Румен Радев: Подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет

Президентът заяви, че не трябва да делим руската кръв от българската
24 авг 2024 11:35, Нели Христова
97
Румен Радев: Подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет
Снимка: БГНЕС

Подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет, на обичта към Отечеството, символ на възродения български дух и на саможертвата в името на свободата. Това заяви президентът Румен Радев по случай 147 години от Шипченската епопея.

Той подчерта, че многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината.

Радев определя Шипка като кръстопът на историческата ни съдба. "Символ, че борбата за справедливост и по-добър живот никога не е обречена и че всяка битка в името на България може и трябва да бъде спечелена. В днешния ден отново се прекланяме пред падналите синове на руския и на много други братски народи от армията на руския император Александър II, пред нашите опълченци и доброволци, без да делим пролятата за България кръв. Веднъж напоила земята ни, тя завинаги остава кръвта на българската свобода“, категоричен е президентът Радев.

Той отбеляза, че се навършват 90 години от издигането на монумента.

"Камък по камък и за вечни времена дедите ни издигнаха на този прочут връх Паметника на свободата. В основите му вече 90 години българите от близо и далеч полагат венци и цветя в знак на почит към паметта на загиналите и на вярата ни в бъдещето на България. Наш дълг е да съхраним завета на предците ни и да го пренесем непокътнат през времето в името на бъдещите поколения. Поклон пред паметта на героите! Да живее България!", заяви Радев.

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от Политика
Илхан Кючюк с въпроси до ЕК относно злоупотребата с власт
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
3
 
! Отговори
Ботев и Левски преди 3 седмици
Съжаляват ме си дадоха живота за бо к лу ци като вас и роби на комунизма!
31
3
 
7
 
! Отговори
МишелОтСъпротивата преди 3 седмици
Има доста българи които се осъзнаха вече за какво става дума!Как 44та Червената чума окупира родината ни и я разграбва и унищожава в полза на Русия но червени бо к лу ци от тези родове ограбили България управляват и до днес задкулисно!
30
4
 
3
 
! Отговори
нн преди 3 седмици
Опълченците са в състава на руската армия, отряда е създаден извън днешните предели на Б-я. "символ на възродения български дух" Организирани от руснаците опълченците се оказват точните хора на точното място в точното време. На Шипка те са герой, но без руснаците сега може би нещата щяха да бъдат много, много по-различни.
29
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма нужда от такова нещо като национална памет. По генетична памет сме подобни на румънците, тоест по само някакво стечение на обстоятелствата сме това, което сме, както и македонците и няма абсолютно никакво значение сега турски ли ще говорим или румънски. Просто няма нужда от такава държава и от такъв език. Все едно е.
28
3
 
7
 
! Отговори
БеГе Опълченец преди 3 седмици
А окупацията на руските поробители е национален срам
27
3
 
4
 
! Отговори
Румен Копринков преди 3 седмици
Коя беше тая мутра?
26
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тайният коварен замисъл на заговорниците срещу Българите от Генщаба на руското командване срещу върховното желание и воля на императора, е да хвърлят колкото е възможно за по - дълго време крипто - Българския руски активиран елит във вихъра на войната заедно с активирания духовен и бунтарен елит на поробените Българи в Османската империя, да се подложат на жертвено заколение и изтребление от турците, за да може турците да спечелят войната и оправдан геноцид над Българското поробено население
25
10
 
1
 
! Отговори
шиши преди 3 седмици
слава русия
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Във войната в руската армия се включват основно доброволци, които всички до един са Българи и крипто - Българи, съставящи духовния, интелектуалния и бунтовнически прогресивен елит на Русия, знаещи Българския си произход, под обществения натиск на който руският император Александър II обявява и войната срещу Турция, искрено желаещ спечелването й и осбобождаването на България.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Войната не е замислена като Освободителна от мозъците на руския Генщаб, състоящ се само от изявлени антибългарски ционисти неруснаци, юдео руснаци, юдео византийски фанариоти и др. подобни заговорници срещу Българите, а като поредна коварна ционистка провокация срещу Османската империя с цел провокиране на Българите с надежда за освобождаване и независимо от победите оставяне на Българите в ръцете на подлудените и резонно озверели турци за окончателно изтребление на Българите!
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
147 ГОДИНИ ПО-КЪСНО ТУРЦИЯ ТЪРСИ РЕВАНШ И ГО НАМИРА...А ПАТРЕОТАРСТВОТО НА ДРУГАРЯ РАДЕВ Е ЗА ЛИЧНА УПОТРЕБА!
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Време е да се освоботим от американското робство,
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ккк, Нямай никакви съмнения, че всеки герой от Шипченската епопея ще бъде изкаран или ЛБТМ активист или най-малкото с нетрадиционна ориентация. Посолството копаят. Ще има очна ставка на експерите на посолството и те ще направят експертиза на всички налични картини от онова време. Те ще съблюдават всеки цвят и комбинация от цветове в облеклото, които да издават някои съвременни схващания за нормално, нетрадиционно и скандално хетеро. Очаквам тази брошура да се появи по училищата още догодина.
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
147 СЛЕД ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ БЪЛГАРИЯ Е ТУРСКИ САРАЙ,ЗАОБИКОЛЕН ОТ РУСКИ ПЕТРОЛ,ПАЗЕН ОТ АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ,ХАРЧЕЩ НЕМСКИ (ЕВРО) ПАРИ!!!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Уникални автентични разсекретени документи ни разкриват кои невидими свръхестествени сили и войни режисираха и управляваха бойните действия на Руско - турската Освободителна война и помогнаха на Българите и на руските крипто - Българи да вземат акъла на шашнатите и суеверно зомбирани и побъркани турци и да ги побеждават по бойните полета и сюблименните моменти на Шипка, като ви давам моменти от култовия ни неоисторически академичен постинг и други нови документи...
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ДОКАТО БЪЛГАРИТЕ ПРАВЯТ БУТАФОРНИ ВЪЗТАНОВКИ НА ШИПКА,ТУРСКАТА ДЪРЖАВА И ЛИЧНО ЕРДОГАН СЛЕДЯТ ЗОРКО ТУРСКАТА ИКОНОМИЧЕСКА ИНВАЗИЯ!
16
1
 
1
 
! Отговори
ЛИБЕРАЛИТЕ преди 3 седмици
ТАКА ЛИ МИСЛЯТ
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ДА...А СЕГА НЕЩИЧКО БИ ЛИ КАЗАЛ ДРУГАРЯ РАДЕВ ЗА ТУРСКАТА ИКОНОМИЧЕСКА ИНВАЗИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ.СТОИТЕЛСТВО,ХОТЕЛИЕРСТВО ЗА ПОЧТИ ИСЦЯЛО ВЕЧЕ В РЪЦЕТЕ НА ТУРСКАТА ДЪРЖАВА!
14
3
 
1
 
! Отговори
Кукунелченце, преди 3 седмици
а какво е казал0 про100 КирчУ за българското опълчение? Все пак е завършил0 ХарварТ... :)
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази вечер на 23 август 1877 г. се разиграват епичните и свръхестествени събития на решителната битка за отбраната на Шипка и за Освобождаването на България от 500 годишното турско робство, най - старшното и жестоко и най - дълго робство на света!