Вашингтон пост: САЩ не вярва в пълния успех на украинската контраофанзива

Това твърди разузнаването на САЩ
18 авг 2023 22:28, Стела Стоянова
56
Вашингтон пост: САЩ не вярва в пълния успех на украинската контраофанзива
Снимка БГНЕС, архив

Разузнаването на САЩ смята, че украинските сили няма да успеят да достигнат ключовия югоизточен град Мелитопол в тазгодишната контраофанзива, съобщава "Вашингтон пост", позовавайки се на неназовани източници, запознати с прогнозата.

Ако оценката се окаже вярна, Украйна няма да изпълни основната си цел - да прекъсне сухопътния мост, който свързва Русия с окупирания Кримски полуостров.

Украинските сили, които в момента напредват към окупирания Мелитопол от село Роботине на около 80 км., ще останат извън града, предполагат американските служители.

Мелитопол в Запорожка област се намира на кръстовището на две критични магистрали и железопътна линия, като служи като логистичен център за руската армия в Южна Украйна за придвижване на военно оборудване. Градът е окупиран малко след като Русия започва пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Песимистичната прогноза на САЩ се основава на способността на Русия ефективно да защитава окупираната територия с фаланга от минни полета и окопи, което според съобщенията е забавило напредъка на Украйна.

Като друга причина за това, че украинската контраофанзива не отговаря на очакванията на съюзниците, официалните лица посочват стратегията на Киев, който разчита на по-малки части за настъпление в различни райони на фронта, вместо да концентрира голяма маса сили в една точка на пробив.

Още по темата

Този подход, който противоречи на препоръките на Пентагона, доведе до това, че през лятото украинските сили постигнаха ограничени успехи в различни райони, но за сметка на това им позволи да намалят загубите.

Според президента Володимир Зеленски Украйна е планирала да започне контраофанзивата много по-рано от началото на юни, за да попречи на Русия да изгради отбраната си. Плановете са били отложени поради бавния напредък на западните доставки и обучение, каза той неотдавна пред Си Ен Ен.

Главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужний заяви, че украинските войски напредват ежедневно въпреки липсата на така необходимите доставки, включително изтребители F-16 и артилерийски боеприпаси.

Залужний отправи критика към онези, които се оплакват от "бавния напредък", като добави, че контраофанзивата "не е шоу". Президентът Володимир Зеленски също отбеляза, че настъплението е "по-бавно от желаното", но че тежката военна кампанията не е "като по филмите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Руснаците трябва приоритетно да ликвидират войниците на бундесфера, които залагат немски мини при Купянск!
47
2
 
3
 
! Отговори
тя преди 8 месеца
Усмивка от нерви !
46
0
 
8
 
! Отговори
тя преди 8 месеца
Не пълен ,а никакъв !
45
0
 
12
 
! Отговори
Въййй! Що бе! преди 8 месеца
"Разузнаването на САЩ смята, че украинските сили няма да успеят да достигнат ключовия югоизточен град Мелитопол в тазгодишната контраофанзива" *** тези си мислят че ще укрите ще имат сили и за други контраофанзиви??? Въййй много са зле завалиите! И без да съм служител на ЦРУ ще кажа, че държавата 404 след 6 месеца ще бъде един спомен!!!
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
КАКВО ДА СМЯТАТ - ДА ГЛЕДАТ САТЕЛИТИТЕ НА НОРАД И СТАРЛИНК!...
43
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
дори да е така едва ли в САЩ ще го кажат за да не наливат вода в руската пропаганда но явно тази статия точно това цели, да деморализира демократичните хора в България че трябва да склоним глава пред руския б0туш
42
0
 
14
 
! Отговори
Ооо Пааа преди 8 месеца
я сега да видим мисирките какво ще крякат ... да се стягаме за нова пандемична криза
41
13
 
2
 
! Отговори
Запада е виновен ! преди 8 месеца
Путин е подкупил бая народ от последния етаж ! И един патрон да могат да забавят ще го направят ! Сега руснаците се окопаха и карат украинците да ги нападнат без въздушна подръжка ,че да ги изпотрепят . Съветвам Зеленски да не напада докато не получи и самолети и хеликоптери и всичко друго зада съхрани живота на войниците ! Русия е със огромен човешки потенциал може да бъде бита със по-модерно оръжие ,а не човек срещу човек ! Зеленски ,минирай всичко и ги чакай и едните и другите !
40
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айай, за тая мъдрост цяло разузнаване не ви трябва. Аз на 1/10 от цената щях да ви каза същото още преди година. На вятъра харчите парите на американските данъкоплатци!
39
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А Зельо вярва и се смее радостливо. Не е на себе си от радосту чувака. Цялото му кралство погина и даже щатите се разтревожиха, но не и той
38
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Контраофанзивата на ВСУ е пред село Работино на 80 км от руския град Мелитополь. Там са, където бяха преди 75 дни, но силите и средствата им са наполовина от тези, с които разполагаха преди 75 дни.
37
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кога започва контраофанзивата? За 2 месеца Урките са загубили 43,000
36
6
 
30
 
! Отговори
Колкото е необходимо преди 8 месеца
Всички с укрознаме на профилите си да заминават на фронта, за да помагат "колкото е необходимо".
35
3
 
23
 
! Отговори
Остава само въпросът преди 8 месеца
Какво ще остане от покрайна.
34
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
покрайна загуби. Русия победи.
33
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
До Обяснявам Много точен коментар.Да не ти пука от минусите на панелните "експерти".
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е драмата на демокрацията. Пристигат мишки, разплождат се и кораба вече е техен, не на екипажа. И внезапно потъва.
31
28
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Някой вярваше ли,че афганистанските земеделци и скотовъдци ще изритат великата савецка армия от земята си? НЕ.Изритаха ли ги? Изритаха ги. Следователно ВСУ трябва да атакува окупатора постоянно.Накрая ще свият ушите и ще напуснат украинската земя.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вашингтон не вярвал как тъй не вярва македонците са най великите основатели на каквото и да е било ха ха ха укрити...
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вашингтон са хитри но Лондон и ми6 са проблема.