Радев: Слага се край на един провален политически експеримент

Президентът отсече: Не нося отговорност за кабинета "Главчев"
Обновена: 9 апр 2024 11:57 | 9 апр 2024 09:07, Камелия Цветанова
80
Радев: Слага се край на един провален политически експеримент
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев коментира, че днес се слага край на един провален политически експеримент - т. нар. Сглобка.

"Когато връчвах мандата на Николай Денков аз го призовах да не го реализира заради антидемократичните заявки в запис от заседанието на ПП, но въпреки това правителство беше създадено и то се провали от властови игри и корист и взаимните обявения между довчерашните партньори", каза той.

Още по темата
"Надявам се гласът на избирателите най-сетне да бъде чут и разбран, а междувременно страната ще се управлява от правителство начело с Главчев и да е ясно, че този служебен кабинет за първи път се създава по новите правила на Конституцията, знаете неистовия стремеж на партиите от сглобката да отнемат правомощията на президента по отношение на служения кабинет, така че за разлика от служебните правителство досега, в това аз по никакъв начин не съм се бъркал по отношение на кадровата политика и не нося отговорност", отсече президентът.

Държавният глава коментира и оставането на Калин Стоянов като вътрешен министър и в служебното правителство преди кабинетът "Главчев" да положи клетва на извънредно заседание на НС.

"Чуха се много призиви да не издавам указа заради Калин Стоянов, но това са призиви да наруша промените в Конституцията и е странно, че тези призиви идват от партиите, които гласуваха промените в Конституцията. Що се отнася до Калин Стоянов да е ясно, че ПП-ДБ миналата година настояваха да отстраня главния секретар на МВР и трябва да е ясно, че премиерът Главчев ще управлява страната, а не аз и той има правото да избере своя екип и аз уважавам това решение. Ако аз трябваше да определям това правителство, нямаше да оставя Калин Стоянов за вътрешен министър, както нямаше да го назнача и в редовното правителство", посочи президентът.

Според Радев най-важното е служебното правителство да си свърши работата и да има честни избори.

"Парламентът ще работи и има много работа, много закони, които трябва да приеме", добави президентът.

"Отговорността категорично не е моя, а на г-н Главчев и на този работещ парламент", отсече държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще бъде като в Молдова: парламентът там избираше президента. Та 2 години не можаха да изберат. Докато не промениха закона за изборите. И в България така ще бъде. При неработещ закон и изборна въртележка ще трябва да се промени законът.
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
каква отговорност е носил до сега че сега ли
64
0
 
2
 
! Отговори
Шопендар преди 1 месец
И се слага началото на провала на новия служебен кабинет.с стари урви нов бардак не става
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей яко страх от Радев !!!
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яко страх от Радев !!!! Браво само така !!! След пуделите иде ред и на чекмеджиите със златните кюлчета
61
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
а този експеримент на герб какво да очакваме от него цветя и рози кои ще бдиза честността на изборите като официално започна купуването с 75 лв държавнипари
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те всичките ти експерименти са провалени! Накрая излизат само екскременти.
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пеевски и Борисов наредиха кабинета, а Калин Стоянов ще прикрива купения вот.
58
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
абе радев, ти каква отговорност понесе за неизгодния за България договор с боташ? оня нефелния гълъб каква отговорност понесе?....
57
6
 
5
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
""""""""Радев: Слага се крайна един провален политически експеримент.""""" -----------------Силну съ съмнявам да го е...!!! Кът знам ква шъ е активностъ на изборите и как шъ гласува "Матрялъ", политическата конфигурация у Парламентъ май шъ си остане същатъ!
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Димитър Главчев е неполитическа фигура: член на ГЕРБ от самото създаване през 2006 г.; член на Контролната комисия на ГЕРБ от декември 2006 г.; председател на Контролната комисия на ГЕРБ от 2017 г.; депутат от ГЕРБ в 41-то, 42-то, 43-то, 44-то, 45-то, 46-то НС /2009 г. 2021 г./; заместник-председател на ПГ на ГЕРБ в 41-то, 42-то, 43-то НС; заместник-председател на 43-то НС от ГЕРБ; председател на 44-то НС от ГЕРБ /за малко/; председател на Сметната палата през 2023 г. /избор по настояване на ГЕРБ/.
55
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбира се, бившия ковчежник на ГЕРБ ще бъде един безпристрастен и справедлив служебен премиер. Ура!
54
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Калин Стоянов е личен министър на Борисов както и Главчев. Конците им се дърпат от Зайчарника в Банкя.
53
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ти ли бе Чорапе, не носиш отговорност - колко гардеропа натъпка с пачки жена ти - Деса гардеробиерката - на втора къща тъпчеш в стените пачки и злато - не милионер - милиардер стана - Барон Чорап
52
7
 
9
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 1 месец
Всички се заклеват,че ще работят за България,а се оказва,че ЕГОТО на някои политици е по-голямо от всичко.И ББ и Радев,и Пеевски са готови да затрият д-вата,но да стане на тяхната.РР реши,че може да назначава когото си иска,да се сключват неизгодни за д-вата договори за години напред,службите да служат не на д-вата и пр.Тогава обаче особено покрай Газпром(неговият министър все чакаше да му се обадят)нито един политик не коминтера произвола на Радев.Ние не сме д-ва,затова ще сме тоалетната на ЕС
51
12
 
8
 
! Отговори
ЛЕЛЯ ПЕНА преди 1 месец
ЗЕЛЕНИЯТ ЧОРАП И НЕМУ ПОДОБНИ СЪНУВАТ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА.ГЛАДНА КОКОШКА.........
50
15
 
14
 
! Отговори
чепик преди 1 месец
Рундьо пак ни лук ял, ни лук мирисАл. Нали ти ни натресе "промяната" ве - нали всичките правителства от три години са твои - пфууу да та *** в ***
49
7
 
6
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Очаквано, като всяка Сглобка, Непартнжорство и Неправителство, тя един ден да се разглоби;))) Имали Сглобка има и Разглобка. Да, промените беха направени,з а да не стане България - Царство. Но тя, един ден ще стане;))) Дотогава се ша са сглобева и разглобяваме, дами и господа;))) А през този период, некои многознайковци по-долу, веке нема са между живите;))) И това е добре за Българското Царство;)))
48
24
 
10
 
! Отговори
Този още преди 1 месец
злобее, че му отнеха царуването му като Луи 14. Шестата поправка работи, а този умира от мъка, че е церемониал майстор. Браво на ПП ДБ. Победа на изборите, и започвайте да борите още мафията, че са се оплели като свински черва. И стават опасни за българския народ. С изказването на Радев видяхме, кой създава комороматите- шефът на ДАНС , назначен от него. Това е заради турски поток, Боташ, джуджета и нотариуси.
47
10
 
6
 
! Отговори
ze nigmar преди 1 месец
Сглобката се оказа много жизнен проект за ваш ужас...:)))