Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство и колко време ще оцелее?

Доц. Великов, доц. Христов и проф. Знеполски дадоха своите предположения
17 юни 2024 16:29, Инна Ангелова
40

Президентът Румен Радев издаде указ и свиква на първо заседание 50-то Народно събрание в сряда, 19 юни от 9 часа. Днес и утре ГЕРБ-СДС ще проведе срещи с всички партии, влизащи в нови парламент, за съставяне на правителство. Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова ще водят преговорите от името на ГЕРБ.

"Важно е какво ще направи оста Борисов-Пеевски. Очакваме от тази ос да има действително доста добре планирани действия, да си намерят необходимите съюзници и каква ще бъде точно формулата на това коалиционно управление, дали ще е тройна коалиция, или някакво друго название ще се измисли, те имат достатъчно задачи, които да свършат - Еврозоната, Шенген, оперативните програми, ПВУ. Ако ги свършат, тази ниска легитимност на Народното събрание може би ще се загуби в представите на хората", коментира председателят на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов пред "България сутрин".

Доц. Александър Христов допълни, че лидерите на първите две, дори три политически партии ясно са очертали дебели червени линии помежду си. “Наистина е добре някой друг да излезе на преден план.  Важното е да са хора, които умеят да постигат консенсус", заяви експертът по публични комуникации доц. Христов за Bulgaria ON AIR.

От своя страна Бойко Борисов беше категоричен, че предстоящият кабинет трябва да е експертен, а важните министерства да бъдат дадени на ГЕРБ и дори настоя от неговата партия да са премиерът, външният и военният министър.

Проф. Боян Знеполски подчерта, е това е резонно условие.

"ГЕРБ имат право да го поставят на масата. В експертен кабинет другите министри могат да бъдат от други политически сили. Правителство е добре да имаме, но основният проблем не е правителството на българската политическа система. Ако погледнем резултатите, те са изключително тревожни - 2/3 от българите не гласуваха, три антисистемни партии влязоха в парламента и почти всички политически сили губят гласове", отбеляза социологът

По думите на проф. Христов, ако бъде съставено правителство, то няма да издържи дълго време, предвид нагласите на хората, процесите в световен мащаб и общественото напрежение. Доц. Великов обаче е на друго мнение.

"Моята прогноза е, че тези хора, Борисов и Пеевски, които имат амбициите да се превръщат в държавници, би трябвало да поемат кормилото на кораба. Предвиждам поне едногодишно управление. При намерено мнозинство и ако резултатите и на ценностна, и административно-бюрократична и политическа основа са добри, тогава може би ще изкарат и пълен мандат", каза доц. Великов.

Проф. Знеполски заяви, че правителство, което е тясно свързано само с ГЕРБ и ДПС, не би било достатъчна основа за стабилно управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от Политика
След ерата “Нинова": Върви ли БСП към обединение?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
тоти преди 1 седмица
Видя се че и честно да играешнищо добро не се получава,затуй по добре с далаверите,кадето има за тях и за вас,никой никого не закача и всеки доволен !!!
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Bes grob bes dps I bes pps
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Умишлено се тласка държавата към разруха от така наречените партии живеещи охолно от държавни пари без да работят нищо вече 4 години
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За ЕВРОТО БЕДНЯЦИ СТИГАХЛЕНЧЕНЕ ПО САЙТОВЕТЕ
34
2
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
този великов от къде го извадихте от нафталина ли все умници се навъдихагерб и дпс не трябва да се допускат до властта и ресурсите и
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Важно е какво са им наредили колониалните господари от едно,а възможно е и от две ПосолсТва! Анализите на лаладжиите нямат абсолютно никакво значение,те са само за запълване на времето с напразни и нищо незначещи дрънканици!!! Елементарната политическа логика подсказва,че отново ще натъкмят предателски,антибългарки кабинет,за да ни вкарат най-бързо и безпроблемно във войната за пушечно месо!
32
0
 
5
 
! Отговори
Яааа преди 1 седмица
Да, с отцепници! Позлатени!
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зависи как са се спазарили с чалгарите.Златният пръст струва скъпо.
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига сте говорили за тази еврозона ! Бързате да ограбите спестяванията на хората !!!
29
1
 
7
 
! Отговори
до Не преди 1 седмица
""""Няма да успеят, защото българските политици не мислят за държавата, а за себе си"""""""" ---------- А, не мислиш ли, че именно поради тази причина може и да успеят??? Голяма сила е туй личният интерес и далаверка, шъ знайш, нашите дУпетати са го доказвали неведнъж, при туй на практика...
28
9
 
5
 
! Отговори
Малоумници преди 1 седмица
Как мислите че с нови и нови и нови избори Борисов ще е аут? Още един два избора и сме фалирали. Е да може да се хванат за шнура на прецедента, който доведе раздялата на българския народ. Разбърка добре гов... Не знам по чия поръчка
27
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А бе тия мамелюци пак за Герб и изедника гласуваха. Няма ли други партии. Долу, заграждай и нови избори.
26
8
 
8
 
! Отговори
Не преди 1 седмица
Няма да успеят, защото българските политици не мислят за държавата, а за себе си, и даже по-точно на другия да му е зле. ПП си мислят, че са голяма работа, някакъв новоизлюпен политик се сърди, че Бойко не се среща с него, ами му праща екип. Взима се за голЕееема работа. Бок. Луци. И от следващи избори какво печелим? Всъщност, най-вероятно Пп-тата ще са с още по-малко гласове.
25
4
 
8
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 седмица
За нас суджука за вас постните пициГерб пубедь
24
6
 
8
 
! Отговори
Винету преди 1 седмица
Герб, ДПС и ИТН... Споко, бе, кът облажим Дългия и кът купим няколко дУпетата у парламентъ, може и цял мандат да изкараме!!!!! Бат ви Винету знай как съ праят тия работи... -)))))))))))))
23
4
 
13
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Явно ще има протести отново - ако герб /дпс сьстави нов кабинет с някого - двете партии имат -10% от избирателният вот заедно с неграмотните които гласуваха от турция незнаещи ни писмено ни говоримо бьлгарски на които превеждаха какво пише в бюлетините , каде са -90% от избирателите имащи право на гласКаде остават
22
4
 
12
 
! Отговори
Николай преди 1 седмица
ПО ДОБРЕ ЗАДАЙТЕ ПРАВИЛНИЯ ВЪПРОС - СЛЕД КАТО 70 ПРОЦЕНТА НЕ ГЛАСУВАХА ЗА ТЕЗИ НОВОИЗБРАНИТЕ ЛИГИТИМНО ЛИ Е ДА ПРАВИШ ПРАВИТЕЛСТВО С 30 ПРОЦЕНТА ПОДКРЕПА. И АКО НЕ ЗАЩО НИКОЙ НЕ ЗАДАВА ПОДОБЕН ВЪПРОС. 70 Е ПОВЕЧЕ ОТ 30 НАЛИ. ИЛИ МИСЛИТЕ ХОРАТА ЗА БАЛЪЦИ.
21
3
 
10
 
! Отговори
Не се знае преди 1 седмица
Шиши днес отлюспи "седянката" с трите лелки.
20
3
 
16
 
! Отговори
Може да преди 1 седмица
Съставят правителство,но Шиши ще погълне Баце, ще го сдъвче и изплюе.
19
6
 
14
 
! Отговори
Хората не преди 1 седмица
Искаха Пеевски в ДАНС,а сега в Правителството?Протести до дупка.