Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия

Няма да има пари за пенсии и други дейности
Обновена: 20 мар 2022 10:38 | 20 мар 2022 10:35, Петя Славова
365
Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия
Снимка: БГНЕС

Това, което се случва вече от три седмици ще има дълготрайни последици в отношенията между Европа и Русия, обяви Зинаида Златанова, бивш министър на правосъдието.

Икономистът Мика Зайкова прогнозира пред БНТ инфлация от  25%-30%. Тя коментира отказа на България от "Газпром".

"Като се отказват от договора с руснаците, имат ли други договори, които да осигурят? Имат ли път по който да докарат тази газ и колко това ще ни струва това? Кой ще ни даде 40% от петрола, кой ще ни даде зърно?, попита тя.

 Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

 "Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат или 10% на НСИ - това е изгладеният индекс. Вътре флуктоациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че не мога да очаквам инфлация по-малка от 25%-30%.

Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, тя ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси - стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени растат. Има спекула - да, но има и причини да растат." - заяви Зайкова.

Според Златанова, санкциите, които Европа налага са инструмент на външната политика и политика за сигурност. "Не търсете непременно икономически аргументи в тях, защото имат друга цел и морален смисъл", обясни тя и допълни, че няма как да няма последици.

Зайкова допълни пък, че България е най-бедната държава и германците още не са казали, че те ще спрат договора с Русия. "Две трети от газта е руска, 43% от петрола е руски. Ние имаме атомна централа, но с руски реактори, чиито касети се пълнят от Русия", допълни тя.

Според нея е важно кога ще се каже такова уточнение, че няма да има продължение на договора само при услови че има предварително осигурен газ. Тя обясни, че в противен случай ще фалират малките фирми, които нямат никакви резерви и попита откъде при това положение ще има пари за пенсии и за другите дейности.

Също така Руската информационна агенция Новости цитира вицепремиера Асен Василев и интервюто му за БНР, в което той заяви вчера, че България няма да подновява договора с "Газпром" за доставка на природен газ заради обстановката в Украйна.

Руската информационна агенция допълва, че страната ни има намерение да използва алтернативни източници, сред които Катар и Алжир.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има пари,просто супербогатите крадци да му мислят, дувара 5 метра да е , да не влиза слънце вътре, като затвор, какъвто заслужават. Има пари, просто народа ще си ги прибере, ръчно.
297
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако след десетилетие Русия стане по-изгодната държава за България спрямо ЕС като се има предвид кризите които ще ударят след месеци когато приключат запасите. Бихте ли се обърнали към Русия тези които сега викате срещу нея? По-хубавия живот и финанси ли ви тикат да изберете страна или във вас все още има патриотизъм аз България и факта, че ние славяните и в добро и в лошо трябва да сме заедно и да се подкрепяме. САЩ дойдоха и разделиха народите на Балканите и Славянските. Сега се бият помежду си
296
5
 
3
 
! Отговори
до 314 преди 2 години
ако имаше такъв кармичен закон,българите нямаше да съществуват,от толкова кражби и убийства(ибийството не винаги е физическо)отдавна щяха да са си платили,можеш ли да обясниш какво добро са направили,та са заслужили този лесен и охолен живот,безгрижие,косъм не пада от главите им,къпят ссе в мляко,няма карма,това е поредната заблуда в стил търпи тук и на оня свят ще ти е добре,много добре знаят българите,че нищо няма да платят,господ и управниците им ги гледат като писано яйце
295
3
 
6
 
! Отговори
КАРМИЧЕН ЗАКОН преди 2 години
Е ИЗРАБОТЕН ОТ БОГИ СПОРЕД НЕГО НЯМА СЛУЧАЙНОСТИ. ДОПУСКА СЕ ВСИЧКО, КОЕТО КАРМАТА НА ЕДИН НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА. НАШИЯТ НАРОД НЕ МОЖЕ ДА ВИДИ ИСТИНАТА, КОЯТО Е ЧАСТ ОТ БОГА(ЛЮБОВ, ИСТИНА И МЪДРОСТ) И ЗАТОВА СИ ПОЛУЧАВА ЗАСЛУЖЕНО КОЛОНИАЛНО УПРАВЛЕНИЕ, КОЕТО МУ ДАВА ТОВА, КОЕТО ЗАСЛУЖАВА, ЗА ДА СЕ ПОУЧИ!!!
294
3
 
9
 
! Отговори
АНОНИМ преди 2 години
До АнонименАбе второкласник,Русия се пише с главна буква.
293
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
между дозите от кока има проблясъци на разум
292
33
 
15
 
! Отговори
Black Sea преди 2 години
Баба Мика да внимава да не и падне ченето. Кой ще ни даде туй, кой онуй. Все да ни дават. Е няма такъв филм. Намираш и купуваш. Точка. Ще е по-скъпо, но ще има. Целта е кръволока от Кремъл да бъде спрян. Аз съм с Европа. И НАТО. 70 години ред поколения ходеха по гайдата на Русия. Стига вече. Който иска мизерия за поколения наред отново ей им пътя към Белград. Аър Сърбия и за 3 часа са в Москва. Добро пожаловать.
291
12
 
30
 
! Отговори
гост преди 2 години
ОСТАВКА . ВЕДНАГА , ЗАРАДИ ИНФЛАЦИЯ , ТОК , ГОРИВА , ГАЗ . ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НЕ НАМАЛЯВА , А УВЕЛИЧАВА ЦЕНИТЕ ЗА ДА ВЗЕМАТ ПО ГОЛЕМИ ДАНЪЦИ ОТ ВСИЧКО . ТОВА ЩЕ ДОНЕСЕ БАНКРУТ НА БЪЛГАРИЯ . ЗА МАЛКОТО ВРЕМЕ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ПОКАЗА , ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА НА ВСИЧКИ НИВА . ВЪВЛИЧАНЕТО ВЪВ ВОЙНА Е ВСЕ ПОВЕЧЕ ВЕРОЯТНО ЗАРАДИ УСМИХНАТИЯ ОЛИГОФРЕНЕСТ МИНИСТЪР . ТОВА НЕ СЕ ПРОЩАВА , ОСТАВКА СЕГА ЗА ДА НЕ УНИЩОЖАТ . ИСКАМЕ МИР И НЕУТРАЛИТЕТ .
290
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее русия вън нато от България
289
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков имаме ти доверие
288
10
 
29
 
! Отговори
Спокойно преди 2 години
Споко бре хора! Кирчо, Кокорчо и Дамаджанков са помислили за всичко! Под ръководството на Божков ще ни оправят! Нали Божков е в Дубай, ще ни прати помощи и компенсации, ще сключи договори , дори и да скъп газ и всичко ще е наред! Той Божков мисли за народа заедно с Кирчо , Кокорчо и Дамаджанков! Така се очертава ситуацията, нали е ситуационна, така казва Кирчо! Вервайте му, както казваше царя и ни оправи! Е, сега си избрахме следващите и те ще ни оправят! Да ни е ЧЕСТИТО!
287
29
 
16
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
СЛАВА НА РУСИЯ СЛАВА НА ПУТИН
286
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак Чакаме червената армия да ни освободи, този път дано да е завинаги
285
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба Зайкова знае ли колко зайци има в зайчарника на Буци в Банкя. Все пак са от нейната рода.
284
21
 
10
 
! Отговори
Уфффф преди 2 години
Бабо Мике, в България след 65 години възрастта се нарича пенсионна, ай глей си пенсията и не коментирай туй дето не го разбираш.
283
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази и тя имали очи да коментира?
282
11
 
12
 
! Отговори
ПрКиро по руски преди 2 години
До анонимен Тук се тъпче всякаква демокрация с руски ботуш. Даже хилеристки. Не само за Бойко, а и за всеки обикновен човек, който посмее да не ръкопляска. С какво се отличаваме от Путин?
281
2
 
19
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
То "г-н божков" каза също, че спонсорира протестите 2020, те бяха с месеци. Бая парички са гушнали др. Иванов-бойки-ки-ев и др. мая-галева-костинбродска, с ония другите мутри, които са си вън и извън, и другите , които са вътре. Те не са ли корумпирани? Само питам. А божурище гейт? пр-киро не е ли корумпиран с шайката бръснати джендърчета? Или поговорката на прУмяната е "Корумпираният вика "Дръжте корумпирания!" Само питам.
280
3
 
7
 
! Отговори
мале пак препил си преди 2 години
До Коньооооо, кво общо има тази с БАце ти? Или твоя БАце е слъвуна? Май е тъй. то че няма какво да ядем и скоро ще ни бомбят, затуй тоз е изперкал вече.
279
4
 
31
 
! Отговори
profetey преди 2 години
И какви са тези действия от правителството. Заради един морал не се подновяват договори, при условие че няма алтернативни. Гражданите морал не могат да ядат. Като толкова иска правителството да няма договорки с Русия, то първо да си върже гащите и тогава да правят на морални. Истината е че борисовото правителство не ставаше, но тия в момента не са грам по-добре. Най-*** в цялата работа че не виждам кои могат да заменят тези некадърници.