НС ускорява процеса по приемане на еврото

Новата дата: 1 юли 2025 година
Обновена: 26 юли 2024 19:13 | 26 юли 2024 19:09, Инна Ангелова
51
НС ускорява процеса по приемане на еврото
Снимка: БГНЕС

Парламентът поиска от Министерството на финансите да посочи нова дата за членство в еврозоната. 1-ви юли 2025 година е новото предложение за приемане на единната европейска валута, при условие, че в рамките на настоящата година страната ни покрие изискването за инфлация.

В двуседмичен срок след постигането на този критерий българското правителство се задължава да поиска извънредни конвергентни доклади от Европейската централна банка и Европейската комисия, чрез които да се удостовери, че всички изисквания за приемане на еврото са изпълнени, съобщава БНТ.

Проектът е внесен от ГЕРБ-СДС за ускоряване и завършване на процеса по техническата подготовка за приемане на еврото в България. В него изрично е разписано, че Законът за въвеждане на еврото в България, внесен от Министерския съвет, трябва да бъде разгледан приоритетно и одобрен през настоящата първа сесия на парламента. Тя се очаква да приключи през август. В решението, което депутатите приеха, е записано още, че МС в координация с БНБ трябва да завърши техническата подготовка за приемането на еврото за първите три месеца от 2025 г.

Депутатите записаха още, че България приема еврото при запазване на официалния курс на лева към еврото равен на централния курс от 1,95583 лева за едно евро.

На първо четене беше приет и законопроектът за въвеждане на еврото,  в които се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждането на еврото. Сред тях са да се уреди преходен период с цени в лева и евро, за да свикнат хората.

Другото, което предвижда законопроектът, е в първия месец след въвеждането да се плаща законно и с левове, и с евро. Заложили са и безплатна обмяна на двете валути за период от шест месеца. Всички видове банкови сметки, кредити, депозити ще се превалутират безплатно еднократно от съответните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Референдум преди 1 месец
Референдум думдум думдумдум думдумдум... Това е единственият начин за народовластие.
48
0
 
2
 
! Отговори
До 42 преди 1 месец
Не е вярно за фиксиран курс. На местно ниво Добрев и Менда могат да си определят каквото искат. Но не те решават. А държави член ЕВРОЗОНА, управители ЕЦБ и съвет. Докога толкова без срамно ще пропаг андирате полу исти ни. Както и че България имала право на глас. Не е вярно, На 50% заседания няма да присъстваме, а с един престваител сме гола вода. Излично е записано в документи ЕЦБ плюс минус 15%. Съвсем през про сото го ударихте.
47
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
референдум за нато ес и еврото
46
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейкин да вземе да изтупа прахта от тия 600к подписа дето уж събрал. България вече е вързана с еврото така или иначе от мн мн отдавна.
45
0
 
6
 
! Отговори
Извод преди 1 месец
Щом го ускорява, значи е на зор. Знаете за бързата ***, нали?
44
6
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
С ЕВРОТО НА РУСОФИЛЧЕТАТА ЩЕ ИМ ВЛЕЗЕ ЧЕТВЪРТИТ......ОТ СЕГА СЕ КЕФЯ НА ТАЯ ВРЪТКА!
43
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре да ускори процеса по разпускането на НС.Тези хора не разбраха ли,че не искаме еврото?
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цитат от блица: В приетия проект от 118 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, един от "ВЪЗРАЖДАНЕ" и шест независими депутати, с водещ вносител Бойко Борисов, е записано, че България приема еврото при запазване на официалния валутен курс на лева към еврото, равен на централния курс от 1,95583.В случай, че страната ни изпълни критерия за ценова стабилност до 31 декември 2024 г., Министерският съвет трябва да изиска дата за приемане на страната в еврозоната от 1 юли 2025:))
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доло НС! КИРО, АСЕН, ЛЕНА, ДЕНКОВ - НА ВЪЖЕЕЕЕ!
40
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нелегетимното народно съдрание приема поредните българоубийски закони и решения. *** спи. Следващото което ще гръмне е АЕЦчето. може да събуди спящата чалгаджийска ***. Ама не е сигурно.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лидерът на Клонката Ивелинова ще е в пандиза за пирамидната си схема. Пробвай с някоя друга партия.
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
айде хаирлия да е. на петачката банкнота ще е Порко, на десетката Глиган Пеефски, на двайсетачката ще е Ердоган, на педесятката Пфайзер-Панцер Уши а на стотачката Зеленски. Еврогейтарашка ***. Спи ориенталско българско менте, спи и не гласувай. Чуди се после защо няма пожарни а 400 спортни беемвета и защо всичко гори и избухва.
37
4
 
15
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Честно казано ще гласувам за Ивелин само за да има протестен вот. Това е абсолютна мафия в момента!!!
36
8
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Анонимен... Сбогом Гергино сте руските пеиpacи. Тотално скъсване с Мордор.
35
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Натискат нашите *** брутално! Максимум до Септември ако не излезем на улицата, сме Сбогом, Гергино!
34
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целта Ви е да повторите 1997 - НЕВИЖДАН В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ОБИР от ЧЕРВЕНИТЕ КОМУНИСТИ. ПРОКЛЕТИ да СТЕ! ПРОКЛЕТИ да СТЕ! ПРОКЛЕТИ да СТЕ!Колко човешки живота погубихте и съсипахте милиони семейства. На СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ - 3% активност.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ривете, даже единия глас е от възрожденците, независимите също са за.:)) у блицо го пише.:))
32
0
 
5
 
! Отговори
Рострол преди 1 месец
10 Трола от кoчината си говорят сами и чупят пръсти. Смях баце
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кой го ускорява, като няма правителство!? Явно си се направиха вечни най-мразените в държавата.
30
3
 
18
 
! Отговори
Клубът на Длъжниците преди 1 месец
ЕССР е клуб на дължниците, ще сте роби доживот!