БСП иска край на преговорите с Украйна за оборудването за АЕЦ "Белене"

Социалистите внесоха проект за решение в парламента
28 юни 2024 11:01, Красимир Ангелов
167
БСП иска край на преговорите с Украйна за оборудването за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "БСП за България" внася проект на решение за спиране на преговорите с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене".  

Това обяви на брифинг пред журналисти Драгомир Стойнев от "БСП за България", който е и заместник-председател на 50-ото Народно събрание.

Той определи като национално предателство продажбата на оборудването, предвид съвместимостта му с това от АЕЦ "Козлодуй" и непрекъснатите ремонти на шести блок на атомната ни централа.

От изслушването на министъра на енергетиката стана ясно, че засега има две становища на НЕК, че оборудването за АЕЦ Белене е съвместимо с това на АЕЦ Козлодуй. “Считаме, че ще бъде национално предателство ако продължат преговорите за продаване на това оборудване на Украйна”, смята Стойнев.

Той предложи експерти да дойдат и да кажат дали това оборудване може да се използва. “Ако оборудването на Белене е съвместимо с това на АЕЦ Козлодуй, не виждаме защо трябва да се продава на Украйна. Един парогенератор за АЕЦ Козлодуй ще отнеме пет години да се изработи или да бъде намерен”, подчерта Драгомир Стойнев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от Политика
Борисов: Не знам защо Радев се отказа от срещата на НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
8
 
! Отговори
ЛЕЛЯ ПЕНА преди 6 дни
ЕЕЕЕЕЕЕ,СПРЕТЕ СЕ МАЛКО ИЛИ ОГЛАДНЯХТЕ И ОТ БЕЛЕНЕ ЩЕ КРАДЕТЕ,КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ.ЖАЛКИ ПОРО-СЯЦИ!
45
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Твърде много внимание обръщате на брътвежите на разни нещaстни камунeта. Тоя като беше министър не смееше да се появи на улицата без охрана да не го бият миньорите, сега тръгнал акъл да ръси!
44
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Колкото по - бързо се свърши с Киевския режим толкова по-добре за България!
43
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен ако трябва да се купуват части на Първа Атомна..от къде при сегашната ситуация..Да останат за резервни части. -------- кви части ве братчет? Тва да не ти москвича да го ремонтираш с тел?
42
3
 
7
 
! Отговори
до експерта преди 6 дни
До Зозотолкова са модерни,че чак отработеното гориво остава подарък на България завинаги,това е най-големият обир на държавата,защото веднъж запълнен капацитет за съхранение на използвано ядрено гориво = спиране на "свръх модерната" централа.... дано не е много облачно и да е с кюфтета най-добре!
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Преди 2-3 години гербаджийката Теменужка Петкова в качеството си на енергиен министър публично заяви,че в контактите ни напрежението е 22 МЕГАВАТА.С такива специалисти какво да очакваме.Само кражби и покорен евроатлантически слугинаж.
40
0
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 6 дни
Как вярвате на политик , който си е цопнал огромен бар на плажа и го пали регулярно в края на всеки сезон заради застраховката ?
39
3
 
11
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 6 дни
Лошото е, че когато стане дума за проект за толкова много пари, независими експерти няма. Всички са на хранилка някъде (както и политолозите). Излиза някой от някоя хранилка и казва: "Реакторите за АЕЦ Белене са остаряла технология". И не е необходимо да доказва дали е вярно или не. А оттам нататък продажниците в парламента и правителството си знаят какво се очаква от тях. Правителството на Бойко спря строителството на АЕЦ "Белене" след посещение на Хилари Клинтън. Сега Посолството е достатъчно.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимна преди 6 дни
Не бяха ли казали, че французите са проявили интерес за строеж на АЕЦ Белене.
37
1
 
6
 
! Отговори
ароматния пръч преди 6 дни
Само им дай пиар на тези,било с пари за деца,било с АЕЦ,та белким някой замести на избори бабите поели път към Рая.
36
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Имаме обурудване, което трябва да използваме за наши интереси,а и без това са платени милиарди. И може да се построи АЕЦ Белене и да се печели от нея. А какво става - от посолството ни натискат да подарим реакторите работещи с руско гориво на укрите, които са във война с Русия и от където само може да закупят гориво. А според ппдбгерпдпслгтб+ трябва да ги подарим.
35
1
 
13
 
! Отговори
лъган неведнъж преди 6 дни
Нали правиха референдум застроежа на АЕЦ "БЕЛЕНЕ",а на следващата година взеха и властта - правителството на Орешарски и построиха ли го?БСП отече в канала.Нинова улучи джакпота с президента и на негов гръб взеха 85 депутата,а можеха и да победят,ако не бяха изказванията на Нинова за тотална ревизия на управлението на ГЕРБ,което напомни на народа картата с лагерите на СДС.След това пък се скара с президента,дори преди балотажа от нейна страна бяха най-яростните критики към него.Е,стигна 19 депут
34
6
 
11
 
! Отговори
Българин преди 6 дни
Националното предателство беше, когато ги купихте тези реактори, без подписан договор, да ни стоят на склад и да харчим милиони за да си ги държим! И точно тази партия да говори за предателство, е повече от перверзия! За тях партийният интерес винаги е стоял на държавния!
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Не е ли ясно? 29...трябва да се строи от руснаците Белени..обясни при сегашната ситуация,как да стане..
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Твърдо...за....щом е съвместимо няма какво повече да се дебатира...Така или иначе ако трябва да се купуват части на Първа Атомна..от къде при сегашната ситуация..Да останат за резервни части..иначе трябва да се сменят реакторите...отново в батака...
31
0
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 6 дни
До Радо: Това, първо не е вярно, и второ няма връзка с темата. Нещо за оборудването за АЕЦ да напишеш? Нямаш опорна точка?
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
С енергийни министри и видни АнаЛизатори,които закона на Ом не знаят и с гербаджийски шеф на АЕЦ Козлодуй-бивш продавач на банички толкоз.Важното е от ПосолствоТО да са доволни и грантовете и топлите местенца да вървят.А заспалото стадо друго не заслужава.
29
2
 
13
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 6 дни
Нашите политици трябва да престанат да ни залъгват с русофилство/русофобство и да започнат да поставят на първо място интересите на България. В това са се заклели и депутати и управляващи. Не е в интересна България да продава на безценица оборудване за АЕЦ, а да купува в пъти по-скъпо за друга АЕЦ. Ето ви два проекта: АЕЦ Белене и седми блок на АЕЦ Козлодуй. Нито единият, нито другият могат да се строят без държавни гаранции. Да строим и по двата (ако имаме пари) или по-евтиният т.е. АЕЦ Белене.
28
8
 
7
 
! Отговори
Радо преди 6 дни
Сутрешното проучване по БТВ показа че БСП е отишло на 4 процента. Та да духат супата
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Няма страшно Укр ще ни го препродаде изгодно