Милиардерите в Русия се стопили от 123 на 88 заради войната

Мордашов начело на класацията за най-обеднелите руски милиардери
Обновена: 10 яну 2023 12:23 | 10 яну 2023 12:22, Елка Василева
23
Милиардерите в Русия се стопили от 123 на 88 заради войната
Снимка: архив, БГНЕС

Руското издание на списание "Форбс" състави класация на руските милиардери, понесли най-големи загуби през 2022 година, начело на която е основният акционер на стоманодобивния концерн "Северстал" Алексей Мордашов и семейството му.

През 2021 г. класацията на "Форбс" за милиардерите в Русия включваше 123 души, а година по-късно броят им е намален до 88, като през 2022 г. заради ситуацията в Украйна, западните санкции и икономическата криза богатството им продължава да намалява, посочва изданието.

Според оценките на "Форбс" състоянието на Мордашов и семейството му се е свило с 11,1 млрд. долара до 18,4 млрд. долара. Руската черна металургия е сред секторите, най-тежко засегнати от западните санкции, и от началото на годината акциите на "Северстал" са загубили близо 45 процента от стойността си.

На второ място в класацията е основателката на платформата за електронна търговия "Уайлдберис" (Wildberries) Татяна Бакалчук, която е загубила 8,3 млрд. долара.

Богатството на бившата учителка по английски е намаляло почти двойно - до 4,7 млрд. д., но въпреки това тя остава най-богатата бизнес дама в Русия.

Трети е Олег Тинков, който е загубил 5,9 млрд. д. и на практика изпада от списъка на милиардерите, тъй като вече има "едва" 870 млн. долара. След 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна, той започна да търси купувач на пакета си акции (35,1 процента) от Ти Си Ес груп (TCS Group), чийто основен актив е банка "Тинкоф". През април той продаде акциите на Владимир Потанин, за не повече от 260 млн. д. по оценка на "Форбс".

Сред десетимата руски милиардери, понесли най-големи загуби през 2022 г., са и Роман Абрамович (който е загубил 5,6 млрд. д. до 8,7 млрд. долара), ръководителят и основен собственик на "Лукойл" Вагит Алекперов (-5,1 млрд. д. до 21 млрд. д.), Леонид Федун и семейството му (-4,2 млрд. д. до 7,5 млрд. д.), основателят на група "Ренова" Виктор Векселберг (-4,1 млрд. д. до 5,2 млрд. д.), акционерът на "Новатек" Генадий Тимченко (-3,97 млрд. д. до 20,8 млрд. д.), ръководителят на "Новатек" Леонид Михелсон (-3,3 млрд. д. до 24,4 млрд. д.) и Игор Алтушкин (-2,8 млрд. д. до 3,4 млрд. долара).
(БТА, Елена Савова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
4
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
КАЖЕТЕ И ДРУГОТО КАТО СТЕ ПОДХВАНАЛИ ТЕМАТА - ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА ПАК СПОРЕД "Форбс" С КОЛКО СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ ДОЛАРОВИТЕ МИЛИОНЕРИ В УКРАЙНА, КОЛКО УКРАИНЦИ ЗАРАБОТВАТ ОТ ВОЙНАТА ТАМ ГО ПИШЕ
18
5
 
7
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Живота следва своята логика. Русия потъва бавно и сигурно. СЛАВА НА УКРАЙНА!!!!!!!!!!!
17
1
 
11
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Ех, горичките - живи да ги ожалиш! Ограбваха и съсипваха собствения си народ с надеждата да живеят като пичове на запад. Пък сега? Само падат по стълбите и гинат в катастрофи.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как така?! Нали са многознаещи?!:))
15
4
 
1
 
! Отговори
СТОП война преди 1 година
ОДна из цели на ета наглая античеловеческая военно терористичная операция ограбит Руские народи жестоко.. Уже ограбили десятки трилиони которие подставлени на власт окупатори на СССР держали на запад.. В том числе много ЗОЛОТО..Другая цел Заблокироват икономически ЕВропа .. /посмотрите програма БАЙДЪн.Другая унищожит советские армии втомчисле Украйнская и ета на руская федерация и Беларусь. .. Терорисит от Кремъл уже убили сотни тисяч .
14
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма част от руските олигарси са западни агенти на влияние и щом през 2021 г. класацията на "Форбс" за милиардерите в Русия включвала 123 души, а година по-късно броят им е намален до 88, значи вътрешните врагове на Кремъл намаляват и отслабват. Президентът Путин много успешно им затяга гайките и ги интегрира в идеята на руския патриотизъм.
13
4
 
7
 
! Отговори
ПЕТКО преди 1 година
До ПутинАз за това чакам с нетърпение Вагиналния да капитолира и нашите олигарси така ще се спихнат рязко всичко до един са кремалски креатури
12
3
 
7
 
! Отговори
ХайлХимарс преди 1 година
Така е, има мобилизация и на финансии
11
2
 
9
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Едни се стопиха други претърпяха инциденти и умряха
10
2
 
8
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
Скоро всеки един Вуйчо на село със 100 брави стадо, 300 буркана зимнина в мазето и 4-5 качета кисело зеле ще е доста по-влиятелен от тия "милиардери". Само гледайте!
9
7
 
8
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Пак започнахме да борим руските милиардери.
8
2
 
7
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Добре де, тези хора няма ли да се научат да не се качват нависоко, когато пушат? Че то така от небрежност ще си отиде елита на нацията.. :((
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек....ликвидирани
6
7
 
5
 
! Отговори
НО.... преди 1 година
Украинските милионери са се увеличили и Украйна е стигнала на 10 място! Интересно а?
5
4
 
16
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
България има 2 и половина пъти по висок стандарт от Руския . Ние сме като Франция в туските очи
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма работа, Мъск пък състоянието му на хартия се сви с 1 трилион от както започна тази война и кво, земята да се би да спря да се върти!?
3
1
 
11
 
! Отговори
.... преди 1 година
толкова се натъжих, че пуснах сълза
2
12
 
6
 
! Отговори
Съд на Линч преди 1 година
Ауууу... А в гордия член на ЕС-България какво се случва? Сигурно народът процъфтява?
1
0
 
15
 
! Отговори
Мустака Цецо преди 1 година
Неправилно пушат...И да внимават с високите прозорци!