Николай Николов ли ще замени Калин Стоянов като вътрешен министър?

Той е едно от най-вероятните имена
24 авг 2024 07:13, Нели Христова
111
Николай Николов ли ще замени Калин Стоянов като вътрешен министър?
Снимка: БГНЕС

Главен комисар Николай Николов е сред най-вероятните имена за бъдещ министър на вътрешните работи, който да смени Калин Стоянов, съобщават от в. "Труд".

Николов бе дългогодишен директор на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от 2006 до 2022 година, а след пенсионирането си от системата на МВР първоначално стана съветник по въпросите за намаляването на риска от бедствия на вицепремиера и МВР министър, а в последствие бе назначен от Гълъб Донев и за заместник-министър на вътрешните работи. Последната му професионална позиция му пък бе съветник на досегашния МВР шеф Калин Стоянов.

За разговори с него потвърдиха неофициално пред "Труд" източници от Министерски съвет. Самият Николов също, потърсен от нас за коментар, не отрече да е воден подобен диалог с него. Той бе лаконичен в изказването си, като нарочно отказа да коментира настоящите драми около МВР, и също така не отрече да е сериозна опция за бъдещ министър. "Ще говорим по-късно", очерта отворен хоризонт на нашия въпрос той.

Спекулациите относно министерското кресло в силовото ведомство в последните дни са немалко. Така например се спрягаше и фигурата на бившия вътрешен служебен министър по време на кабинетите на Радев и Гълъб Донев Иван Демерджиев, но вчера пред „Труд" той категорично отрече да е бил търсен по този повод и съзря в тези спекулации страх от "определени кръгове" МВР да бъде оглавено от човек, който наистина да се бори с купения вот.

Сред възможните опции за МВР министър са също и Стоян Темелакиев, настоящ заместник на Калин Стоянов. Той бе уволнен по време на „некоалицята" след протестите срещу БФС и последвалите екцесии, но през април отново бе върнат на поста. Останалите замове - Христо Стефанов и Тони Тодоров също са били обсъждани, както и Атанас Илков, шеф на Националната полиция.

Що се касае до останалите министри в проектокабинета, които премиерът Димитър Главчев следва да представи на президента в понеделник, то съществени промени не се очакват, особено в най-важните ведомства. С изключение на това, че най-вероятно Главчев ще се откаже да съвместява и длъжността на външен министър, като най-вероятно такъв ще стане досегашният заместник-външен министър Иван Кондов, дългогодишен дипломат от кариерата. Самият настоящ премиер пък заяви в началото на седмицата пред колегите си в МС, че ако зависи от него, не би сменил нито един от тях, но след срещата си с президента Радев ясно намекна, че ще махне Калин Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от Политика
Димитър Ганев: Не виждам дори малки сигнали на разрешаване на кризата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
46- заплатите в полицията започват от 1022лв- това ти харесва ли- в Германия мин заплата е 3980лв
45
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който и да го смени, ако не го назначат Киро, който каза, че: "Само с наше МВР ще правим избори", ще бъде заклеймен и употребен да го сатанизират понеже са некадърници и без ала-бала с президента отиват в киреча.
44
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
41- и как точно ги държат ГЕРБ съд, прокуратура- или това са удобни опорки и наративи- да де ама не...партиите крали та се о с ра л и се чудят как да защитят боса с юмрука, че нещо започна да олеква- бай Доан- 195 000 000 лв от Цанков камък- велик хидроинженер, 30 000 000 милиона от Вълчо за ТЕЦ Варна- та къде точно е ГЕРБ....а бай дамаджан на една маса с видни престъпници, ходили и в мин на МВР, а пуделите с евраците, а хилядите емигранти пуснати и превозени през БГ- организирани от него...
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЦЯЛОТО МВР ПЛАЧЕ ЗА ПРОМЯНА
42
8
 
1
 
! Отговори
нн преди 3 седмици
Николов ще ликвидира ли купения вот, защото в главите на политиците е само това и нищо друго. Като че ли МВР е само за това? К. Стоянов е човека вършил си работата съвестно в МВР, но ПП го компрометираха и го махат незаслужено. Гласове са се купували и пак ще се купуват докато партиите получават народното левче, имат пари, купуват и влязат ли в НС знаят, че те ще се върнат с лихвите. Ако им спрем левчето ще се види кой колко струва и го бива в политиката.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Калинчо ако е разчитал на Банкянския, значи се е объркал жестоко :))
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
35- Ха съ спри и не дрънкай за МВР- никой вече не иска да работи в МВР- има недостиг на 15 000 полицаи- заплатите са обидно ниски и хората заминават в ЕС- много скоро ще се наложи да внасяме полицаи и пожарникари от Индия и Афганистан- само че и те на някой месец ще избягат както избягаха от хотелите!
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Докато ГЕРБ продължават да държат Съд, Прокуратурата и полиция, забравете за честни избори и промяна.
38
1
 
8
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 3 седмици
Този Николай Николов не е ли бащата на Калинка Илиева с купената диплома в правителството на Борисов,която после я изгониха???
37
0
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 3 седмици
Така лесно се манипулира.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Язък че Калинчо вдигна юмрук, сега ще е никакъв :))
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредния пионка на Тиквата и Сви нята. В Перник е известен като Кольо Пияндето.
34
2
 
3
 
! Отговори
Герберунгел преди 3 седмици
Кака Николинка
33
1
 
7
 
! Отговори
До 21 преди 3 седмици
Най- смисленият коментар.Браво! А как Ви звучи разговор между полицаи по време на изборния ден : "Наште водят на ваште". Системата на МВР деградира малко,но сигурно от 2013- 14 г.насам.Никаква приемственост,послушковци се издигат на ръководни постове,съставът е немотивиран.Слаба ,дори липса на кадрова политика.МВР е хаос.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На Тиквун човека. Сега разбрахте ли кой е премиерът в сянка. В България продължава да управлява Задкулисието.
31
5
 
1
 
! Отговори
MAРАШ преди 3 седмици
Тоя е човек на Гълъба
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пак гербераст и Тиквен лакей. Няма спасение от тия.
29
0
 
8
 
! Отговори
ех тикваа преди 3 седмици
На Бойко не му стига, че си пазарува ромите от махалите винаги и неговия корпоративен вот - безполезните калинки от всякаква администрация, крупните бизнесмени, които си заставят работниците и малкото хора с къса памет и не много висок интелект, ами иска и да се застрахова. Да може да си подправя спокойно бюлетини, протоколи, че и цели чували даже.
28
0
 
7
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 3 седмици
Мдааа, сменяме една калинка с друга николинка... Забавни сте! :) :) :)
27
4
 
2
 
! Отговори
Любо нета преди 3 седмици
Защо ни занимавате с глупости.Има ли значение дали ще е Йордан или Петкан.