Москва отказа международно разследване за самолета на Пригожин

Не са допуснати експерти на бразилския производител
30 авг 2023 20:20, Стела Стоянова
93
Москва отказа международно разследване за самолета на Пригожин
Снимка БГНЕС, архив

Русия отказва участието на специалисти от Бразилия, където е произведен разбитият самолет на Пригожин "Ембраер", в разследването на инцидента, предаде руската секция на BBC, цитирана от "Сега".

Москва е информирала бразилския Център за разследване и предотвратяване на самолетни катастрофи (CENIPA), че катастрофата на самолета "Embraer Legacy 600", чийто произход е от Бразилия, "засега" не се планира да бъде разследвана в съответствие с международните правила.

Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) заяви, че полетът на Embraer Legacy 600 от Москва до Санкт Петербург е бил вътрешен полет, поради което Русия не е задължена да провежда разследване в съответствие с международните правила и не е длъжна да привлича чуждестранни специалисти.

Бразилският център за разследване и предотвратяване на самолетни катастрофи също потвърждава това. "Те не са задължени [да разследват в съответствие с международните правила], това е само предложение", заяви говорителят на CENIPA Марсело Морено.

Още по темата
Американският консултант по авиационна безопасност Джон Кокс отбелязва, че вътрешното разследване на катастрофата на руския самолет без участието на Бразилия повдига въпроси. Американският експерт по разследване на въздушни катастрофи Джеф Газети също отбелязва, че Русия е трябвало да се съгласи поне дистанционно да включи бразилски експерти в разследването.

Отказът да се включат бразилски експерти би се възприел като потвърждение, че разследването няма да бъде прозрачно.

Производителят на бизнес самолетите Embraer е бразилска компания и нейните самолети се смятат за много надеждни. CENIPA подчерта, че както агенцията, така и производителят на самолета биха искали да участват в разследването, за да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще, ако се окаже, че катастрофата се дължи на неизправност в системите на самолета.

Самолетът "Embraer Legacy 600", на борда на който се намираха Евгений Пригожин и ръководството на ЧВК "Вагнер", се разби на 23 август малко след излитането си от Москва - в небето над Тверска област. Това се случи точно два месеца след опита за бунт, ръководен от основателя на ЧВК "Вагнер".

Кремъл нарече "абсолютни лъжи" спекулациите за роля на руските власти в гибелта на Пригожин. Това обаче е една от основните версии, изказани от независими експерти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: РусиясамолетПригожин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
7
 
7
 
! Отговори
94893 преди 8 месеца
До 39849 - Руснаците надали ще се съгласят да изхвърлят Кирилицата и от езика си... Надали ще искат да говорят на Английски и да имат гоуем брат САЩ. За бг е напълно възможно... Имаше вече предложения да се пише на латиница ... Още малко напъни и ще се забрани кирилицата... :)
62
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"От 58 Ето го поредния. Гледайте Русия да не разследва София" Е те от 1944 до 1947 достатъчно разследваха не само София ами и България. Изтрепаха над 30 000 хиляди българи за да им се получи назначения марионетен режим на ОФ
61
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 61 В Русия колко паметници има на Българи и колко улици, градове и села носят имената на Българи? Кажи ве? Няма да ми се правите на патриоти, руски подметки. Да манипулирате хората. Няма как да промените фактите. Червени б.к.у..и.
60
3
 
5
 
! Отговори
39849 преди 8 месеца
До 61 България и българския език съществуват много преди Еусия. Руснаците са взели всичко от нас. Предлагам те да си ги променят, не ние. Съгласен ли си "патриот"?
59
11
 
3
 
! Отговори
Предлагам преди 8 месеца
Всички български фамилни имена завършващи на "ОВ" като Иванов и прочие да се променят и да завършват на "ОФФ". Така ще се отдалечим от руснаците... После ще се мине и на личните имена, нема такива като Иван да се мотат и да създават паника в нашия нов брат. А след годин две, българския език официално да се забрани... Какъв удар ще е това срещу русия ... а и срещу путин.
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От 58 Ето го поредния. Гледайте Русия да не разследва София. И тоя ми се пише "патриот". Руски бот
57
9
 
5
 
! Отговори
Киртаци, преди 8 месеца
Какви са тия налудничеви идеи - Международно разследване в Русия??? Не сте победили Русия, за да ви идват в кратуните такива идеи.... Гледайте да не стане Русия прави разледване в София... хахаххахахха
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Западни интереси викат рycoробите. Какъв запад ви гони ве. Черноморието ни е изкупено от руснаци, руски паметници на всеки метър, улиците с имена на руснаци, градове и села с руски имена. Дори тези които ни лопата златото са руснаци с фирма регистрирана в Канада . Робии отворете си очите
55
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Все едно да пуснеш Тагаренко да проверява Русия, буахахахах.
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Яко е как копейките като прочетат "международен" и си мислят за американците. Много ли ви е страх от тях ве копейки? Ми за страх си е. Само не разбирам що тогава не ходите при путинака? Тук не разбрахте ли че всичко се държи от тях и сме им роби? Бягайте докато е време, нас робите ни оставете тук да се мъчим
53
3
 
3
 
! Отговори
Ясно преди 8 месеца
Всеизвестен факт е, че Путин е виновен за смъртта на Пригожин.
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пичуе русофили. Нещо се пробвате да ни лъжете или хабер нямате от нещата. Самолетна катастрофа се разследва за да се открият причините и да се отстранят евентуално в останалите самолети. Затова се вика най-малко производителя на самолета. бОли го някой за готвача на путин. Ама путин и КГБ шайката му не дават, защото разследващите наистина ще открият причината. За какви американци бълнувате?!
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разберете, едно тези служители са повлияни от западни интерси и от мухата ще направят слон.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нещастен случай било, вицове.
49
0
 
2
 
! Отговори
Смешники преди 8 месеца
Отказа защото няма нищо общо с бомбата
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така неречените от русофилската безмозъчнос КРАВАРИ поне имат и отглеждат крави. Осигуряват работа и храна за хората. Бладня може да прави само война и смърт.
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин няма сметка а го сваля, оня беше политически трупп реално, но други сили имат а цел да го отстранят и овинят Путин за да може бликите, около Путинда се почувстват застрашени.
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Идиотско е да се мисли,че Путин е свалил самолета. Той само е заповядъл да го свалят.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като дойде края на Путин, робите ще си намерят нов господар. За това толкова мразят свободата, защото не знаят какво да правят с нея. По-лесно е да си *** и да ти казват какво да правиш. Тогава не носиш отговорност за собствения си живот а разчиташ на друг да го управлява. За това рycoрoбите мразят свободните хора. А "свободните" руснаци избраха да наторяват Украйнската земя, вместо да воюват за свободата на личността
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Краварите що не допуснаха международно разследвне на пожарите, които горяха 3 месеца и доведоха до екологична катастрофа.