След смъртта на Пригожин: Сили на "Вагнер" тръгват към Русия

В Беларус се опитват да ги спрат
Обновена: 24 авг 2023 07:17 | 24 авг 2023 07:06, Александър Попов
238
След смъртта на Пригожин: Сили на "Вагнер" тръгват към Русия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След самолетната катастрофа, в която загина шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин, конвои от бойци на "Вагнер" напускат Беларус и се отправят към Русия, съобщи укранският Национален център за съпротива (ЦНС), цитиран от "Укринформ".

Източници от Беларус съобщиха, че вечерта на 23 август някои базови лагери на "Вагнер" са били демонтирани и че членовете на частната военна групировка са сформирали конвои, за да напуснат страната.

"Конвоите вероятно се насочват към границата с Русия", заявиха от Центъра.

Още по темата
Според източниците на Центъра беларуското правителство не е дало разрешение за изтегляне на наемническата група. Съобщава се, че беларуските специални служби се опитват да задържат конвоите на границата.

След краткото въстание на Пригожин срещу Кремъл през юни групата "Вагнер" създаде базови лагери в Беларус и официализира сътрудничеството си с беларуското министерство на отбраната.

От тогава статутът на "Вагнер" в Русия е забулен в неяснота.

Редица акаунти в социалните мрежи, свързани с наемническата група "Вагнер", започнаха да разпространяват публикации, в които коментират ролята на Кремъл в самолетната катастрофа, довела до смъртта на Евгений Пригожин.

Острите изказвания идват в знак на отмъщение за това, което те наричат "убийството на техния шеф" Евгений Пригожин, който загина при катастрофата в покрайнините на Москва заедно с още девет души, включително друг лидер на "Вагнер" Дмитрий Уткин.

Един от каналите на "Вагнер" в Telegram, "Сива зона", коментира инцидента, като заяви, че самолетът е бил свален от противовъздушната отбрана на руските въоръжени сили в Тверска област, която се намира северно от Москва.

Наемниците казват, че ще организират втори "Марш на справедливостта" към руската столица.

Междувременно веднага започнаха спекулациите, че зад събитието стои руският президент Владимир Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още по темата: вагнерРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За потопена къща в Карловско държавата (Кире) отпусна ЦЕЛИ 300лв ЕДНОКРАТНА помощ и държавата позволи на пострадалите да си вземат (т.е. да разчистят) дървата от потопа... За укрите дето ги чакахме като лекари, инженери, ИТ и т.н се полагат безплатен хотел и по 40лв дневно да си имат за цигари и водка.Вече над година не се хващат на работа украинските кадри, ама като ти е платен хотела и си имаш дневни за кво да бачкаш?!? Браво на Кире-хубаво го напсуваха миналато лято в Карловско!!!
85
7
 
25
 
! Отговори
Пич преди 8 месеца
"Междувременно веднага започнаха спекулациите, че зад събитието стои руският президент Владимир Путин." - хахахахаха, "спекулации". Шегувате се ... :)
84
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не съм русофоб - Българин съм, ама на плажа в Бургас се напълни с руски орkи - викат като на мач, направо все едно ги колят. В едно квартално магазинче касиерката вика Влизат две рускини с три деца напълниха торбата и си тръгнаха без да платят, подадох сигнал и дотам - МВРе вдигат гузно рамене. Тия са дошли тук като конкистадори,плащаме им хотелите, а вие сорошши ги защитавате.Я елате на плажа в Бургас - само руска реч се чува.Елате за два дни пък после пак ще си говорим!!!!
83
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айде марш към Путин.
82
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При втори марш, на Путин ще му стане топло.
81
3
 
12
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Чиститу на Путин
80
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много експерти тука, много нещо бре..
79
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не съм русофил - Българин съм, ама на плажа в Бургас се напълни с укри - викат като на мач, направо все едно ги колят. В едно квартално магазинче касиерката вика Влизат две украинки с три деца напълниха торбата и си тръгнаха без да платят, подадох сигнал и дотам - МВРе вдигат гузно рамене. Тия са дошли тук като конкистадори,плащаме им хотелите, а вие сорошши ги защитавате.Я елате на плажа в Бургас - само украинска реч се чува.Елате за два дни пък после пак ще си говорим!!!!
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Навярно всичко си върви по план.
77
3
 
9
 
! Отговори
До Троян преди 8 месеца
Ленин как идва на власт?
76
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Както винаги бай ти Г.а.ньо спец по всичко, но винаги изтегля късата клечка.
75
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 116/Ти на кого симпатизираш-явно на носителите на "ценностите" в Ирак, Югославия, Сирия, Либия, Афганистан...или няма разлика.
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Альоо Не знам за Козяк, ама ти си не само непишеШТ, ами и не мислеШТ.
73
6
 
11
 
! Отговори
мдаа преди 8 месеца
Рашисти, сър !
72
5
 
12
 
! Отговори
Илфи Картоф преди 8 месеца
Ваrините бяха обезоръжени преди да ги пратят в беларус, а на самия пригожин не му пукаше въопще за войниците му.
71
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Кравар - до 104 /Така са си мислели някога и мустакатият и франсето, но друго се е получило. Когато се завърне мечока обратно, свирни. Колко ли наивен трябва да си за да повярваш, че това може да се случи.
70
14
 
16
 
! Отговори
Альоо преди 8 месеца
Явно пишештата КозякGeй формация се превъзбуди. Нито ще се събират разни командири от "Вагнер", нито ще дигат въстание! По простичко е, "Вагнер" ще имат нов послушен собственик, по голямо и стабилно финансиране от държавата Ще бъдат върнати в Украйна да доутрепат укрите, това е сценария.
69
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Последните събития в Русия доказват, че там няма добри и лоши. Всички са лоши. Подобни събития са характерни за други времена или са извън съвремената цивилизация. И трябва да се каже ясно, че всеки, който симпатизира на тези чудовища, е извън съвремената цивилизация. Това е недопустимо, не може да продължава безнаказано и без правни последици.
68
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това си е вътрешна работа отвсякъде. Веднага се появяват глупости че това било дело на украинците. Обичайните руски брътвежи.
67
2
 
9
 
! Отговори
До Kiko преди 8 месеца
Аве акъл , мацква по никакъв начин не влияе на европа, как хаос там ще се пренесе насам?