25% от руснаците искат войната да продължи, 55% - са за мир

Намалява обществената подкрепа за войната
Обновена: 1 дек 2022 11:02 | 1 дек 2022 11:00, Йоана Цонева
400
25% от руснаците искат войната да продължи, 55% - са за мир
Снимка: БГНЕС

Руските власти отчитат намаляване на обществената подкрепа за войната на фона на постоянните поражения на фронта в Украйна и мобилизацията. Това съобщава независимата рускоезична медия „Медуза“, която е получила резултатите от последното закрито проучване на общественото мнение, проведено от Федералната служба за защита.

Подобни проучвания се правят по поръчка на Кремъл и са предназначени само за вътрешно ползване.

Според данните около 55% от руснаците вече са за мирни преговори с Украйна и само 25% са за продължаване на войната, или както я наричат в Руската федерация – „специална операция“.

Тези цифри до голяма степен съвпадат с резултатите от октомврийското проучване на центъра "Левада" - единственият голям независим социологически център в Русия. В доклада на "Левада" 57% от анкетираните са "за" или "по-скоро за" мирните преговори. За продължаването на военните действия са се обявили 27% от респондентите.
В същото време, ако се съди по закритите проучвания на общественото мнение на ФСО, отношението на руснаците към войната рязко се е влошило в последно време. През юли 2022 г. социологическите изследвания показваха, че едва 30% от руснаците са подкрепяли мира с Украйна.

Според два източника на „Медуза“, близки до президентската администрация, руските власти планират да ограничат броя на откритите анкети за отношението на руснаците към войната.

Директорът на центъра "Левада" Денис Волков посочва пред изданието, че броят на руснаците, които се застъпват за преговори с Украйна, е започнал бързо да нараства след обявяването на мобилизацията на 21 септември. Това отразява нежеланието на гражданите да участват лично във военните действия. Подкрепата им за войната остава висока, но желанието за лично участие е доста малко, анализира той.

Още по темата
„Освен това подкрепата от самото начало е декларативна на фона на факта, че хората я възприемат като нещо, което не ги засяга. Сега рисковете са нараснали и хората искат преговорите вече да започнат“, добавя Волков.

Само че украинците в момента са в доста по-изгодна позиция на фронта, след като си върнаха Херсон, и президентът Володимир Зеленски иска пълно изтегляне на руснаците от украинските територии, за да може да се седне на масата за преговори.

Социологът Григорий Юдин също свързва нарастването на броя на поддръжниците на преговорите с мобилизацията. Според него през есента руснаците са се сблъскали с "разрушаването на ежедневието си и усещането за опасност". За друг аргумент на руснаците в полза на преговорите Юдин смята "загубата на вяра в победата поради пораженията на фронта и липсата на убедителна теория за това как точно Русия ще победи".

Според източници на "Медуза", близки до Кремъл, самите власти не вярват, че в близко бъдеще в Русия ще се разгърнат масови антивоенни демонстрации. Те обаче признават, че сега е "по-добре да не се нажежава обстановката и да не се дразнят хората за пореден път". Според източниците - държавните и проправителствените медии вече са получили препоръки "да не търгуват с темата за войната" и да се съсредоточат върху "по-позитивен дневен ред".  
Изданието смята, че Владимир Путин само печели време с искането за започване на преговори, за да подготви нова офанзива

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медуза не е руска а латвийска медия, спонсорирана от ЕС!
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията и цените са до небесата. Ще има бунтове които ще бъдат жестоко потушавани от фашисткия режим в Брюксел както протестите срещу ковид-19 мерките, но с още по-брутално полицейско насилие.
26
4
 
6
 
! Отговори
Исус Йосифов преди 1 година
Ако свалят Путин, ще е заради мекушавостта му, и ще ревете от новия, "Ама Путин не беше чак толкова лош".......
25
5
 
4
 
! Отговори
ха ха ха преди 1 година
Планът беше много добър - западът ще пада бавно, а Русия ударена от санкциите бързо ще рухне, и тогава западът отново ще има достъп до евтини ресурси, даже без пари от Русия - и лайф, да живее демокрацията. А вместо това ЕС се разпадна.
24
3
 
1
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
Ти първо вземи прочети какво означава и за какво се касае, пък тогава му обяснавай от кога е и за какво е! Първия публично наречен така е един "български журналист", подарил народна носия на Захарова.
23
4
 
7
 
! Отговори
Слава Россиаа преди 1 година
А в Украйна е точно обратното. По голямата част от укрите са за война до край, а много малко са за сключване на мир с Русия!! Това ясно показва кой иска тази война, кой има изгода от нея и неиска мир!!
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички руснаци подкрепят войната, даже мислят че Путин е много мекушав!
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не този е въпроса, а дали искат руснаците да граничат със страна пълна с фашизирани елементи, готови да прескочат границата по команда отвън
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е политически труп - факт. Санкциите действат, десетки милиони недоволни руснаци излизат в Москва и в цяла Русия да протестират срещу Путин. Със сигурност може да се твърди, че времето на диктатора Путин изтече. Руснаците искат да живеят свободно както в ЕС и Америка, руснаците мразят Путин и Русия и всеки руснак мечтае да живее като американец или западно-европеец.
19
5
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НАТООВЦЕТЕ СА 100 % ЗА ,, ВОЙНА ДО ПОСЛЕДНИЯ УКРАИНЕЦ " , А УРСЪСЕЛ ФОРДОЛНОЛАЙНО ДАВА НАШИТЕ МИЛИАРДИ ЗА ОРЪЖИЕТО НА ЗЕЛЬО !!! ВЧЕРА ПРИЗНА - 120 000 УБИТИ УКРАИНЦИ !!! ТАЗИ ,, ТАЙНА" ВСИЧКИ Я ЗНАЕМ !!!
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оо сутрешна доза пропаганда! Почти бях в абстиненция вече!
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някоя държава утрепе 20000 американци няма ли да ги полазят с американската армия? Мисля че ще сме свидетели на най масираните бомбардировки от ВСВ насам.Даж е възможно тук-таме да изникне някоя тактическа атомна гъбка. Но понеже това не го правят американците това е лошо нали така?
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медуза не е руска а латвийска медия, спонсорирана от ЕС!
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия вслючва латвийската независима медия Медуза в списъка си с чуждестранни агенти. Но Медуза която оперира от Латвия и се финансира от Латвия и ЕС продължава пропагандата! Разбира се те знаят най добре!
14
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България ще умре последният комунист и путинист. Даже самите руснаци се чувстват неловко в компанията на българския "русофил", за който в Кремъл специално създадоа термина "полезен и+иот".
13
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много бяха всичките за война, но откак се разбра колко са велики войници и започнаха да боксуват изведнъж станаха миролюбци. Ама йок, ний вече не щем да убиваме. Ааа, не, ще си изпиете горчивата чаша до дъно.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-рано в Лвов се проведоха протести на роднини на военнослужещи от 24-та отделна механизирана бригада (ОМБР) на Въоръжените сили на Украйна. Протестиращите настояха украинските власти да върнат пленниците у дома, да предадат телата на загиналите или да изяснят съдбата на изчезналите.
11
2
 
9
 
! Отговори
Ихтиманчанин преди 1 година
Куриозно е, че има действащи журналисти, вече на почтена възраст, които навремето громяха тогавашния враг САЩ като истински чугунени комунисти, а сега Кремъл от евроатлантически позиции.
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роднини на изчезналите войници от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) излязоха на протест в Черкаси с искане за информация за съдбата на техните близки. Това съобщава изданието Украина.ру, позовавайки се на украински ресурси. Вчера в Черкаси се проведе митинг на роднини на военнослужещи от 115-та, 53-та бригада на Въоръжените сили на Украйна, 118-а бригада на териториалната отбрана (ТрО) и други въоръжени формирования, в които участват местни жители на града, които се водят за изчезнали.
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми те 99% от украинците са за мир, ама великият лидер Зеленски не дава. Има много милиарди за усвояване още.