Kızıl Goncalar - сериалът, който породи политически скандал в Турция

Една романтична история, но филмът предизвика реакции
16 яну 2024 12:57, Александър Попов
81
Kızıl Goncalar - сериалът, който породи политически скандал в Турция
Снимка: FOX TV

На пръв поглед филмът прилича на романтична любовна история. Но всъщност е политически и породи голям скандал. Властта смята, че той е обида за исляма и нарушава моралните ценности на Турция, пише "Дойче Веле".

Сериалът, във връзка с който в момента в Турция се спори ожесточено, се казва "Kızıl Goncalar" или „Алени пъпки“. Звучи като нещо романтично, отбелязва „Зюддойче Цайтунг“, но както посочва изданието – същността на сериала е политическа: говори се много за това, което вълнува страната; за това каква би искала да бъде Турция – светска или все по-ислямска държава. Именно поради това срещу сериала в турския орган за контрол на медиите са постъпили рекорден брой жалби – общо били 32 000, казва говорител на турската служба пред германската осведомителна агенция ДПА.

В крайна сметка контролният орган издаде двуседмична забрана на телевизия Fox TV да излъчва сериала, тъй като „нарушавал „националните и морални ценности на обществото“, пише „Зюддойче Цайтунг“. Освен това телевизията трябва да плати глоба, а мястото, на което се снима филмът, е блокирано. Австрийският „Курир“ изтъква, че в последните години турското правителство е засилило натиска срещу телевизията и радиото – особено по отношение на продукциите, за които се твърди, че нарушават семейните или социални ценности. Проправителствените медии обявиха, че сериалът е враждебен спрямо исляма.

Семейните и социални ценности

Филмът представлява алегория, посветена на отношенията в турското общество. В центъра на повествованието е жена с името Мерием, която в началото на 2023 година заминава със съпруга си и с дъщеря си от засегнатите от земетресението райони в Истанбул. Семейството принадлежи към ислямска секта, която ги е приела. Всичко това е фикция, но напомня силно за общността „Исмаил Ага“, която е приближена на правителството на Ердоган. Тя попадна в центъра на медийното внимание, обяснява „Зюддойче Цайтунг“, след като допусна мъж да се ожени за шестгодишно момиче.

Изданието разказва сюжета и по-нататък: на другия полюс в сериала е светски психиатър – кемалист по убуждения, който лекува един от членовете на сектата. Т.е. един срещу друг се изправят двата полюса на турското общество. Става дума и за това как членовете на сектата се отнасят към представителите на държавата като например полицаите. Показани са фанатици, които заради близките си отношения с правителството се чувстват над закона – и гнева на другите, на светските хора.

Именно светски ориентираните турци подкрепят смелостта на телевизионния канал, който се ползва с все по-голям зрителски интерес: първата серия е била гледана от над четири милиона души, при втората, която засега е последна, аудиторията почти е надхвърлила седем милиона. За зрителите сериалът е един вид вентил, от какъвто те имат нужда, особено след преизбирането на Ердоган миналата година, пише „Зюддойче Цайтунг“.

Не чак толкова фиктивна история

Fox TV е една от малкото турски телевизии, които все още си позволяват известна дистанция спрямо правителството, пише германската медия. В третата серия, която Fox TV възнамерява да излъчи след принудителната пауза, става дума за това, че малолетната дъщеря на Мериам трябва да бъде омъжена. Оттам нататък не е изненадващо, че и общността „Исмаил Ага“ наред с другите се дразни от сериала. Сектата настоява за забрана. Тя засега не е наложена, но може да се предположи, че борбата ще продължи – с помощта на влиянието, с което сектата разполага в Анкара.

„Зюддойче Цайтунг“ заключава, че оттук нататък историите на "Kızıl Goncalar" ще са две: едната ще е фиктивната на екрана, която отразява това, което се случва в действителност, а другата – реалните проблеми около самия сериал: как се отнася страната към него – към фикцията, която съвсем не е толкова фиктивна. След наложената забрана от контролния орган режисьорът написа в платформата Х, че работата продължава. Т.е. - и сериалът ще продължи, както и скандалът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: Турциясериал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
5
 
! Отговори
Поздравявам ви преди 3 месеца
С песента на Фараона от Книжа!Много е хубава!
40
20
 
9
 
! Отговори
Мразя БеГето преди 3 месеца
Много рус0роби в тая малка държана нява как да не е яка абуригеноплебейска мизерия
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 42 Никакъв българин не си - мазен т*рчин си
38
27
 
8
 
! Отговори
Ние българите преди 3 месеца
Сме били велики когато сме цили част от великата османска империя
37
2
 
16
 
! Отговори
Ма много си наивен! преди 3 месеца
До В БеГе има - И българи, и турци учат различни чужди езици, като същевременно говорят и официалния език на страната ни. Само екзотичните махали си говорят на техния си език, а български и турски са научили криво-ляво, колкото за оценка "среден (3)". Хайде сега кажи ми, кой е най-велик на тази държавна територия? Само един-единствен етнос не признава друг език освен своя и живее на издръжка на данъкоплатците от останалите етнически общности! Защото е най-ценен и се размножава най-бързо!
36
4
 
22
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 месеца
религиите са най-голямото зло което човечеството е създало...
35
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 32 Точно така. Затова и балканите са толкова изостанали спрямо останалата Европа. Защото сме били в мега "великата" империя. А м/у другото, някой може ли да ми напомни за някаква впечатлявща архитектура или инфраструктурата оставена от османците (нещо типично за великите империи) аз освен за няколко грозни джамии не се сещам
34
22
 
9
 
! Отговори
В БеГе има преди 3 месеца
Три официални езика Български Турски и Английски
33
6
 
13
 
! Отговори
До Каквото и /14/- 2 преди 3 месеца
..., когато воюват. Плюс озверялата еврейската върхушка да има контрол над Пътя на коприната - там, в Азия, им пречи Велика България. Тук, на Балканите, отново България пречи да овладеят контрола над друг търговски път. И наемат всякакви плавателни съдове, за да довлекат от Мала Азия тълпи, каквито успяват да съберат. Иначе, дори и при феодалната разпокъсаност и силно намалялата поради чумата армия, пак нямахте никакъв шанс да удържите балканите.Пет века сосахте данъци, с това злато сте "велики"
32
3
 
8
 
! Отговори
Кемал Ататюрк преди 3 месеца
Обичам да ям българско сирене прането в Турция странно но в България е с по лошо качество и е имитиращ продукт.
31
3
 
19
 
! Отговори
До Каквото и /14/- 1 преди 3 месеца
И защо е "велика"? Защото преди шест века и половина в преминаващата от Среновековие към Ренесанс Източна Европа се довличат многочислени гладни, но фанатизирани пълчища, чието социално развитие е на ниво ранен военен феодализъм - нещо, което Европа е преодоляла 7-8 века по-рано. Само че за края на Средновековието е характерно раздробяването на държавите на отделни княжества. Прибави и току що отминалата чумна епидемия, унищожила и татарската армия, която българските царе винаги наемат, когато
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 29 никой не те е питал
29
15
 
11
 
! Отговори
Кемал Ататюрк преди 3 месеца
28 Аз избягвам всичко българско по голяма отрова и по мия от българското няма
28
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 24Като цяло избягвам всичко турско - нискокачествена отрова е.
27
7
 
7
 
! Отговори
В чужбина преди 3 месеца
Живея в турска махала пускат българска чалга
26
4
 
16
 
! Отговори
Слава на преди 3 месеца
Кемал Ататюрк
25
9
 
19
 
! Отговори
Емпайър Стейт преди 3 месеца
Турция беше красива, свободна, развиваща се държава, когато кемалистите я управляваха. Такива все още са в европейската част. Диктатурата и Шериата ще я провалят.До 16: Самият ви пророк го влече това. Коранът е над всякакъв светски закон и Конституция, нали така? Да следвате Мохамед и неговия начин на живот, неговите закони, нали така?Точно този парадокс разглежда този сериал и за мен ще е интересно да го гледам. С този маркетинг ход, турците постъпиха много умно.
24
7
 
8
 
! Отговори
Данеби да преди 3 месеца
Предпочитате индийски серяли пред турски??
23
6
 
6
 
! Отговори
Севи Юорум преди 3 месеца
Алаах Алаах
22
10
 
12
 
! Отговори
Ченгене сеир парлама преди 3 месеца
Каква поредна ромска драма.!.