Вашингтон пост: САЩ не вярва в пълния успех на украинската контраофанзива

Това твърди разузнаването на САЩ
18 авг 2023 22:28, Стела Стоянова
56
Вашингтон пост: САЩ не вярва в пълния успех на украинската контраофанзива
Снимка БГНЕС, архив

Разузнаването на САЩ смята, че украинските сили няма да успеят да достигнат ключовия югоизточен град Мелитопол в тазгодишната контраофанзива, съобщава "Вашингтон пост", позовавайки се на неназовани източници, запознати с прогнозата.

Ако оценката се окаже вярна, Украйна няма да изпълни основната си цел - да прекъсне сухопътния мост, който свързва Русия с окупирания Кримски полуостров.

Украинските сили, които в момента напредват към окупирания Мелитопол от село Роботине на около 80 км., ще останат извън града, предполагат американските служители.

Мелитопол в Запорожка област се намира на кръстовището на две критични магистрали и железопътна линия, като служи като логистичен център за руската армия в Южна Украйна за придвижване на военно оборудване. Градът е окупиран малко след като Русия започва пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Песимистичната прогноза на САЩ се основава на способността на Русия ефективно да защитава окупираната територия с фаланга от минни полета и окопи, което според съобщенията е забавило напредъка на Украйна.

Като друга причина за това, че украинската контраофанзива не отговаря на очакванията на съюзниците, официалните лица посочват стратегията на Киев, който разчита на по-малки части за настъпление в различни райони на фронта, вместо да концентрира голяма маса сили в една точка на пробив.

Още по темата

Този подход, който противоречи на препоръките на Пентагона, доведе до това, че през лятото украинските сили постигнаха ограничени успехи в различни райони, но за сметка на това им позволи да намалят загубите.

Според президента Володимир Зеленски Украйна е планирала да започне контраофанзивата много по-рано от началото на юни, за да попречи на Русия да изгради отбраната си. Плановете са били отложени поради бавния напредък на западните доставки и обучение, каза той неотдавна пред Си Ен Ен.

Главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужний заяви, че украинските войски напредват ежедневно въпреки липсата на така необходимите доставки, включително изтребители F-16 и артилерийски боеприпаси.

Залужний отправи критика към онези, които се оплакват от "бавния напредък", като добави, че контраофанзивата "не е шоу". Президентът Володимир Зеленски също отбеляза, че настъплението е "по-бавно от желаното", но че тежката военна кампанията не е "като по филмите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До украински котенца ти наред ли си бе какви украински котенца какви пет лева бе полиграфа...
27
0
 
5
 
! Отговори
ти да видиш преди 8 месеца
и аз като САЩ не вярвам, пък не съм американец, ама сигурно щото и преди не вярвах, но и те го знаеха, защо не го казват, сигурно защото. Нищо още има живи украинци, нека ги подкрепят колкото и докогато е необходимо, а за по-нататък сигурно вече са подготвили други жертви, на които "да помагат".
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Казва се на върба в сряда не знам защо но означава никога тоест няма как и кога тоест никога няма да победят Русия на върба в сряда ама другия път...
25
3
 
10
 
! Отговори
Ще победите Русия преди 8 месеца
на върба.
24
1
 
14
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 8 месеца
И защо им трябваха 2 години за да прогледнат?Все едно да играят Бразилия и България на футбол,и да заложиш пари за България че ще бие с 5-0
23
1
 
9
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 8 месеца
Залужни не е виждан на живо от 1 година.
22
1
 
22
 
! Отговори
(-_-) преди 8 месеца
Пълен провал искат да кажат горките, ама сърце не им дава хахаха
21
3
 
15
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 8 месеца
Е а добрутро ! Това го знаехме още преди да започне наступа! А ЦРУ спинка ли спинка! Головодници!
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Обяснявам "Това е точно целта на САЩ - дълга, изтощителна война." ------- хахахаха.. желязна логика.. само дето хохалите не са безкрайно число. След като вече пуснаха в месомелачката и "най-елитните" си части, вкл. и язовци, и челинджъри.. значи нещата отиват на приключване.
19
1
 
9
 
! Отговори
Киро преди 8 месеца
Това не е новина, а аксиома. В САЩ си знае интереса
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Леко се събуждаме май......
17
1
 
22
 
! Отговори
Mиро преди 8 месеца
Еха и новините се обърнаха... ти да видиш
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е като да кажеш Русия и започа да стреля сватбарски в Украйна пазят много, защото украинците са си руснаци д промити тимбрерици.
15
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зеленски и наркомани от София вярват.
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българските евроатлантици вярват, това е важното.
13
2
 
22
 
! Отговори
18 разузнавателни преди 8 месеца
служби в общ доклад изразяват разочарованието си от провала на украинския контранаступ. Шефът на Съвета за национална безопасност с половин уста призна, че всичко е възможно. Украинската адженда постепенно се оттича в канализацията. Но на Щатите наранената моминска гордост на Нуланд ще струва половин трилион долара.
12
2
 
19
 
! Отговори
Тед преди 8 месеца
По-добра реклама на Руската военна мощ не бях чел в скоро време( в оригинал препоръчвам).
11
1
 
31
 
! Отговори
Обяснявам преди 8 месеца
Украйна вече не съществува. Запада приложи плана маршал към Русия, при което тя започна да замества чуждите производства със собствени. Имайки и природните ресурси, Русия излиза от войната по-силна и независима.
10
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Забележете"тазгодишната контраофанзива"демек говедарите ще наливат пари и оръжие още доста години на кухарите укри!
9
31
 
4
 
! Отговори
Обяснявам преди 8 месеца
Това е точно целта на САЩ - дълга, изтощителна война. Не замразен конфликт, ами истинска война и колкото може по-дълга. Затова дават на Украйна точно толкова оръжия, че да продължават войната без да я печелят. Резултатът ще е една напълно разкапана Русия. Съвсем същото като с Афганистан през 80-те, само че сега е по-интензивно.