Маринов: Ще се появи нова мощна партия, ако не е Радев, ще е друг

Очакванията са насочени към президента
10 юни 2024 11:08, Елка Василева
111
Маринов: Ще се появи нова мощна партия, ако не е Радев, ще е друг
Снимка: архив, БГНЕС

"В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото. Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР политологът проф. Александър Маринов.

Персонифицираните очаквания са насочени към президента, смята той.

Още по темата
"В момента това изглежда най-логичното. Ако ще се появи нещо ново, силно, мощен старт, трябва да е около него. Обаче не съм сигурен, че няма да е нещо ново друго", каза политологът.

Проф. Маринов, който преди вота открито подкрепи формацията на Кузман Илиев "България може", обясни, че "трябва да се появят неща, да се тестват, постепенно да наберат мощ, няма да стане изведнъж".

Политологът посочи, че Румен Радев не стои зад "Солидарна България" и допълни, че "на страха очите са големи".

"Президентът не е по задкулисните сделки, по които са майстори други хора", подчерта Маринов.

Огромен проблем е страхотният спад на избирателната активност - това никой не можа да го улови. Втори парадокс – победителите са загубили поне 100 000 гласа, коментира Александър Маринов.

"Ако подредите 10 джуджета, второто джудже с 2 см по-високо от третото, това не го прави гигант", каза той.

Относно броя на гласовете за всяка от партиите в Народното събрание проф. Маринов отбеляза: "Да не се окаже, че ще очакваме стабилно правителство от политически сили, които представляват 10% от българските граждани."

"Дори да се направи правителство, то ще бъде по-лошо от последната история със сглобката. Няма как този състав на политическата система да излъчи стабилно, работещо управление. Трябва да се появят нови, които имат доверие. Това ще се случи", прогнозира политологът.

"Величие" може да е нещо, което изразява по-трайна тенденция, предположи проф. Маринов. Според него новата политическа сила е "огромна изненада за тези, които бяха решили предварително какви ще са резултатите и не искаха да погледнат встрани".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
3
 
! Отговори
R преди 3 месеца
гледайки числата - около 31% избирателна актвност. Напълно вероятно е, ГЕРБ да са загубили около 200 хил гласа, ПП-та, малко над 300 хил. БСП, е на доизживяване. ДПС, са много далеч от историческият им максимум от 2009 - 450 хил. гласа. Ерозията при Копейкин, също е факт. Всичко това, е предпоставка за перфектната буря. Все някога българинът ще се събуди и ще започне да наказва и тогава...... майка ни жална, щот изобщо не е ясно, на къде ще залитне масата ...
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 44: Защото Бойко, Пеевски, Кирчо и Кокорочо, Христо Иванов, Нинова те не са шарлатани така ли? Вече почти 35 години не-шарлатани избирате. Айде малко почивка да си вземете
59
5
 
6
 
! Отговори
Прехли бай преди 3 месеца
Ранните, неокончателни резултати от преброяването на гласовете показват изключителното бездействие на българското население (като протеста срещу мутро-политиката на шишко-гербанките) и означават, че мнозинството от населението вече не разчита на Възраждане, и не се заблуждава от мушингиите на Величието (пешка като Атака), но търпеливо чака една Трети Украински Фронт, за да спаси отново България, (както вече беше през 1944 г), за да бъде освободена от еврокраварския гнет.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нищо ново няма да се появи. Само старите муцуни слагат нови маски, които рано или късно биват сваляни.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 51. И това "величие" ще е от ден до пладне, като РЗС, Воля, БВ и тем подобни. Още на следващите избори след три месеца ще са аут.
56
2
 
11
 
! Отговори
Отвратен 2 преди 3 месеца
И още нещо: за да оцелее българското, тази държава с нейните структури трябва да бъде заличена час по-скоро. Това не е българска държава, а менте-държава. Последната българска държава приключи през 44-та.
55
2
 
14
 
! Отговори
Отвратен преди 3 месеца
Нали това беше целта на целия "демократичен преход" бе, Маринов? Да се унищожат всякакви демократични инициативи още в зародиш, за да се върнем обратно под началството на Кремъл. През всички тези години на чалга-демокрация беше ли допусната до Парламент поне една партия, необвързана по някакъв начин със структурите на бившата ДС? Разбере, че на тази територия (държава не мога да я нарека) няма нито демокрация, нито национализъм, нито православие. Всичко беше унищожено и подменено с ментета.
54
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Ами те непрекъснато се появяват нови партии, но вече няма да има месия с мощна партия. Тази илюзия на българина умря.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тая голяма партия се казва БКП, и Тато II-ри може да ги обедини всичките в парламенто без изключение и без това до един са копeлeта на пъртията майка и да управляват и крадат докато свят светува
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя иска да прави "Нова Следваща Петилетка".... Напред "Другари Комунисти" "Напред"!---Всичко ще е по-добре от седесарско-депесарските корумпета, които ще ви управляват и крадат следващите няколко години.
51
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Tя вече се появи и се казва Величие! Ако утре се проведат нови избори, най-малко ще удвоят резултата си, тъй като до вчера и социолози и медии упорито ги криха и се правеха че не съществуват!
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще се появи, ама друг път! Колкото Първановото АБВ прокопса толкова ще прокопса и Радевото!
49
5
 
2
 
! Отговори
Ататюрк е МИТ преди 3 месеца
ЛЕНИН СЪЗДАДЕ ТУРЦИЯ ПРЕЗ 1921 И ОТ БЛАГОДАРНОСТ ТУРЦИТЕ ЩЕ ВИ РОДЯТ НОВА МОЩНА ПАРТИЯ
48
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голяма партия е и сега ако се коалират Възраждане Величие БСП и ИТН изпреварват и ГЕРБ и ПП. Но явно целта е да ги делат и са слаби и си едат гласовете един други.
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя иска да прави "Нова Следваща Петилетка".... Напред "Другари Комунисти" "Напред"!
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днес е денят на "ще"-тата.
45
2
 
4
 
! Отговори
ЛЕНИН преди 3 месеца
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ОСТАРЯВА, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ СЕ ОПИТВА ДА МУ ПОДРАЖАВА...
44
5
 
15
 
! Отговори
ПОРЕДНАТА ПРОМЯНА преди 3 месеца
ВЕЛИЧИЕ..??.... ДОКОГА ВСЯКАКВИ ШАРЛАТАНИ ЩЕ ВИ ЛЪЖАТ И ЩЕ ЧАКАТЕ НЕЩО ДА НАПРАВЯТ ЗА ВАС..??.....НАЙ МАЛКО ПУТИН И РАДЕВ СА СЕ ЗАГРИЖИЛИ ЗА ВАШЕТО ФИНАНСОВО И МЕНТАЛНО ПОЛОЖЕНИЕ...
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Величие ще се гушне с Герб
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Агент Майстора е мозъкът зад Фат мака Мууни Служи преди всичко на Рассия и КГБ.