Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия

Няма да има пари за пенсии и други дейности
Обновена: 20 мар 2022 10:38 | 20 мар 2022 10:35, Петя Славова
365
Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия
Снимка: БГНЕС

Това, което се случва вече от три седмици ще има дълготрайни последици в отношенията между Европа и Русия, обяви Зинаида Златанова, бивш министър на правосъдието.

Икономистът Мика Зайкова прогнозира пред БНТ инфлация от  25%-30%. Тя коментира отказа на България от "Газпром".

"Като се отказват от договора с руснаците, имат ли други договори, които да осигурят? Имат ли път по който да докарат тази газ и колко това ще ни струва това? Кой ще ни даде 40% от петрола, кой ще ни даде зърно?, попита тя.

 Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

 "Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат или 10% на НСИ - това е изгладеният индекс. Вътре флуктоациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че не мога да очаквам инфлация по-малка от 25%-30%.

Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, тя ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси - стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени растат. Има спекула - да, но има и причини да растат." - заяви Зайкова.

Според Златанова, санкциите, които Европа налага са инструмент на външната политика и политика за сигурност. "Не търсете непременно икономически аргументи в тях, защото имат друга цел и морален смисъл", обясни тя и допълни, че няма как да няма последици.

Зайкова допълни пък, че България е най-бедната държава и германците още не са казали, че те ще спрат договора с Русия. "Две трети от газта е руска, 43% от петрола е руски. Ние имаме атомна централа, но с руски реактори, чиито касети се пълнят от Русия", допълни тя.

Според нея е важно кога ще се каже такова уточнение, че няма да има продължение на договора само при услови че има предварително осигурен газ. Тя обясни, че в противен случай ще фалират малките фирми, които нямат никакви резерви и попита откъде при това положение ще има пари за пенсии и за другите дейности.

Също така Руската информационна агенция Новости цитира вицепремиера Асен Василев и интервюто му за БНР, в което той заяви вчера, че България няма да подновява договора с "Газпром" за доставка на природен газ заради обстановката в Украйна.

Руската информационна агенция допълва, че страната ни има намерение да използва алтернативни източници, сред които Катар и Алжир.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 12г Боковизъм всичко е лютеница. Поздрави на Баце, че нема да ходим на свиждания.
257
3
 
17
 
! Отговори
до 267 преди 2 години
Наборе, твоята Пенсия много голяма, на мен ми остават по 3 лева на ден след като си платя сметките, т.е. и за Сух Хляб - няма! За 45 години Трудов Стаж - Толко!!
256
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея герб кои бяха аааа сетих се. Май умряха.
255
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте се оплаквали избрахте си промяната значи си избрахте и новите цени.Само ревете тука че ви било скъпо.Промениха се цените,нали искахте промяна ето я.
254
4
 
20
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР ОТ БСП преди 2 години
ПЛАТИХ СИ ТОКА, ПАРНОТО, ВОДАТА, ТЕЛЕФОНА, КАБЕЛНАТА - 300 ЛВ. ОСТАНАХА МИ 200 ЛВ. ДО ДРУГИЯ МЕСЕЦ ПО ТОВА ВРЕМЕ!
253
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Василев и Петков открито говорят за общо договаряне на доставките на газ за ЕС. Толкова ли са наивни? Толкова ли сме наивни? Това значи поне:1. Все по-явен курс към ферерализация на ЕС,2.Да плащаме за по-далечен превоз(припомням как са ощетени напите шофьори от общия евр, закон за превозваите)3.Че ще играят интересите на Франция, която има фирми, добиващи в Африка, и Полша, която няма да се откаже от построения газопровод от север и ще продаваТ по-скъпо на юг и на изток.4, строеж на хъбове,разхо
252
2
 
16
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
До До КънчоТогава поне имаше фондове за усвояване..сега и това няма. Един план не могат да напишат харвардските шмекери. И не е вярно че не е мръднала, само виж София..метро, площади и тн. Не споря за качеството и ремонтите. Магистрали и пътища-също не споря за качеството. По добре бойко да ме крадв и да строи некачествени пътища, да има пари от ЕС и хората да не умират по опашки за олио, отколкото цялата държава буквално да спре, както в последната година
251
1
 
23
 
! Отговори
Алтернативен Поглед преди 2 години
Помислете си какво означава това - примерно работили сте 30 години, дето се вика вече сте стар и пред Пенсия, 30 години сте Спестявали колкото можете и сега вече кога сте стар и безпомощен 10 от тези 30 години спестявания изчезват, изпаряват се (щото това е еквивалента на 30% инфлация), освен това не се изпаряват 10 години в които имате най-лоши спестявания, а се изпаряват 10-те години в които имате най-добрите си спестявания! Това е Геноцид - просто друго Определение е невъзможно!!
250
23
 
4
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Путин е в изолация, рейтинга стремително му пада, милиони руснаци излизат на улиците да протестрират. До няколко дни, даже до часове Путин ше падне и всичко ще се върне както си беше преди.
249
4
 
15
 
! Отговори
РЕШЕТНИКОВ преди 2 години
СЛЕД РАДЕВАТА ЗИМА, ДОЙДЕ КИРЧОВАТА ПРОЛЕТ! ПОСЛЕ ЩЕ ДОЙДЕ КОРНЕЛИЕВОТО ЛЯТО И АКО НЯКОЙ ОЦЕЛЕЕ МОЖЕ ДА ДОЧАКА И ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ -"ОСВОБОДИТЕЛКА"! ВСИЧКО ВЪРВИ ПО ПЛАН.
248
13
 
7
 
! Отговори
Асьо Очите преди 2 години
Кирчо и Кокорчо управляват от 3 месеца. Няма как да се очаква да стане чудо. Трябват години да се възстановим след ГЕРБ.
247
1
 
15
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Да се изнасяме в чужбина направо, тук няма живот. Цените в Германия, Испания и като цяло на Запад са далеч по-ниски от българските, а заплатите са от 2 до 4 пъти по-високи от българските. В тази държава цари алчност за забогатяване. Затова е толкова бедна. Всичко се надценява и е в пъти по-скъпо от другите държави, затова не ни стигат парите и няма икономика, защото са малки заплатите, а цените са високи.
246
4
 
6
 
! Отговори
Притиснат Баце преди 2 години
Притиснатия звяр е най-опасен. Сега Баце ще хапе най-много. Сигурно тая седмица ще е чудо, ако не го арестуват отново де.
245
9
 
9
 
! Отговори
Айде преди 2 години
ГЕРБ-авите пак почнаха да плашат с кризи. Явно Баце е бесен и ще си отмъщава
244
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква инфлация? Гладът ще дойде!
243
4
 
14
 
! Отговори
До Кънчо преди 2 години
Абе канчо, маминото, батити тиквун дойде га България влезе в ЕС. Цялото му управление беше основано около усвояване на фондове и подкрепяно от бюрократите в европа срещу послушание. Не че кирчо и кокорчо не са послушни ама да ми изкарваш тиквеника дева мария айде моля ти се. За 10 години България не мръдна и микрон напред.
242
5
 
16
 
! Отговори
Е тва е преди 2 години
12 години управление на Баце и всичко е ЛЕЩА
241
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарантирано от просто кирчо и компания. Тези трябва да се ометат до края на годината,за да сключи БГ договор с Газпром,иначе следва брутална инфлация,фалити,безработица,глад.....
240
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че има инфлация и фалити го гледаме вече трета година.
239
3
 
11
 
! Отговори
30% инфлация преди 2 години
Няма проблеми, Севда и Баце имат мазнинка