Всички очакват отговора на Путин на отстъплението от Харков

Световни издания за украинската контраофанзива
Обновена: 13 сеп 2022 10:00 | 13 сеп 2022 10:00, Елка Василева
332
Всички очакват отговора на Путин на отстъплението от Харков
Снимка: архив, БГНЕС

"Евентуално украинско настъпление към Крим може да се окаже тежкият удар, който да нокаутира Путин", пише британският в. "Телеграф".

Още по темата
"Окупираният черноморски полуостров е "центърът на тежестта" на руските сили", без който те не могат да продължат, изтъква изданието и подчертава, че вследствие на бързия напредък на контраофанзивата в обозримо бъдеще инициативата в конфликта е в ръцете на украинците.

Фойерверките, с които беше отбелязан празникът на Москва, са в рязък контраст с влошаващите се новини от украинския фронт, пише британският в. "Гардиън".

Всички очакват отговора на Путин на отстъплението от Харков, докато в руските токшоута поддържаната версия на събитията се обърка. Поканените гости дори стигнаха необичайно близо до реален дебат, отбелязва изданието.

Това може би не беше идеалният момент за празнуване, но засега властите в Русия не само не желаят да признаят, че тяхната офанзива в съседната страна се сблъсква с проблеми, но и отказват да признаят, че това е война, а не "специална военна операция".

Сега обаче Кремъл е изправен пред възможни критики от националистически блогъри, ако отстъпи, и пред потенциално опасен път, ако реши да ескалира, предупреждава в. "Гардиън". Според неотдавнашни проучвания мнозинството руснаци подкрепят "специалната военна операция", но някои от тях я подкрепят само пасивно и са объркани за целите ѝ.

През последните пет дни Украйна си е възвърнала повече територия, отколкото Русия завзе от април насетне, пише в. "Вашингтон пост".

Успехите се дължат отчасти на факта, че Киев показа, че планира да се насочи към контролирания от Русия южен украински град Херсон, заявява Джоел Хикман, директор на програмата за Трансатлантическа отбрана и сигурност в Центъра за анализ на европейската политика. В резултат на това Москва прехвърли оръжия и подкрепления там, където очакваше офанзива, отклонявайки ги от Северна Украйна и създавайки уязвимост.

Освен това украинските сили разполагат с бойци, които са по-мотивирани от руснаците.

Завземането на Купянск и Изюм нанася тежък удар на руските снабдителни линии към Донбас.

Превземането на територия обаче е едно, а запазването ѝ - друго, отбелязва изданието. Русия все още контролира значителна част от Украйна и разполага с разрушителен арсенал, към който може да прибегне, като например касетъчни и вакуумни бомби.

"Не трябва да пренебрегваме това, което Русия все още може да направи в този конфликт", подчертава Хикман, цитиран от американското издание.

"Украинският президент Володомир Зеленски обяви, че украинските сили са си върнали вече 6000 кв. км територии в Южна и Източна Украйна", гласи заглавие на френския в. "Монд", цитиран от БТА.

Изданието припомня и думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че е прекалено рано да се съди за резултата от украинската контраофанзива. Байдън изтъкна, че контраофанзивата е едва в първите си дни и Русия разполага със значителни сили в Украйна, но силите на Киев със сигурност са постигнали сериозни успехи, особено в Североизточна Украйна.

Успехите се дължат на предоставената от Запада помощ, но "преди всичко на изключителната смелост и издръжливост на украинските въоръжени сили и на украинския народ", подчерта Блинкън. "Украинците се борят за отечеството си и бъдещето си, а руснаците - не".

Украинските сили все още са изправени пред трудна борба, след като Русия загуби голяма част от териториите, които силите ѝ бяха завзели в района на Харков, в резултат на украинската контраофанзива, която принуди много от отстъпващите руски войници да напуснат Украйна, пише британското издание "Файненшъл таймс", като цитира изявление на Пентагона. В него се изразява предпазлив оптимизъм за украинската контраофанзива, но и се отправя предупреждение, че бързите успехи не са променили фундаментално краткосрочните очаквания на бойното поле.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До 159. ***...кин лично ли ще започне обстрела? Така излиза, както си го написал. И какво мислиш, че ще правят украинците ако започне такъв масов търкал, ще стоят и ще гледат ли? Просто всичко ще бъде тотално разрушено, стотици хиляди избити и от двете страни, останалите живи украинци ще мразят рашистите завинаги. Това ли иска путььо? Такава Украйна ли му трябва?
135
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 148, викаш това до сега не било редовна армия, а някакви доброволци дето си купили танкове, ПВО системи, оръдия и отишли на добра воля да асвабаждават:)
134
4
 
5
 
! Отговори
д преди 2 години
Россия-Просия-Ороспия - ей такова е направлението на Рашистанците, това трябва да им е мотото на "държавата".
133
10
 
8
 
! Отговори
смях преди 2 години
бухахахахахаахахахахахах. Чакаме последните им поколения танкове армата ( 12 бройки ) самолети ПАК- Фа -4 бройки, самолетоносач 1 бройка ( той за 2030 есента ще е готов ) и не знам още може би някой друг корам Москва, да обърнат войната. Русия им остана ядрения арсенал и 70 000 - 100 000 инвалида, дето до края на живота си ще мразят Путин, дето ги осакати.
132
2
 
3
 
! Отговори
Путя стратега преди 2 години
Ако не знаеш какво правиш и противника не знае.
131
7
 
10
 
! Отговори
смях преди 2 години
буахаххаахаххаахахахахахахахахахахах. Те сега вместо да стрелят по войските на Украинците, които ги размазаха край Харков, си ги пазят тия снаряди, за да стрелят по централите, Тецовете и и подстанцииите ... БУХАХАХАХАХАХАХАХА. 400 000 войска, която уж имат, ( много ясно че я нямат ) до сега стои по казармите и гледа как техните братя *** като мухи и напредват като охлюви и чакат 10 000 чеченеца като спартанците при термопилите.
130
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закъсали са го обикновените украинци с този киевски режим.Представят го за демокрация,но не е никаква демокрация това.Нали виждам.Някои от тях даже и нас тука заплашват с репресии.Докопат ли се до власт ни очаква същото.Не подкрепяме Русия,но не ни дават да си гледаме националните интереси.Никой от нашите политици никога не е казал,че подкрепя Русия.По форумите и без да си "русофил" ти скачат,зъбят се и заплашват.
129
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отговорът е един единствен: Кръгом и към Масква! Битката за рашистите приключи!
128
7
 
15
 
! Отговори
смях преди 2 години
Ей го тоя, говори за мобилизация. Ква мобилизация, кви 2 млн войници. Те за сегашните 100 000 не могат да осигурят техника и храна, кой ще ги храни тия 2 млн окупатори в Украйна. Ти ли ще им пращаш праз, хрян и пачЪ ? Ами оръжие, ами подслон. Силно ме съмнява Русия, да има потенциал за 2 млн спални чувала, камо ли ежедневни дажби.
127
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 143 Ако българинът Иван Милев е отишъл да прави Одеска Народна Република за славата на Путин и фашистка Русия си е получил заслуженото. Не заслужава изобщо да го оплакваш.
126
11
 
9
 
! Отговори
Внимавайте преди 2 години
Путин каза, че Крим е Русия. Всяко нападение срещу Русия, е предпоставка за атомна бомба. Продължавайте...
125
2
 
10
 
! Отговори
До 106: Верно??? преди 2 години
Точно така, няма доказателства. Няма доказателства и за арменския геноцид в Османската империя, извършен през 1915 г. Поне според тогавашните вестници. Иначе България нямаше да се включи в в Първата световна война като съюзник на същата тази империя. Нямаше доказателства и за изтреблението на почти 300 хиляди арменци около 20 години преди арменския геноцид. За него знаем не от тогавашните вестници, а от стихотвоението "Арменци" на Пейо К. Яворов. Ако не бе Макгахан, никой нямаше да знае и Батак.
124
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изтрещи ли Путин напълно обявява мобилизация и праща 2 млн. вийници в Украйна и всичко за украинците приключва. Това е ясно на Запада затова гледат да не го дразнят прекалено.
123
5
 
16
 
! Отговори
смях преди 2 години
пиша, всичко това, защото някой преди малко "твореше", че ако Русия обявила война на Украйна и за 3 дена всичко свършвало. Все едно това сега не е война, а игра със снежни топки.
122
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв *** търсят руските фашисти в свободна Украйна?
121
1
 
12
 
! Отговори
смях преди 2 години
Боби, ти компютърна игра ли играеш ? Руснаците, до ден днешен, не могат да унищожат украинската авиация, дето те са я създали, знаят всеки склад, бидон и *** с *** вода къде стои, ти си мислиш, че имат сили да ударят летищата на САЩ, Англия, Германия, Франция, Италия, Испания, Полша . Ти пиян ли си, дрогиран ли си ? Какви ги пишеш. Изстрелят ли ЯО, било то тактическо, от Русия, а вероятно и от света няма да остане нищо.
120
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Случи се това което трябваше да се случи, Русия се нассра в Украйна. Надявам се украинците да продължат офанзивата и до края на месеца да освободят поне един от трите града Луганск, Донецк или Херсон. Това ще сложи точка на путинския фашизъм, а наште русофилски партии ще 3адyхат аспуха много яко на изборите.
119
0
 
4
 
! Отговори
ами преди 2 години
Нема кой да се бие никой не иска без пари и да го лъжат
118
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати "нискобюджетната пропаганда"...бесарабските българи 2015-та ги закопаха в общ гроб с надпис "Хирургични останки".
117
3
 
3
 
! Отговори
До 131 преди 2 години
Тези филми и репортажи, понеже съм ги гледал, са нискобюджетна пропаганда.