Министър Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе директно на вота през юни

Адмирал Ефтимов: Много е трудно да се привличат младите хора към военна служба
Обновена: 25 май 2024 12:04 | 25 май 2024 11:23, Елка Василева
248
Министър Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе директно на вота през юни
Снимка: архив, БГНЕС

Целта на Кремъл в момента е да повлияе директно в предстоящите избори през юни. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от днес до 27 май в София. Запрянов е говорител на Комитета по отбрана и сигурност.

Имаме предвид европейската резолюция от 25 април т.г. за нови сигнали за влияние и намеса на Русия спрямо евроизборите, посочи служебният министър.

България е цел на хибридната агресия на Русия, ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на  вътрешнополитическите ни процеси, заяви Запрянов.

По отношение на Русия българската държава е подготвена и очаква такива дейности по дезинформация във връзка с предстоящите избори на 9 юни и сме изключително внимателни, каза още той.

Хибридният натиск е основният инструмент, който Русия използва днес, за да упражни деструктивното си влияние в страните както от Черноморския регион, така и от Западните Балкани и да спре тяхната евроатлантическа интеграция. Москва използва усъвършенствани хибридни стратегии, които са съобразени с уязвимостта на всяка отделна страна, включително политическа намеса, пропаганда, дезинформация, кибератаки, актове на саботаж, икономически и енергиен натиск, шпионаж, информационни операции и други инструменти за подривна дейност, каза служебният министър.

По думите му "заплашителната ядрена реторика на Кремъл е неприемлива и трябва да сме единни и решителни в посрещането на това предизвикателство". "Не трябва да има съмнение, че амбицията на Москва е да възстанови влиянието си в постсъветското и посткомунистическото пространство в Европа, включително чрез използване на военна сила. Сега всички виждаме руските военни престъпления в Украйна и те не трябва да остават ненаказани. Организацията на Северноатлантическия договор трябва да бъде готова да посрещне това най-сериозно предизвикателство за нашата обща сигурност в дългосрочен план", коментира Запрянов.

НАТО е основата на нашата колективна отбрана и в тази връзка ние трябва да инвестираме адекватно в изграждането на национални и съюзнически способности по целия Източен фланг и особено в Черно море, заяви министърът и добави, че България напълно подкрепя разширяването и засилването на присъствието на НАТО в Черно море.

По-нататъшното предоставяне на военна помощ на Украйна ще остане във фокуса на българската отбранителна политика. Трябва да ги подкрепим с всички необходими оръжия, въоръжение и техника, които нашите въоръжени сили могат да си позволят да осигурят, каза още Атанас Запрянов.

Младите хора искат да бъдат в предизвикателна среда, искат, присъединявайки се към НАТО, да виждат модерни технологии, да имат повече възможности за развитие. Това каза от своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Адмирал Ефтимов е говорител на Комитета по отбрана и сигурност. За това работим и вярвам, че Българската армия ще бъде достоен работодател, добави той. Много е трудно да се привличат младите хора към военна служба, каза още адмирал Ефтимов.

Под претекст за провеждане на военни учения Русия се намеси в икономическите зони на Черно море, включително и на България, посочи началникът на отбраната. Руски военни кораби не са нарушавали териториалните води на страната ни, но имаше намеса в изключителната икономическа зона, заяви адмирал Ефтимов.

Пропагандата с руски наративи лесно се разпространява в нашата страна, посочи адмирал Ефтимов, а като причини той посочи близкия език и историята ни. Тези наративи хвърлят вина върху други лица за войната в Украйна, обясни той. По думите му войната на Русия срещу Украйна представлява провокативни дейности и нарочен опит за установяване на превъзходство.

Тази година България отбелязва 20 години членство в НАТО, както и 75 години от създаването на Алианса, отбеляза адмирал Ефтимов, цитиран от БТА.

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации ще участват във форума, посочват организаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
5
 
4
 
! Отговори
верно е! преди 4 месеца
Лично Байдън е виновен,не дава на Укеайна да стреля по ***.
171
1
 
11
 
! Отговори
Гоподин Запрянов преди 4 месеца
искам да ви припомня думите на един войник към взводния си командир през1958 год." Другарю лейтенант, аз че ще се бия срещу врага, ще се бия. Но преди да тръгна в атака, ще те убия, защото ще ме предадеш". Лейтенантът наистина сгафи при едни армейски учения през началото на август. Изостави взвода си заедно с отдельонните командири и оръдията. Да не би Вие да тсе били този взводен командир. Аз бях един от изоставените отдельонни
170
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оффф. Тея като вземат за се оправдават с Русия вместо да си преосмислят политиката ме карат нарочно да гласувам за Възраждане
169
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стига глупости! На Путин изобщо не му дреме за мизерната ни държавица, и още по-мизерните ни и жалки политици! Наистина ли този смешен "министър" си мисли, че Путин ще губи време, средства и сили за нашите безсмислени избори!? Ако е така, значи е ***! Защо дамо подклаждат напрежение сред хората с някакви въображаеми измишльотини!?
168
6
 
18
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 месеца
Явно този изкуфял дядо не може нищо друго да измисли.
167
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво друго може да каже човек на преклонна възраст който не знае къде се намира. Генерале гледай си пенсията и не се излагай! Остави политиката на младите!
166
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ха . На тиквата украинците му дали орден Бандера . Млад бандеровец :)
165
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А Вашингтон няма такива интереси ли ? Жалко подобие на медиа !
164
0
 
8
 
! Отговори
Пепо преди 4 месеца
Само,ако спрат коментариите под статиите у нас Украйна ще победи.
163
3
 
9
 
! Отговори
Един въпрос само ??? преди 4 месеца
Как може да го докажеш ??? Само това питам за един приятел
162
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Dano..dano da se namesqt directno i da izmetat tazi 6aika mo6enici ot posolstvotO''..
161
19
 
5
 
! Отговори
Целенасочено преди 4 месеца
Кремълският Жужак целенасочено унищожава Русия. Пратил е крепостните в една безсмислена завоевателна война . Вече половин милион млади руснаци намериха гибелта си на фронта . При започване на войната един и половина крепостни емигрираха , защото не искат да се бият за кефа на Жужето. Остават само свръх богатите олигарси и техните отрочета , обикновените руснаци сърбат борша на фронта- ако оживеят
160
7
 
2
 
! Отговори
Ще гласувам за ППДБ преди 4 месеца
И ако не си изпълнят обещанията да паботят за това България да стане нормална европейска държава искам съда да ги съсипе и вкара в СЦЗ!
159
5
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
Запрянов, ако спечелят нашите намеса няма, но ако загубят ... Путин е виновен. Не се притеснявай в посолството изборните списъци със състава на следващото НС са готови. Чакаме 20, 00 ч. на 09.06.2024г и ще се оповестят.
158
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом не можеш да се справяш и някой друг ти е виновен, марш!
157
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво чакаш Запрянов, да обявяваме война и да нападаме. Ти ще носиш знамето!
156
0
 
5
 
! Отговори
Контра Разузнаване преди 4 месеца
Подкрепяме ЧовекаСрещуДържавата.Предобрихте!
155
8
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 4 месеца
На крива ракета, космосът й пречи! Политиците да продължат да възпроизвеждат скандали и афери, а после Путин им виновен. Аман от евроатлантици, които гледат как да си напълнят джобовете..
154
4
 
10
 
! Отговори
ЧовекаСрещуДържавата преди 4 месеца
БеГето е държавата на червените ДС гробове с петолъчки вместо кръст.
153
3
 
11
 
! Отговори
ЛИЛИ преди 4 месеца
БАЙДАН НОМЕР ДВЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!