Политолози: Редовно управление вероятно няма да има

Проф. Николай Найденов и доц. Светослав Живков пред Bulgaria ON AIR
21 юни 2024 15:24, Анисия Иванова
42
Политолози: Редовно управление вероятно няма да има
Снимка: Bulgaria ON AIR

Необходимите 6 гласа, за да може Рая Назарян да стане председател на 50-ото Народно събрание, бяха намерени. От ИТН обявиха, че ще подкрепят всички кандидати, само за да може да се отпуши работата на парламента. От партията на Слави Трифонов обясниха, че това не променя позицията им да не подкрепят опитите на ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство. От ИТН обаче поискаха третия мандат, за да съставят експертен кабинет.

"За да разберем накъде вървим в такива конкретни ситуации, ние трябва да направим една крачка назад и да видим какво е станало в предизборната кампания. Получи се един фронт на всички срещу ПП-ДБ. Прави изключение БСП, които си имат свои вътрешни проблеми, но всички останали партии базираха кампанията си срещу ПП-ДБ. Когато коментираме какво е станало вчера и какво ще стане след това, не трябва да забравяме този момент", каза политологът проф. Николай Найденов в студиото на "България сутрин".

Според него причината ИТН да подкрепят кандидата за председател на Народното събрание от ГЕРБ, но да не подкрепят правителство с първия и втория мандат е да се прехвърли вината към ПП-ДБ.

Бойко Борисов пък от своя страна настоя за управление между първите три политически сили - ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.

"Всичко е възможно при наличие на политическа воля. Поне към този момент индикациите от страна на "Продължаваме промяната"-"Демократична България" са, че няма желание за такава конфигурация. Очевидно тяхното желание е да съюзят ГЕРБ с ДПС при отсъствието на ПП-ДБ. Борисов обаче е опитен политик и разбира възможността на тази теза и не желае да влезе в коалиция с ДПС без ПП-ДБ. От тази гледна точка, шансовете за такава конфигурация не са особено реалистични", коментира анализаторът доц. Светослав Живков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че оставката на Христо Иванов е поредна част от политическата игра и уточни, че според него е правилно решение лидерите на партиите да подадат оставка при такива ниски резултати от изборите.

По думите на доц. Живков правителство вероятно няма да има, и ще отидем на нови избори,. Проф. Найденов допълни: "Правителство ще има, ако каруцата на ПП-ДБ се натовари достатъчно с вина".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от Избори 2024
ГЕРБ ще търси подкрепа другаде, ако ИТН има големи апетити
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И как ще има редовно правителство? Я да видим - първо увеличение на тока след седмица, а след 6 месеца идва и ... еврото! И става мазало. В такива условия кой ще иска да управлява редовно и да обере "пешкиро"?
38
0
 
1
 
! Отговори
Узурпиране на власта преди 6 дни
Няма криза тя е привидна ! Има си уж служебен кабинет който обаче е на ГЕРБ комисии - пак на герб местната власт е пак на герб без София и ама на Терзиев му разказаха играта и ще е най- неуспешния кмет на София ...така че герб си управлява и могат да ходят 10 - пъти на избори . През това време ще мине давност и на магистрали и на чекмеджани и на всичко и почваме на чисто !
37
0
 
0
 
! Отговори
Узурпиране на власта преди 6 дни
Истината е че щом Борисов пожелае другите падат на колене и казват да велики вожде вие знаете най-добре ! При тях няма народа ме избра ... да те избере народа трябва да си лично благодарен и да помниш кой те е избрал и пратил да те избира народа ... и народа щеше ли да знае нещо за тебе ако вожда не те беше представил .
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
За редовно управление може и да измислят някаква уродлива сглобка до следващите избори. Но със сигурност никога повече няма да видим партия с пълно мнозинство на изборите над 51% гласове. Според мен тази политическа криза с постоянно предсрочни избори ще продължи на малко 15 - 20 години. Докато поизмрат по старите поколения. После вече не се знае. Може и да държава да няма. Светът се променя.
35
0
 
2
 
! Отговори
Узурпиране на власта преди 6 дни
Не е лошо че герб си имат последователи ,въпроса е във това че те като партия действат непочтено те се стремяха да овладеят всички държавни структури и да назначат във тях свои хора по този начин стават недосегаеми за демократична държава това е недопустимо ,а тук е факт и корупцията остава неразследвана защото всичко е тяхно ,такова творение трудно се разгражда ,всеки твърди че такова нещо няма и никой не му нарежда какво да прави ,но се вижда че е точно обратното и как да се докаже ?
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До До 17===Истината е,че и рая,и минчев са гола вода и не стават за нищо! И двамата са нагледен пример за пропадналата ни държава,в която се вихрят политическите кухи и послушни калинки,които за огромно съжаление я унищожават!!!
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това беше един перфиден ку**Вен*ско-чалгарски номер за хвърляне на прах в очите на острите наивници!!! Мислите ли,че чалгаря съвсем случайно иска третия мандат,при положение,че имат един файтон депутати! Уйдурмата отдавна е спретната в сарая и подпечатана в посолсТвото!!! Стъкмена е следващата сатанинска отровна сглобка,необходима на господарите,за да ни вкарат във войната за пушечно месо и да затрият хилядолетната ни ДЪРЖАВАТА!!!
32
3
 
2
 
! Отговори
Рендето преди 6 дни
""""""От ИТН обявиха, че ще подкрепят всички кандидати, само за да може да се отпуши работата на парламента. От партията на Слави Трифонов обясниха, че това не променя позицията им да не подкрепят опитите на ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство."""""""" ----------- Казано - точно, ясно и конкретно!!!! Кво повече искате???
31
3
 
2
 
! Отговори
Защо не!? преди 6 дни
Защо не ми пускате коментарите! Какво ви притеснява!? Виждам, че отвратителните и несправедливи коментари към ГЕРБ си вървят свободно, но за ПП-ДБ и Радев не може! Гнусни сте! За СЕМ и прокуратурата сте, по скоро за ДАНС!
30
5
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 6 дни
ГЕРБ печели изборите и следващия път ще бъде с пълно мнозинство, ако предложи силно правителство на мнозинството! Няма да го изберат, но после останалите ще трябва да се обясняват защо българите ще сме пак на избори!
29
0
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 6 дни
До Анонимен Е, няма да са героите на жълтопаветна и розова България!
28
1
 
3
 
! Отговори
До коментиращ 6 преди 6 дни
Да, жълтопаветните герои няма! Българите не искат неспособни, корумпирани хора като Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Атанас Атанасов!
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ще има ново служебно и служебен премиер ще е Рая Назарян понеже Христо, Киро и другите велики юристи са много хитри.
26
1
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 6 дни
А ти се надяваше да управляват Киро Пицата, Асен Мошеника, Николай Мушморока и Атанас Гнома и сега си в паника! Защо ли!? Пачките ти секнаха, а!?
25
3
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 6 дни
До Анонимен Рая Назяран има повече юридически опит от Никола Минчев! Двамата са и от младото поколение! Затова е абсурдно да се твърди, че Никола Минчев става за председател, а Назарян не! Това е двойна дискриминация по пол и по политически възгледи! Просто някои хора прекаляват, не само това стигат до дъното на човешката същност в дивата си неоправдана от нищо омраза!
24
0
 
2
 
! Отговори
Сега преди 6 дни
Как така ние се наредихме да гледаме представлението пък вие НЕ те момците от политика мой да не разбират но да се ченгарят со некой моят
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Правителство на тия няма да има . Протести ще имА , да си викат платения вот да прави контра протести.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Аз вярвам само на оная откачена професорка, която само като я гледаш и си губиш ума- то красота, то странни погледи, то мимики- говоря за професор Пиргова която няма връзка с действителноста и губи връзка с централата...
21
1
 
4
 
! Отговори
морски преди 6 дни
Така или иначе, до следващите Избори ще бъдат изпрани успешно мнoooго милиони.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не мога да повярвам, политолози с аргументи.