Процесите в ДПС са ключови, но се задават избори

Посланията от трибуната бяха начало на предизборна кампания
4 юли 2024 11:47, Инна Ангелова
12

Вероятността, че вървим към нови избори нараства прогресивно. Това е най-логичният развой на нещата. Политическата ситуация коментираха социологът Елена Сариева и политологът Николай Найденов.

"С вчерашното разцепление на ПГ на ДПС се засенчи по-малката фрагментация в ПГ на "Величие". Напрежението ескалира, намирането на консенсуси за работещо редовно правителство е все по-малко вероятно. Всеки един неуспех да изпълниш мандата се връща като бумеранг върху теб", каза Дариева в предаването "България сутрин".

Според политолога Николай Найденов някои от дебати в парламента са на “кръчмарско ниво”. Нещо повече - виждаме желание да се прехвърли отговорността.

Дариева обясни, че сформирането на управление е отговорност на първия.

"Всичките послания, които се чуха от парламентарната трибуна, бяха като начало на нова предизборна кампания. Задълбочаваха противоречията помежду си, наричат се врагове. В тази много изострена борба за надмощие губещи са всички политически сили", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

"Трупаме проблем след проблем и оставаме ненаказана корупцията. Гражданите се отблъскват. Виждат, че не може нищо да се промени", коментира още Найденов.

Ситуацията в ДПС е ключова. Дори и да не се беше случило разцеплението, пак нямаше да бъде подсигурена подкрепата на първия мандат. Сариева посочи, че ДПС ще свика вероятно националните си органи и че процесите тепърва предстоят - трудно е да се предвиди как ще се разиграе ситуацията, но усложнява кризата в политиката.

"Изборите не се явяват решение. Неслучилата се ротация е една от причините за ниската избирателна активност. Голямата част от българските граждани се чувстват непредставени. Едни избори през есента ще доведат до още по-ниска избирателна активност. Нещата изглеждат все по-лоши. Вторият мандат е горещ картоф, който никой не иска да получи", добави Дариева.

По думите на Найденов всеки един мандат зависи от "оптиката, която политиката изгради". "Трябва да има добър синхрон между партиите", категоричен е той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: НСизборикабинетпартии
Още от Политика
Партия на президента ще спечели 60% на следващите избори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
09 преди 2 дни
Нали вчера се избраха
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Пицата е малка, гладните са много, всеки иска по-голямо парче !
8
0
 
1
 
! Отговори
Happy 4th of July преди 2 дни
В ДПС тържествата по повод Денят на Независимостта настъпиха ден по-рано - Доган отбеляза своята независимост от Пеевски. Ролите се размениха и този път Доган от засада изскочи с насочен към Пеевски газов пистолет
7
0
 
2
 
! Отговори
до Таня преди 2 дни
Мисля, че грешиш. Голяма част от електората на ДПС вече са индуси, това си дава влиянието и върху ръководството. Отделно включилите се в тази партия български ибрици. Пък и част от младите турци са си евроатлантици, не по-умни от редица млади българи. И така.
6
2
 
4
 
! Отговори
аха преди 2 дни
Тия в НС започнаха да приличат на някакъв зверилник. Всеки срещу всички, озъбени и оцъклени, ще си изгризат гърлата. България е някъде много назад в мислите им, освен може би на Възраждане. Въобще, типични продукти на демокрацията и евроатлантизма. Първото 35 години ни учи, че трябва да сме абсолютни егоисти, а второто от 10 години ни обяснява, че трябва да сме и геюве. Народното събрание е представителна извадка на резултатите.
5
2
 
5
 
! Отговори
ТАНЯ преди 2 дни
Каквото и да си говорим, ДПС е Доган. Затова и масово го слагат на предизборните плакати, ако и да не участва официално вече в партията. Не слагат Пеевски...Сега Пеевски може да се окаже с етническа партия без турски електорат, което значи -0.Или е ***, или е много ***.В общи линии, политическата му кариера си е до тук.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
То ДПС за избитите са ясни,но крадците от ПП че им паднат още с 300 избирстелитеюите ,а да им е честито ,7 %за изборите гадове мушеници
3
0
 
0
 
! Отговори
Театър "Събрани преди 2 дни
Шута на Доган срита Пеевски в междускутието :)))))))))))))))))))))))))) Не ви ли е любопитно как всички бяха убедени, че ИТН и Величие ще подкрепят кабинета на ГЕРБ и Пеевски - а какво се оказа, че всичко било ясно още предната вечер да няма кабинет.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 2 дни
Дупеевски шъ го тричат Доган и Борисов.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Предлагам всички ние които не гласуваме на изборите есента да отидем да гласуваме като изберем бюлетина не подкрепяме никого да влезем вътре в парламента това ще е урок и голям звучен шамар за всички български политици без изключение в България.