Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер

Тя подаде официално заявление
25 мар 2024 09:41, Красимир Ангелов
340
Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер
Снимка: БГНЕС

Мария Габриел подаде официално заявление, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет, предаде БГНЕС.

В началото на днешния работен ден, Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство. Това стана с подаването на заявление до председателя на Народното събрание и парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Документът беше внесен в деловодството на Народното събрание в 9:09 часа.

Още по темата
В него се посочва още, че Габриел няма да участва в парламентарна процедура по избор на министър-председател и няма да предложи структура и състав на Министерски съвет, уточняват от пресцентъра на ГЕРБ.

В заявлението си Мария Габриел посочва, че “договореният “ротационен” модел на упражняване на изпълнителната власт в мандата на 49-ото Народно събрание, предполагаше смяна на лицето, упражняващо правомощията на министър-председател, с това на заместник министър-председател и обратно, в предвидима и безспорна процедура. Балансът на политическата отговорност, съобразно обективната коалиционна тежест на субектите, формиращи мнозинството в 49-ото НС, бе споделено разбиране по време на преговорите за приоритетите на съвместно управление и механизма на вземане на решени”.

Мария Габриел подчертава още, че “координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета Денков-Габриел, чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство. Така, на практика, развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно”.

На извънреден брифинг в неделя Габриел анонсира, че ще изтегли номинацията си, а ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат.  По-късно вчера вечерта премиерът в оставка Николай Денков в обръщение по БНТ призова призова ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението и да гласуват правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променят състава на МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още по темата: ГЕРБМария Габриел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Освен това бащата на Росен Плевнелиев се оказва и крупен национален предател. Новоибрания президент разкри, че баща му е укривал мохамедани през възродителния процес. "Рискуваше давайки си пълната сметка, че може да има проблеми с властите", спомня си бъдещият президент. Къщата на семейство Плевнелиеви била една от тайните квартири за мюзюлмани в Гоце Делчев по време на възродителния процес.
264
0
 
4
 
! Отговори
до 238 преди 1 месец
А пък вашият Бойко пак ще краде :)
263
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Върви си и не се Връщай повече !!
262
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Росен Плевнелиев: "Роден съм през 1730 г. Някъде в Ирландия. Програмата даде, че съм бил пастир. Така пишеше. Поне не съм се прераждал често. Защото колкото по-рядко го правиш, толкова по-достоен живот водиш. Смята се, че на по-често прераждащите се им се дават повече шансове да се поправят", обясни Плевнелиев. Плевнелиев се захванал с хороскопи във времената на промени в страната, заедно с приятеля си Иван предсказвал бъдещето в благоевградския РУМ.
261
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Oфициално си призна, че е недъгава и неспособна!
260
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 267, Не искам да го разочаровам, но той и в сегашния си живот е жена, но е с естествено сменен пол. Като го гледам, започвам да вярвам, че наистина има повече от 2 пола. Ако наистина има, то Плевналиев е представител на другите видове.
259
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Господи, прибери си верисиите - Росен Плевнелиев: В предишния си живот съм бил жена! Новоизбраният български президент Росен Плевнелиев разкри интересни факти и истории от живота си в предаването "Търси се" по БТВ.Едно от смайващите признания беше, че в предишния си живот той е бил ...Жена. Смущаващия факт Плевнелиев научил, благодарение на компютърен софтуер, създаден от самия той.
258
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Габриел е уникално мекотело, те я спукаха от обиди пред цяла България, нещастното същество без гръбнак пак е седнала да преговаря. По безгръбначие може да се мери само с Денков. Явно тя е толкова ***, че не се усети сама, че никойн е я иска и затова трябваще 11 човека официално да я уведомят, че не става, за да й светне накрая на кухата лейка, че министър председател няма да стане. Самата тиква знаеше, че не става, но я върна от Брюксел, за да осмее Хр. Иванов за хората в костюмчетата от Брюксе
257
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Атентата в Москва преобърна плановете на Посолството, които засегнаха и нас. Украинците за пореден път направиха стратегическа грешка, без знанието на ЦРУ и Байдън. Поради тази причина въвеждане на натовски войски в украина няма да има. Поне не в близките месеци. Затова от Посолството са разрешили да се отиде на избори за ново бг правителство. Ако не беше акта в Москва правителство щеше да има и именно то щеше да гарантира вътрешна стабилност. Сега вече няма значение. Избори ще има...
256
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бог създаде Земята и се огледа в космическата си самота. И рече Бог: "Нека да създадем живи същества от глината, че глината да види на какво сме способни. И Бог създаде всяко живо същетво. Глината можеше да говори, само когато бе в човешка форма. Докато глината в човешка форма се изправяше, Бог се наведе и се огледа. Човекът примига и запита: "Какъв е смисълът?" - Всичко ли трябва да има смисъл?... - Разбира се! - отвърна човекът. - Тогава оставям на теб да измислиш смисъл и Бог си отиде!
255
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правителство ще има, само удължават цирка. Посланика не им е разрешил да няма правителство, какво тук значи някаква си Габриел. Боко я видя че нищо не става от нея и така подреди дъската, че сама да се откаже. На него не му трябва още някой да го плюе извън политиката, като Цветанов. Габриел трябва сама да повярва, че тиквон винаги е бил зад нея.
254
3
 
9
 
! Отговори
ШАРЛАТАНИЯТАприключи преди 1 месец
РАЗГЕЛЕ...и сега бегом марш по островите...!
253
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям праз Съсела продължава напред :)))
252
2
 
3
 
! Отговори
Мария Габриел преди 1 месец
АЛА-БАЛА ...а..?АРЕ ЪРььь У ЛЕВО !Молете се на арменския поп не на ГЕРБ-СДС!
251
2
 
6
 
! Отговори
Баце към Денков преди 1 месец
Аз казах ли ти че сте НЕМОЖАЧИ и че пак ще ме хванете за ШЛИФЕРА !!! Честити на пИИИчелившите !!
250
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На печелившите честито!
249
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При такава очевидна некадърност българин да управлява държавата си, ще се окаже че османлиите са ви направили най великия хаир за 1300 годишното ви пребиваване на тоя свят, като са ви отървали от мъките да се самоуправлявате за цели 500 години.
248
1
 
3
 
! Отговори
Ббб преди 1 месец
Сигурно ще се разберат да останат на власт...
247
3
 
6
 
! Отговори
Марето към Денков преди 1 месец
Чегърт...чегърт...АРЕ Ърьььь У ЛЕВО !Никс командировки и воаяжи !!!!
246
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега брамбойко ще предложи друга кандидатура, циркаджии долни.