пак са ви в главите? Дреме им на американците, че некви чебурашки се изтрепали. Съдията: -Признавате ли г-н Копейка, че сте виновен в извършването на 2 убийства и изнасилване? - Да, г-н съдя, ама вижте първо какво направиха американците в Либия, Ирак, Афганистан....
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пригожин има ли контролен куршум в черепната кутия?
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе, а как Хеопсовата пирмида сега с модерните технологии не може да бъде построена за 20 години, а са я строили уж с магарета и роби?
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Агент на ЦРУ, предава Христос на Пилат!
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А динозаврите? Кой уби динозаврите?
36
4
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха преди 8 месеца
Международните разследвачи отказаха на Русия да участва в разследването на взривяването на северн поток, ама сега се напъват за Пригожин. Не са ли малко нагли.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А кой уби Цезар? Некой янки, от ЦРУ!
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво има да се разследва? Взрив вътре в самолета къса опашката и едното крило! Само не се знае, в него трупове ли са карали, или живи хора! По вероятно, трупове!
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Рашистката *** фабриката отново се опитва да размие темата. Толкова сте прозрачни. Няма как да манипулирате хората. Номерата ви вървят между гъzрожденците и другите руски слyги
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ох чета и се смея. За русофилите международен значи американски. Може ли толкова ограничени да сте? Нали си направиха съюз руснаците - БРИКС. Защо да питам не са съгласни някой от съюза да направи независимо разследване? Щом са невинни?
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кой уби преполагаемият убиец на Джон Фицджералд Кенеди, а именно Харви Лий Осуалд и защо? Защо много документи около смъртта на Джон Кенеди още са засекретени?
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Юроджендърите допуснаха ли Русия до разследването на взрива на Северен поток?
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хич не го е убил путин, ама хич. Аве руcoрoбитe вярно ли сте толкова зле, или се правите? Нали им заличават и гробищата на вагнеровците. Да не си руснак, живота ти не струва и стотинка за путин. А нашите *** езиците си изтъркаха да му лижат подметките
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ха - защо така? Поне китайците да бяха пуснали или турците. Нали уж те не са им врагове?
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кой уби Джон Кенеди, синът му джуниър и братът на Джон, Робърт? Кой уби Мартин Лутър Кинг, кой уби Джон ленън, кой уби Тупак Шакур? Все неизвестни неща, ама ще разследваме кой уби Пригожин.
26
0
 
1
 
! Отговори
до Анонимен преди 8 месеца
""""Нагласена работа за да го покрият. Не вярвам да е умрял."""" ----- Баш си е поумрял! Питай тройката - Путин, Шойгу и Герасимов! Пригожин беше тръгнал не срещу Путин, а срещу Шойгу и Герасимов! Уви, Путин заложи на грешната карта - Еленовода и Паркетния Лампаз!!!!
25
0
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 8 месеца
Бъркаш нещо. Ембраер е бразилска компания. Нормално е да участват в разследването като специалисти по самолета и в случай, че се открие дефект. Нооо фашистите много добре знаят защо падна самолета, нали те са го организирали. Наистина няма нужда да се разследва нещо което е ясно.
24
3
 
2
 
! Отговори
E то Германия преди 8 месеца
Не разреши на Русия и международно разследване на съботажа и взрива на СП 1 и 2..въпреки че газопровода на части принадлежеше на Газпром..