Маринов: Ще се появи нова мощна партия, ако не е Радев, ще е друг

Очакванията са насочени към президента
10 юни 2024 11:08, Елка Василева
111
Маринов: Ще се появи нова мощна партия, ако не е Радев, ще е друг
Снимка: архив, БГНЕС

"В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото. Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР политологът проф. Александър Маринов.

Персонифицираните очаквания са насочени към президента, смята той.

Още по темата
"В момента това изглежда най-логичното. Ако ще се появи нещо ново, силно, мощен старт, трябва да е около него. Обаче не съм сигурен, че няма да е нещо ново друго", каза политологът.

Проф. Маринов, който преди вота открито подкрепи формацията на Кузман Илиев "България може", обясни, че "трябва да се появят неща, да се тестват, постепенно да наберат мощ, няма да стане изведнъж".

Политологът посочи, че Румен Радев не стои зад "Солидарна България" и допълни, че "на страха очите са големи".

"Президентът не е по задкулисните сделки, по които са майстори други хора", подчерта Маринов.

Огромен проблем е страхотният спад на избирателната активност - това никой не можа да го улови. Втори парадокс – победителите са загубили поне 100 000 гласа, коментира Александър Маринов.

"Ако подредите 10 джуджета, второто джудже с 2 см по-високо от третото, това не го прави гигант", каза той.

Относно броя на гласовете за всяка от партиите в Народното събрание проф. Маринов отбеляза: "Да не се окаже, че ще очакваме стабилно правителство от политически сили, които представляват 10% от българските граждани."

"Дори да се направи правителство, то ще бъде по-лошо от последната история със сглобката. Няма как този състав на политическата система да излъчи стабилно, работещо управление. Трябва да се появят нови, които имат доверие. Това ще се случи", прогнозира политологът.

"Величие" може да е нещо, което изразява по-трайна тенденция, предположи проф. Маринов. Според него новата политическа сила е "огромна изненада за тези, които бяха решили предварително какви ще са резултатите и не искаха да погледнат встрани".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
10
 
5
 
! Отговори
Борислав преди 3 месеца
Явлението Величие ще спечели следващите избори! Новото си е ново.
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Целта е да се съсипе Възраждане и направат евроатлантична сглопка. Видехме го с Пипи генерала и марковия полковник.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
пък и мощна, себе си ли вижда начело
38
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пеевски искаше импийчмън на президента,затова че прави партия,докато е президент.Тогава Борисов се противопостави.Голвма грешка Това ще му изяде главата.
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега Негово ДС Величие Пеевски ще стане премиер и всичко ще се стабилизира. Боко ще кара джипката, а Пеевски ще маха от задното стъкло. И така по цялата магистрала Хемус от Плевен до Шумен.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоз плешивец мяза на Ленин - само той може да е вожд на РъБъ :)))
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази снимка от преди 25 г с CRT монитора няма ли да я смените?
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Президентът няма такава мощна харизма, че да създаде нова мощна партия. Не знам кой друг би могъл да направи нещо подобно, защото такава формация възниква само тогава, когато голяма част от пълнолетните осъзнаят някакъв общ интерес и се намери някой, който да ги убеди, че им предлага правилен път за постигане на това, което е в техен интерес.
33
4
 
5
 
! Отговори
Ясно преди 3 месеца
Ясно е какво ни готви радьов. Страхливият льотчик ще пуска пак кукли на конци. Разбира се, че няма да се откаже от сладката работа на президент, от който не зависи нищо и може да си лаладжийства и критикува на свобода срещу 15 хил лв месечно. Ще изпрати онзи Петканов или някоя друга кукла да се бие на терен.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 25, самият пеевски не знае турски, затова избирателният му район е в Родопите сред българомохамеданите, така се наричат самите те и говорят български
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Величие получава повече гласове от ГЕРБ извън България." - Извън България почти всички получават повече гласове от ГЕРБ поради една много пр_оста причина. Никой от българите навън не е на хранилка при ГЕРБ. Избирателите на ББ са хората от администрацията и тези с обществените поръчки т.е. ГЕРБ им е работодател и гласуват за шефа си. Много малко са техните гласоподаватели, които не са финансово облагодетелствани от ГЕРБ.
30
2
 
7
 
! Отговори
Джон Наш преди 3 месеца
Празни мисли на един празен човек. Уж си професор а не можа да да разбереш че Радев е деструктивен субект който е обучаван цял живот да води войни което е базата в кариерното му развитие. Видяхме вече три президентски партии които си заминаха, та четвърта ли ще направи от кълбо змии. Това е матряла на поредната мощна партия.
29
2
 
3
 
! Отговори
Цедка за корумпета преди 3 месеца
Това е българската политика. (И не само българската, ама какво ни бъркат чуждите проблеми.) За 35 години вече си имаме славни традиции - "почтен политик" тук стана нещо като "дървено желязо". Ето ви го резултата накрая с броя на гласуващите. Познавам компанията на моя 30-годишен син и този път всички казаха "я си таковайте таковата с този селски цирк". И това е още по-изгодно за окопалата се мафия - нейната агитка си я избира. Светлината в тунела пак е от идващия насреща влак.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 16, аз мисля, че го прави за да запази страната от майдани и безредици, опълчи се дори на зеленски и то по време, когато той говореше в парламенти, ставаха му на крака
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега към Величие ще се присъединят хиляди хора, кото не гласуват.Радев също има шанс да се присъедини към тях.
26
5
 
5
 
! Отговори
Дрън-gpън преди 3 месеца
Пак теслимят проекти, и пак най-много да вдигнат с още на ГЕРБ процента...
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пеески е поискал 10 министерста 10 комисии 10 агенции и турски език.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Величие получава повече гласове от ГЕРБ извън България.
23
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дали не е време внукът на царя да спечели 85% от гласовете? Така ще имаме принц за премиер. Такъв май още сме нямали.
22
4
 
7
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Тоя нищо не каза.