Румен Радев: Подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет

Президентът заяви, че не трябва да делим руската кръв от българската
24 авг 2024 11:35, Нели Христова
97
Румен Радев: Подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет
Снимка: БГНЕС

Подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет, на обичта към Отечеството, символ на възродения български дух и на саможертвата в името на свободата. Това заяви президентът Румен Радев по случай 147 години от Шипченската епопея.

Той подчерта, че многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината.

Радев определя Шипка като кръстопът на историческата ни съдба. "Символ, че борбата за справедливост и по-добър живот никога не е обречена и че всяка битка в името на България може и трябва да бъде спечелена. В днешния ден отново се прекланяме пред падналите синове на руския и на много други братски народи от армията на руския император Александър II, пред нашите опълченци и доброволци, без да делим пролятата за България кръв. Веднъж напоила земята ни, тя завинаги остава кръвта на българската свобода“, категоричен е президентът Радев.

Той отбеляза, че се навършват 90 години от издигането на монумента.

"Камък по камък и за вечни времена дедите ни издигнаха на този прочут връх Паметника на свободата. В основите му вече 90 години българите от близо и далеч полагат венци и цветя в знак на почит към паметта на загиналите и на вярата ни в бъдещето на България. Наш дълг е да съхраним завета на предците ни и да го пренесем непокътнат през времето в името на бъдещите поколения. Поклон пред паметта на героите! Да живее България!", заяви Радев.

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от Политика
Илхан Кючюк с въпроси до ЕК относно злоупотребата с власт
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
6
 
! Отговори
None преди 3 седмици
Мръсните руZки гадове да вървят по дяволите.
51
4
 
5
 
! Отговори
None преди 3 седмици
Да говориш за подвига на българските опълченци и да подкрепяш РуZия след всички престъпления, които извърши в Украйна, е пълна мизерия на духа и обида за опълченците.
50
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По време на Руско - турската война в Ямбол в бил Генщабът на турското командване, откъдето голям отряд от черни психотронни магове юдео - фанариоти и ходжи и имами от езотеричната служба на мюзюлманите, е в постоянни молитвени пси - енергетични ритуали и заклинания и черни магии, провеждани на Безистена и на строго охранявания Зайчи връх, с цел психично въздействие върху участниците в бойните действия и върху хода на военните действия.
49
3
 
5
 
! Отговори
Вова преди 3 седмици
Мурzилнико, кажи как подвига на украинците в Курск е стожер на националната им памет.
48
3
 
6
 
! Отговори
Държавата е виновна преди 3 седмици
Къде е стъпил съвецкии ботуш все е а нална ко 4ина на мутри и ченгесари
47
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Светилището е активирано от Българското Исусово - Мариини жреци в конспиративно съзаклятия с посветени Българи с визши военни чинове сред руската армия като Генералите Скобелев и Столетов, поради невъзможност да се ползват двата централни планетарни светилищни комплекса Безистена и Зайчи връх Кабиле, които са охранявани най - строго и плътно от съсредоточените за тази цел многохилядни елитни турски военни части в Ямбол и Ямболско по време на цялата война!
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тотален геноцид над Българите в Стара Загора, Ямбол и Сливен е само малка част от пълното изтребление на Българите от дивите османлии в комбинация с юдео византийските фанариоти и юдео ционистите, което щеше да последва, ако войната бе загубена пак от Българите на Светилището Орлово гнездо.
45
1
 
5
 
! Отговори
11 преди 3 седмици
Жалко, тук коментират само някакви напълно завършени неграмотни луди.
44
3
 
2
 
! Отговори
Нека Америка преди 3 седмици
Да прави България Американски щат и да се командва директно от официалната американска власт!Без български нищо ж ества!
43
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Необяснимото досега желание на Сюлейман Хюсни паша да се превземя на всяка цена Орлово гнездо, след като цялата турска армия е била вече преминала по пътя заобикаляш върха и го била обградила. Ако турските войски наистина са имали за цел преминаването през прохода към Плевен, както ни будалкаха досега и турски, и руски, и наши историци и военни специалисти!
42
2
 
3
 
! Отговори
България от 44та преди 3 седмици
Територия на червени содомити мутри и съмнителни ДС бизнесмени ограбващи народа!Народа умишлено се изпростява с чалга.Целта е 4иFутската власт да пороби завинаги и да унищожи етническите българи като ги подлага на геноцид!
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия е дошла тук за да се разшири до "топлите морета", но на Берлинския конгрес Великите сили са й били шута от България.
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Шипка е каскаден мега светилищен комплекс с централно командно светилище култовата скална изкуствено построена мегалитна енергийна пирамида Орлово глездо, което е главният езотеричен пси - енергиен команден пункт на посветените Българи, които поради тази причина става обект и цел номер 1 за превземане от иначе безумните и безмислени за непосветените атаки и обсади от турската елитна армия и позиция на тогавашната и сегашна военна наука. Понеже турците са искали да завладят Орлово гнездо!
39
3
 
3
 
! Отговори
Русняците преди 3 седмици
За награда после са им изпивали домашната ракия на Опълченците и са изнасилвали жените им.
38
1
 
2
 
! Отговори
Историка преди 3 седмици
42 Абосолютен Факт!
37
3
 
5
 
! Отговори
факт преди 3 седмици
Опълченците са използвани от русия за пушечно месо за да няма после кой да се съпротивлява срещу тяхната окупация на България !
36
2
 
4
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 3 седмици
а за руснаците дето *дошли да ни освобождават* що нищо не казва :)
35
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Битката на Шипка и въобще цялата война, се води между святите и праведни Българи от Дуло от Всемирното Бяло Братство сред Българския и техните родственици от изродени кланове на Дуло и черни - психотронници на ходжи и имами от османските турци и техните съюзници подстрекатели: черните магове юдео - фанариоти и юдео - ционисти от османската империя за затриване на Българския феноменален етност от Исус и Мария Магдалена в поробена България още от времето на византийско робство на България 518-681г
34
1
 
1
 
! Отговори
Агент 007 преди 3 седмици
Внимание 4инге от ГДБОП се занимава с имотни престъпления с апартаменти та възрастни хора които почиват при съмнителни обстоятелства!!!!!Ще има Груб а нален секс обещавам!!!!
33
3
 
6
 
! Отговори
Ботев и Левски преди 3 седмици
Съжаляват че си дадоха живота за бо к лу ци като вас и роби на комунизма!