Министър Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе директно на вота през юни

Адмирал Ефтимов: Много е трудно да се привличат младите хора към военна служба
Обновена: 25 май 2024 12:04 | 25 май 2024 11:23, Елка Василева
248
Министър Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе директно на вота през юни
Снимка: архив, БГНЕС

Целта на Кремъл в момента е да повлияе директно в предстоящите избори през юни. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от днес до 27 май в София. Запрянов е говорител на Комитета по отбрана и сигурност.

Имаме предвид европейската резолюция от 25 април т.г. за нови сигнали за влияние и намеса на Русия спрямо евроизборите, посочи служебният министър.

България е цел на хибридната агресия на Русия, ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на  вътрешнополитическите ни процеси, заяви Запрянов.

По отношение на Русия българската държава е подготвена и очаква такива дейности по дезинформация във връзка с предстоящите избори на 9 юни и сме изключително внимателни, каза още той.

Хибридният натиск е основният инструмент, който Русия използва днес, за да упражни деструктивното си влияние в страните както от Черноморския регион, така и от Западните Балкани и да спре тяхната евроатлантическа интеграция. Москва използва усъвършенствани хибридни стратегии, които са съобразени с уязвимостта на всяка отделна страна, включително политическа намеса, пропаганда, дезинформация, кибератаки, актове на саботаж, икономически и енергиен натиск, шпионаж, информационни операции и други инструменти за подривна дейност, каза служебният министър.

По думите му "заплашителната ядрена реторика на Кремъл е неприемлива и трябва да сме единни и решителни в посрещането на това предизвикателство". "Не трябва да има съмнение, че амбицията на Москва е да възстанови влиянието си в постсъветското и посткомунистическото пространство в Европа, включително чрез използване на военна сила. Сега всички виждаме руските военни престъпления в Украйна и те не трябва да остават ненаказани. Организацията на Северноатлантическия договор трябва да бъде готова да посрещне това най-сериозно предизвикателство за нашата обща сигурност в дългосрочен план", коментира Запрянов.

НАТО е основата на нашата колективна отбрана и в тази връзка ние трябва да инвестираме адекватно в изграждането на национални и съюзнически способности по целия Източен фланг и особено в Черно море, заяви министърът и добави, че България напълно подкрепя разширяването и засилването на присъствието на НАТО в Черно море.

По-нататъшното предоставяне на военна помощ на Украйна ще остане във фокуса на българската отбранителна политика. Трябва да ги подкрепим с всички необходими оръжия, въоръжение и техника, които нашите въоръжени сили могат да си позволят да осигурят, каза още Атанас Запрянов.

Младите хора искат да бъдат в предизвикателна среда, искат, присъединявайки се към НАТО, да виждат модерни технологии, да имат повече възможности за развитие. Това каза от своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Адмирал Ефтимов е говорител на Комитета по отбрана и сигурност. За това работим и вярвам, че Българската армия ще бъде достоен работодател, добави той. Много е трудно да се привличат младите хора към военна служба, каза още адмирал Ефтимов.

Под претекст за провеждане на военни учения Русия се намеси в икономическите зони на Черно море, включително и на България, посочи началникът на отбраната. Руски военни кораби не са нарушавали териториалните води на страната ни, но имаше намеса в изключителната икономическа зона, заяви адмирал Ефтимов.

Пропагандата с руски наративи лесно се разпространява в нашата страна, посочи адмирал Ефтимов, а като причини той посочи близкия език и историята ни. Тези наративи хвърлят вина върху други лица за войната в Украйна, обясни той. По думите му войната на Русия срещу Украйна представлява провокативни дейности и нарочен опит за установяване на превъзходство.

Тази година България отбелязва 20 години членство в НАТО, както и 75 години от създаването на Алианса, отбеляза адмирал Ефтимов, цитиран от БТА.

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации ще участват във форума, посочват организаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вчера един приятел се върна от ЕС, и вика че там всичко е стабилка, ЕС си джитка супер, не се разпада.
131
0
 
8
 
! Отговори
Гробачов от АДА преди 4 месеца
ЕССР ще се разпадне като СССР!
130
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕС е стабилен, ЕС минава на зелена сделка. ЕС няма да се разпадне.
129
1
 
2
 
! Отговори
ДО 131 преди 4 месеца
Ей сега ще ти го пратят, на ПДФ ли го искаш или на Уърд? Недей да плачеш, ако нямаш близки!
128
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българите (славяните) за западно европейците са хора втора категория, полyживотни. Това им е заложено в майчиното мляко, това им е в кръвта. Средата на 20 век след ВСВ в Брюксел е имало човешки зоологически градини с нerpи. За тях другите са полyxopa, особено славяните - руснаци и българи. И българите се бутат там и им целуват задницитe, надявайки се да ги приемат като равни да седнат на масата с белите господари.
127
8
 
6
 
! Отговори
вой на БГ мужици преди 4 месеца
Както винаги рус0р0бите подкрепят крепостна блатная и мечтаят Европа и САЩ да се разпадне. Това са неудачници без образование или нещо постигнато в мизерния им живот. Те искат страната да се върне обратно под руския ботуш и всички да бъдат равностойно бедни с парче салам в хладилника и раздрънкана лада какъвто беше тогава стандарта. Ще ги познаете, необраснати, миризливи, с мазни шуби копнеищи отново да чувстват камшика на мутрофанова и кремълският плъх.
126
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нито една страна не е обявила официално загубите си от ВСВ, включително и Германия. Нито една, и това означава, че загубите са били огромни. Само Русия - 27 милиона, и в това число са и демографските загуби, тези които са умрели не само на фронта и убити, но и от болести, липса на лекарства, глад - само в Ленинград еврофашистите - италианци, испанци, финландци, норвежци и германци умориха от глад близо 1 милион руснаци.
125
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия умира да спечели на изборите в България едни 10-15%! Не ставайте смешни, г-н адмирал! Най-малко я интересува кой ще спечели в БГ, която се измята като крива лопата в симпатията си към водещите държави в Европа и света
124
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От къде ги копаме такива лакеимекотели?
123
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз се чудих защо военен или полицай не може да завие крушка? А те нищо не правят, плащат им заплати и пълни осигуровки, пенсионират ги 10 години по-рано, че на всичкото отгоре им плащали и храната и труда да се хранят на дембелите! Хубава държава сме!
122
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Основата на всеки народ са Ковбоите - Селяните. След навлизането войските на СССР на Българска земя, Юдата - Сталин, въведе "Крепостническото правило" - изземване на земите на Ковбоите - Селяните и създаване на ТКЗС. Ковбоите, които не си даваха земите ги нарекоха "Кунаци" и ги натикваха в лагера Белене. В момента, на бъ;гарска земя няма Български Ковбои - Селяни. Ние обичаме България, но къде са Българските Ковбой - Селяни?
121
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
1957 година в центъра на цивилизована Европа, в Брюксел, затваря последният човешки зоопарк където са докарвали жени и деца от Африка да ги показват на европейците като живoтни. През 1957 година "изостанала" Русия пуска първият в историята спътник в Космоса.
120
0
 
3
 
! Отговори
Кратък въпрос преди 4 месеца
До 123 Лио Дохърти. . . . А сега с какво воюват? Сигурно с мъртвите души от армията и електрониката от пералните! Проверявяйте достоверноста на фактите поне! Малко трудно ще е защото информацията от другата страна не достъпна! Нещо като преди 90-те с радиостанции като свободна европа! Няма как да го знаете, защото повечето писатели тука сте след 90-те и и ви липсва истинско образование! Имам в предвид способноста да различавате факти от лъжа!
119
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако Западът иска да загуби всичко което е вложил в Украйна, и плодородния чернозем който е изкупил, и оръжията и парите дадени на режима е Киев, и престиж и всичко, трябва веднага да се съгласи на мир на условията на Русия. В противен случай ще загуби много повече. Има такава традиция при Путин - второто предложение е по-лошо от първото, и по-добро от третото.
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Искам поименен списък на 450хил загинали руснаци! Тоя от къде има инфо? Сигурно Путин им се отчита? Обяснете къде е украинската армия, след като има само 30 хил загуби. Къде им е техниката за 300 млрд долара? Остави ги руснаците, тях ги знаем....
117
4
 
5
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 4 месеца
"Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО..." :) :) :) <<<<<<<<<<<>>>>><<>>>>>>>><<<<<>>>>>>>><<Звездите ми говорят... Получавам инструкциите си директно от Козяк... Слава Кокаине... Зиг Хайл Зельоньй ФюрЪр... Да живеЙ Урсулю Фродолайнен!
116
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
верно еПутин лично ми се обади и казаБай Иване тя вашата велика и огромна държава е толкова важна за насче се чудим как да манипулираме изборитетя е приоритет за насвие сте центъра на вселената
115
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво е за Русия 450 хиляди ? Другарят Сталин ги закръгли на 30 милиона! Колкото повече, толкова по-добре! Умрелия руснак е най-добрия руснак, проблеми не прави!
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А защо порциона в МВР е 300 лева, а в армията си стои 200. Гледайте изборните секции в Сараево и Прищина!!!!! Там други освен военните от контингентите не гласуват. Много интересно ми е какво ще излезе на 9 юни яечерта
113
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Тоз е болен. Няма ли психиатри в България?