Министър Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе директно на вота през юни

Адмирал Ефтимов: Много е трудно да се привличат младите хора към военна служба
Обновена: 25 май 2024 12:04 | 25 май 2024 11:23, Елка Василева
248
Министър Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе директно на вота през юни
Снимка: архив, БГНЕС

Целта на Кремъл в момента е да повлияе директно в предстоящите избори през юни. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от днес до 27 май в София. Запрянов е говорител на Комитета по отбрана и сигурност.

Имаме предвид европейската резолюция от 25 април т.г. за нови сигнали за влияние и намеса на Русия спрямо евроизборите, посочи служебният министър.

България е цел на хибридната агресия на Русия, ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на  вътрешнополитическите ни процеси, заяви Запрянов.

По отношение на Русия българската държава е подготвена и очаква такива дейности по дезинформация във връзка с предстоящите избори на 9 юни и сме изключително внимателни, каза още той.

Хибридният натиск е основният инструмент, който Русия използва днес, за да упражни деструктивното си влияние в страните както от Черноморския регион, така и от Западните Балкани и да спре тяхната евроатлантическа интеграция. Москва използва усъвършенствани хибридни стратегии, които са съобразени с уязвимостта на всяка отделна страна, включително политическа намеса, пропаганда, дезинформация, кибератаки, актове на саботаж, икономически и енергиен натиск, шпионаж, информационни операции и други инструменти за подривна дейност, каза служебният министър.

По думите му "заплашителната ядрена реторика на Кремъл е неприемлива и трябва да сме единни и решителни в посрещането на това предизвикателство". "Не трябва да има съмнение, че амбицията на Москва е да възстанови влиянието си в постсъветското и посткомунистическото пространство в Европа, включително чрез използване на военна сила. Сега всички виждаме руските военни престъпления в Украйна и те не трябва да остават ненаказани. Организацията на Северноатлантическия договор трябва да бъде готова да посрещне това най-сериозно предизвикателство за нашата обща сигурност в дългосрочен план", коментира Запрянов.

НАТО е основата на нашата колективна отбрана и в тази връзка ние трябва да инвестираме адекватно в изграждането на национални и съюзнически способности по целия Източен фланг и особено в Черно море, заяви министърът и добави, че България напълно подкрепя разширяването и засилването на присъствието на НАТО в Черно море.

По-нататъшното предоставяне на военна помощ на Украйна ще остане във фокуса на българската отбранителна политика. Трябва да ги подкрепим с всички необходими оръжия, въоръжение и техника, които нашите въоръжени сили могат да си позволят да осигурят, каза още Атанас Запрянов.

Младите хора искат да бъдат в предизвикателна среда, искат, присъединявайки се към НАТО, да виждат модерни технологии, да имат повече възможности за развитие. Това каза от своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Адмирал Ефтимов е говорител на Комитета по отбрана и сигурност. За това работим и вярвам, че Българската армия ще бъде достоен работодател, добави той. Много е трудно да се привличат младите хора към военна служба, каза още адмирал Ефтимов.

Под претекст за провеждане на военни учения Русия се намеси в икономическите зони на Черно море, включително и на България, посочи началникът на отбраната. Руски военни кораби не са нарушавали териториалните води на страната ни, но имаше намеса в изключителната икономическа зона, заяви адмирал Ефтимов.

Пропагандата с руски наративи лесно се разпространява в нашата страна, посочи адмирал Ефтимов, а като причини той посочи близкия език и историята ни. Тези наративи хвърлят вина върху други лица за войната в Украйна, обясни той. По думите му войната на Русия срещу Украйна представлява провокативни дейности и нарочен опит за установяване на превъзходство.

Тази година България отбелязва 20 години членство в НАТО, както и 75 години от създаването на Алианса, отбеляза адмирал Ефтимов, цитиран от БТА.

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации ще участват във форума, посочват организаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
1
 
7
 
! Отговори
само питам преди 4 месеца
Защо държат гаведото Кош луков една година след изтекъл мандат??Заради изборите???Та се сещам как уволни двама най-кадърни журналисти Алипиев и Горан Благоев,само защото им се дразни,че са по-умни от него.Възмездието *** на вратата!!!
191
0
 
8
 
! Отговори
ОЩЕ НЕЯСНО преди 4 месеца
ОКОЛО ЗАПРЯНОВ > ЗАВЪРШВА СРЕДНО ПРЕЗ 1965 г. СЛЕД КОЕТО ВОЕННОТО УЧИЛИЩЕ В ТЪРНОВО ЧАК ПРЕЗ 1974 Г. ИЛИ СЛЕД 9 ГОДИНИ > а военното училище е 5 години, другите 4 години какво е правил ?!
190
0
 
12
 
! Отговори
жабчо преди 4 месеца
я, стига простотии! па сасрамете се, де! путин, сигурно ви виновен и за креватните неволи! или манипулира машинките!а, намерете нещо по ново и по смешно!
189
0
 
8
 
! Отговори
ИМА НЕЩО НЕЯСНО преди 4 месеца
В БИОГРАФИЯТА НА ЗАПРЯНОВ > РОДЕН 1950 г. И ОЩЕ 1965 г. ЗАВЪРШВА ТЕХНИКУМ > ЗНАЧИ ВАДИМ 12 Г. ТЕХНИКУМ ОТ 1965 г. И СЕ ПОЛУЧАВА 1953 г. >>> значи вундеркинда е започнал да учи на 3 годишна възраст !
188
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Американците и британците, дето сринаха София, да ни първи братя. Трябва да ги слушаме и тачим.
187
1
 
19
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 месеца
Другарят генерал завършил военна академия в Ленинград Русия сега е пръв евроатлантик. Нема лошо предатели винаги е имало, но може ли министър в служебно правителство да анализира как ще се проведът бъдещи избори. Ти другарю си хибриден политик и министър и не може да обиждаш българския избирател.
186
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И аз така мисля! Русия не се интересува от американските избори, но от българските!
185
0
 
14
 
! Отговори
ДРУГАРЮ ЗАПРЯНОВ преди 4 месеца
ТИ В ЛЕНИНГРАД ЛИ ЗАВЪРШИ СВЪРЗОЧНА АКАДЕМИЯ ?
184
16
 
1
 
! Отговори
още нещо преди 4 месеца
Русия е най-опасния и голам български враг още от църковните борби вече става над 150 години само нашенските копейки се подмокрят от възбуда като стане въпрос за Русия. Намесва в бРЦК като придово ливскш но терската полиция чриз архивана организациата който е оставен от жената на Каоравелов за съхранение в сръбското конселство.Напада ни през Първата и втората световни войни и има заслуга за разгрома ни в междусъзническата война където взема страната на Сърбия и Гърция.
183
1
 
13
 
! Отговори
Тантум Вердев преди 4 месеца
Дядо Наско Запрянов го хапят мухите ,амо много яко ! Дядо-о-о , лекувай се , отиди най-напред при пкихиатър ...
182
0
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
Tози е набор на Бай Дън и може да не доживее да види как Путин със смартфона си хаква машините на изборите у нас.
181
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А на Вашингтон целта?
180
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пак ли си търсят извинения, ако Възраждане са 1-ви, а ГЕПП 3-ти?
179
2
 
21
 
! Отговори
Оправдания преди 4 месеца
си търсите за тоталната промяна която ще се случи! На калпава България, Русия й е крива! ВЪН НАТО, ЕС и всичката помийна пропаганда от България, ако иска да я има като държава!
178
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Това е Расиа". Описваш себе си драги, колко грозен човек си. Не казваш нищо за Русия, или света, за които нищо не знаеш, и не искаш да научиш.
177
13
 
4
 
! Отговори
Това е Расиа преди 4 месеца
Пръкналата се през 1991 година Недо-държава Расиа: знаме - Власовско от Холандия, герб - византийски кокошки, химн - интернационална бредня, територия - монголско-чечено-калмишко-бурятско-якутска, население - видиотени укродебили, расийски език - измислен език на крепостни доярки и овчари , който никой не го знае, писменост-българска,история - фантазии на душевно-болни.
176
3
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
стига с вашите прос-то-тии всички искаме мир никои не иска воина особенорусия която даде 20 милиона през 2 св воина за всичко си има причина търсетегенезиса на конфликта и външната намеса спрете оръжието за украина и да седнатна масата за преговори няма друго спасение толкова народ се изби заради печалбитеот оръжието
175
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин Путин крие се под леглото говори в съня ми майкооооооо
174
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да, бе! Разбрахме! Кремъл е виновен за всички беди, нещастия и злополуки по света и у нас! За всички, загубили някакви избори, също! Виновен е също и за това, че имам запек/диария и/или ми е излязъл цирей на ***!
173
2
 
13
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
Стига с този "Кремъл,Вашингтон......". Никой не може да" повлияе " на никого ,ако политиците и въобще обществото не е продажно . На изборите - ВСИЧКО ЗАВИСИ ,само от българските граждани ,ако знаят ,какво ИСКАТ -временни "облаги" с корпоративно гласуване или просперитет и бъдеще за децата си.....Задкулисието и техните "осветени нарицателни лица" ,не биха имали никакво влияние ,ако не бяха техните себеподобни придворни лакеи навсякъде- меркантилни и алчни индивиди,които ги обслужват.