След смъртта на Пригожин: Сили на "Вагнер" тръгват към Русия

В Беларус се опитват да ги спрат
Обновена: 24 авг 2023 07:17 | 24 авг 2023 07:06, Александър Попов
238
След смъртта на Пригожин: Сили на "Вагнер" тръгват към Русия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След самолетната катастрофа, в която загина шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин, конвои от бойци на "Вагнер" напускат Беларус и се отправят към Русия, съобщи укранският Национален център за съпротива (ЦНС), цитиран от "Укринформ".

Източници от Беларус съобщиха, че вечерта на 23 август някои базови лагери на "Вагнер" са били демонтирани и че членовете на частната военна групировка са сформирали конвои, за да напуснат страната.

"Конвоите вероятно се насочват към границата с Русия", заявиха от Центъра.

Още по темата
Според източниците на Центъра беларуското правителство не е дало разрешение за изтегляне на наемническата група. Съобщава се, че беларуските специални служби се опитват да задържат конвоите на границата.

След краткото въстание на Пригожин срещу Кремъл през юни групата "Вагнер" създаде базови лагери в Беларус и официализира сътрудничеството си с беларуското министерство на отбраната.

От тогава статутът на "Вагнер" в Русия е забулен в неяснота.

Редица акаунти в социалните мрежи, свързани с наемническата група "Вагнер", започнаха да разпространяват публикации, в които коментират ролята на Кремъл в самолетната катастрофа, довела до смъртта на Евгений Пригожин.

Острите изказвания идват в знак на отмъщение за това, което те наричат "убийството на техния шеф" Евгений Пригожин, който загина при катастрофата в покрайнините на Москва заедно с още девет души, включително друг лидер на "Вагнер" Дмитрий Уткин.

Един от каналите на "Вагнер" в Telegram, "Сива зона", коментира инцидента, като заяви, че самолетът е бил свален от противовъздушната отбрана на руските въоръжени сили в Тверска област, която се намира северно от Москва.

Наемниците казват, че ще организират втори "Марш на справедливостта" към руската столица.

Междувременно веднага започнаха спекулациите, че зад събитието стои руският президент Владимир Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още по темата: вагнерРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
11
 
26
 
! Отговори
Чичо Лошо преди 8 месеца
Не имало атентат, а специално военно кацане. Началото на края на пианото кремълското джудже е
125
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За укрите дето ги чакахме като лекари, инженери, ИТ и т.н се полагат безплатен хотел и по 40лв дневно да си имат за цигари и водка.Вече над година не се хващат на работа украинските кадри, ама като ти е платен хотела и си имаш дневни за кво да бачкаш?!-------------------------------------------------------------------По-интересно е на тебе колко стотинки ти плащат да пускаш абсолютни лъжи и да се опитваш да настройваш хората срещу други, които изживяват истинска трагедия
124
30
 
10
 
! Отговори
Пижо преди 8 месеца
Хахахаха. Поредната пропагандна простотия, сътворена от "острите" нацисти! Ама адски остри са! Дреме му на наемника жив или мъртъв е Пригоин. Дреме му и кой му плаща - Пригожин или руското МО. Единственото, за което му дреме е парите да си текат по сметките! Ама толкоз могат украинците, те затова и така унизитгелно губят!
123
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мирише на попара сготвена от цереу.....най добрия начин да насъскаш 20-30к бойци срещу Путин е да убиеш лидера им и да обвиниш противника си.
122
6
 
30
 
! Отговори
Веднага след бунта . преди 8 месеца
-- се заговори че Путин е отмъстителен и ше убие Пригожин -- и ето Пригожин е мъртав ,а Путин въобще нищо не знае !
121
5
 
16
 
! Отговори
По същество преди 8 месеца
Офффф, сапунки.
120
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Съветникът по национална сигурност на САЩ Съливан се е обадил на помощника на Путин, за да съобщи, че САЩ НЕ СА ОТГОВОРНИ ЗА ПАДАНЕТО
119
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
както щеше да прави Африка по-свободна и Русия по-велика така изневиделица се оказа изпратен с държавни почести на концерт на Кобзон.
118
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На предателите никой и никъде не прощава. Рано или късно-трябва да се отговаря.
117
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това не е частна компания както някои си мислят -- тя се контролира от руските тайни служби. А прилагателното частна е за камуфлаж.
116
2
 
13
 
! Отговори
аааа ъъъъ преди 8 месеца
е нали бил жив и пътувал към Москва :)
115
22
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И вагнеровци и бетховеновци, с тях или без тях-все тая. Мечокът бавно си върви напред и спиране няма. Кара си по план. Само с гола пропаганда-нищо не се променя.
114
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За разлика от Русия, Индия успя да кацне успешно на Луната.
113
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руски Telegram канали отбелязват, че oсвен в комплекса "Бастион", е имало попадение и в радиолкационната станция 48Я6-К1 "Подлет", за откриване въздушни цели на малки и пределно ниски нива.
112
19
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В това измислено сайтче, с изключени на прогнозата за времето, една проверена информация няма. Всичко написано, на по-късен етап се оказва обратното. Като се почне от измишльотините им за Мариупол, Соледар, Волноваха, Крим, Бахмут и славните победи на укрите...Поне копирайте чужди медии да хване малко дикиш..
111
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вагнер е собственост на Русия ,а старецът си беше най обикновен сужител назначен от Путин
110
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Парад: Украйна подреди овъглена руска бронирана техника в центъра на Киев
109
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сготви го.Ама може да сготви скоро и Зеленото джудже в Киев.Вовата е сериозен играч.За кокошка няма прошка.Така са кадрите на КГБ мачкат наред.
108
5
 
8
 
! Отговори
Сту преди 8 месеца
Ще отида да занеса на палаткаджиите жито. :D
107
10
 
5
 
! Отговори
Сту преди 8 месеца
Добро утро с тази добра новина. Един човешки *** по-млако. Даже в случая - повече от един. Довечера ще си сипя едно хубаво уиски по този повод.